TROUT UNION CUP 2017, Cehia - impresiile lui Raul Groza

TROUT UNION CUP 2017, Cehia - impresiile lui Raul Groza

Deseori se spune ca Trout Union Cup este o competitie mai tare decat Campionatul Mondial, altii o iau ca si un concurs intre cei mai buni pescari ai Europei...un Campionat European, de fapt. In 2016 aceasta competitie, s-a tinut pentru prima data in Romania, la Odorheiu Secuiesc. Romania a terminat pe locul I dupa doua zile foarte grele de concurs, dandu-ne sperante mari pe viitor ca putem sa fim si noi, in sfarsit, printre cele mai bune tari alaturi de Slovacia, Rusia, Bulgaria, Ucraina, afirma unul dintre componentii lotului national, Raul Groza.

Dupa un an de competitii interne, fiecare tara in parte isi trimite primii 10 clasati nationali, doua echipe a cate patru oameni si doi internationali. Sunt in jur de 15 tari care participa. Depinde de la an la an. In campionatul nostru national sunt cinci etape, la finalul carora se face un clasament al celor mai buni competitori.

Selectia se face in felul urmator: primii 10 pescari clasati in anul precedent la Campionatul National de Spinning de la mal merg la Trout Union Cup (TUC). Mai trebuie sa spun ca fata de Campionatul Mondial, unde are voie sa participe doar o echipa de patru persoane plus o rezerva, la TUC au voie sa participe doua echipe de cate patru, plus doi internationali. Daca cineva din cei 10 renunta din diferite motive, este inlocuit de urmatorul clasat si tot asa...

 


Lucrul acesta trebuia confirmat si in 2017, in Cehia...Asadar, plecam hotarati cu bagajele facute si fara nici un antrenament (pentru ca sezonul de pastrav se deschidea doar la 1 mai la noi, fata de alte tari care deja se antrenau de la 1 martie) am plecat motivati sa facem treaba, sa aratam ca nu a fost o intamplare rezultatul obtinut inainte cu un an. Ajunsi acolo, pe o ploaie torentiala, cu ape tulburi iesite din matca ne-am dat seama ca era posibil 90% ca acest concurs sa se mute pe un lac...un lac de 10 hectare, unde aveau sa fie bagati 1.3 tone de pastrav indigen si curcubeu (800 kg in prima zi, restul a doua zi).

Ei bine, trebuie spus ca intre pescuitul pe lac si cel de pe rau este o diferenta mare. Pe lac pestii sunt dispersati pe o suprafata foarte mare, zone in care de multe ori nici nu poti ajunge cu naluca, cum era in cazul de fata un lac de 10 hectare imposibil de pescuit peste tot. In schimb, pe rau, pestii stau mai grupati in repezisuri sau nu, noi le spunem "cotete". Avand plecari bune in manse reusesti sa prinzi locuri si pesti foarte bine. Oricum sunt multe diferente chiar si la modul cum pescuiesti, cum tii naluca pe apa, cum i-o prezinti de fapt pestelui. Pe lac nu este prea mare strategie, cel mai important era sa gasim in cel mai scurt timp, naluca care sa placa pastravului si sa o pescuim cat mai bine. Asta tinea de fiecare pescar in parte, precum si de fiecare sector, pentru ca erau sectoare cu apa mai adanca sau mai mica, iar pestii nu mancau peste tot la fel. 


Asa ca, tragand o linie, intre ce a fost la noi anul trecut si ce a fost in Cehia anul acesta, amandoua au fost concursuri grele, dar parca in Cehia a fost putin mai dificil, pentru ca pestele era mult mai mofturos. In Romania am prins cel mai bine la voblere, pe cand in Cehia a mers cel mai bine pe gume, pe urma oscilante si in ultimul rand rotative si voblere, pe râu insa este un pic diferit, dar asta o s-o dezbatem intr-un alt articol. Difera foarte mult de la concurs la concurs.


Iar deciziile din timpul competitiei la TIC-ul din Cehia in mare le-am spus. Ce ar mai fi de completat?! Eu zic ca e mâna pescarului, selectia nalucilor, inspiratia pe moment si, nu in ultimul rand, gramul de noroc. Si daca e sa ma refer la mine pot sa spun ca cele mai bune decizii pe care le-am luat in acest concurs au fost urmatoarele: mi-am dat seama repede la ce merge si nu am insistat prea mult cu ce aveam eu in cap de acasa, am alergat mult schimband tot timpul standurile si, decizia care cred eu ca a contat cel mai mult, faptul ca am incercat pe cat am putut sa nu plec pe standurile unde mergeau majoritatea concurentilor, alegand astfel standurile nepescuite la maxim. Ce puteam face mai bine? Sa fiu mai atent la drill-uri.


Nu pot sa inchei aceasta cronica a Trout Union Cup Cehia 2017 fara sa amintesc si de echipamentul pe care l-am folosit. De fapt, nu pot spune ca am un echipament preferat cu care voi aborda fiecare partida in parte, asta tine foarte mult de pesti populati inaintea concursului, debitul apei, latimea raului si asa mai departe...la fel si nalucile.

La TUC am folosit lanseta Pontoon21 Unitra 1.5-7 g de 2.28 metri. Motivul pentru care am ales-o este senzitivitatea deosebita a blankului care iti permite sa 'pipai' orice miscare a nalucii in apa, dar si pentru ca puteam lansa foarte departe cu ea, fiind o lanseta destul de lunga.

Mulineta a fost Shimano Vanquish 2500S, firul Yamatoyo de 3.5 lb, iar ca naluci oscilantele de la Crazy Fish, nimfele de la Prime si foarte mult gulp-urile de la Berkley pe diferite culori. Pe rauri s-ar putea sa se schimbe tot, de la lanseta si mulineta pana la gume, rotative, voblere...etc.

De exemplu, in Romania, anul trecut pe rau, am prins foarte bine la voblere hand made de la Bamse si la cele de la Duo din seria Spearhead Ryuki (mai precis, culorile Duo Ryuki 50 - 5 cm, 4,5g S D19 Pink Yamame + Duo Ryuki 50 - 5 cm, 4,5g ANA4034 Yamame S si Duo Ryuki 50 - 5 cm, 4,5g S ANI4010 Pearl Ayu). Speram sa facem treaba si la Mondialul din Italia de anul viitor, dar pana atunci HAI ROMANIA !!!

Lotul Romaniei la Trout Union Cup 2017 - Romania 1 cu Rizea Cristian, Groza Raul, Paul Malutan si Jakab Aron avand ca si capitan pe Pavel Malutan. Romania 2 cu Tarnacop Iulian, Trombitas Cristian, Caraus Paul, Vlasiu Radu, iar capitan pe Miu Marius plus un international in persoana lui Constantin Lucian (Gyorg).