UL Rockfishing la Marea Neagra

UL Rockfishing la Marea Neagra

 

Am revenit cu drag pe litoral odata cu inceperea sezonului estival, iar anul acesta am pescuit alaturi de Alexandru, fiul meu. Ca de obicei, dimineata si seara ne-am facut timp sa cautam guvizii si hanusii in imediata apropiere a digurilor, folosind doar naluci artificiale si, in special, naluci soft montate pe jiguri articulate, dar si pe jiguri fixe, in functie de conformatia substratului intalnit.

 

 

Am folosit fir textil de la Favorite, modelul Smart 4X de 6 lb si inaintas de fluorocarbon. Alex a pescuit cu o lanseta de la Pontoon21, Gad Chaser, cu o putere de pana in 7grame, iar eu am pescuit cu lansete de la Favorite: Varita (3-12 g) si Blue Bird (1.5-8g), echipate cu mulinete de la Favorite si Shimano. De la Favorite am ales modelul Sirius 2000. Am avut in teste si gume cu care nu mai pescuisem la guvid sau hanus, producatori consacrati pe piata nalucilor, pe care am sa-i enumar spre finalul articolului incercand sa fac un top dupa preferintele personale.

 

 

Tehnica folosita a fost abordata in apropierea substratului prin jerkuri fine si marunte concomitent cu recuperari scurte, executand maxim o jumatate de tura de manivela. Atacurile survin atat in momentul jerkurilor, cat si a recuperarilor scurte. Culorile cele mai atragatoare au fost galbenul - chartroise, chartroise cu gliter, negru, motor oil, dar si combinatii compuse din doua culori (gen fire tiger). Cand guvizii si hanusii erau activi foloseam gume cu vibratii: shaduri, gruburi, raci, etc. In momentul cand sesizam ca muscaturile nu mai sunt ferme alternam cu gume fara vibratie cum ar fi vermii sau ramele.

 


Cele mai productive momente din zi au fost dimineata devreme si seara dupa ora 18. Cand spun productive ma refer in special la marimea capturilor, multi trecand dimensiunea de 20 cm. Daca ar fi sa fac un top al gumelor productive cu care am pescuit, as recomanda urmatoarele:
- Crazy Fish modelul Allure (2.7 si 4 cm), Nimble, Angry Spin si Tipsy
- Reins - modelul Rockvibe
- Big Bite Baits - modelul Slab Tube, Beetle, Panfish Minnow, Craw
- Herakles - modelul Moth Worm, care este confectionat dintr-un material soft foarte elastic si rezistent in timp la dintii guvidului.
- Prime - modelul Micro Shad si Linked Worm

 

 

 


Evident ca puteti pescui cu orice naluci soft de mici dimensiuni, dar este important sa va dati seama, in timp, care sunt cele mai eficiente din punct de vedere al materialului, dimensiunii si nu in ultimul rand al culorii. In incheiere pot sa spun ca abia astept sa ies la pescuit in larg, cu barca, cautand si alte specii de rapitori marini. Pana atunci sa aveti "Fire intinse!"