Toamna se numara bibanii

Toamna se numara bibanii

 

Cand septembrie se termina si octombrie isi arata primele weekenduri, zilele scurte si bruma diminetii incep sa afecteze comportamentul pescarului de spinning. Zilele de canicula sunt in urma, iar temperatura apei scade in fiecare noapte, putin cate putin. Este perioada in care pescarii de spinning pescuiesc cu cea mai mare incredere, concentrati de la inceputul pana la finalul partidei.

 


Toamna este perioada in care pestii rapitori se hranesc abundent, pentru ca se pregatesc de iernat. Vremea buna a sfarsitului de septembrie este semnul clar a unei toamne lungi si insorite si momentul mult asteptat de noi pescari de spinning. Finalul sezonului de pastrav si apetitul in crestere al bibanilor ma fac sa trec rapid la restructurarea truselor, punem in cui echipamentul de pastrav si refacem stocurile de gume pentru trusa de biban.


Mi-am propus sa caut astazi bibanul pe Crisul Repede, o apa tare draga mie, care imi ofera o diversitate mare in structuri, de la maluri abrupte si acoperite de vegetatie, la copaci scufundati si gropi cu praguri variate. Aici am invatat tot ce stiu despre pescuitul la rapitori.
In pescuitul bibanului folosesc lansete de pana in 220 de cm, cu putere de aruncare de pana la maxim 10g, cu actiune fast sau extra fast, in combinatie cu o mulineta de 2500 incarcata cu un fir textil 8braid de 6-8 livre. Astfel, ansamblul este bine echilibrat si senzitiv. Lansete care se preteaza.


- Lanseta Pontoon21 Gad Chaser 2019 CHS712ULXF 2.15m 1.8-8g Extra Fast
- Lanseta Pontoon21 Gad Chaser 2019 CHS692ULF 2.05m 1.7-7g Fast- Lanseta Dragon Flash XC40P Feeling Spinn 2.13m 1-8g Fast  

 

 

 

Cand vine vorba de biban, preferintele sunt impartite, insa pentru mine primul loc in trusa il ocupa nalucile soft de la Reins. Rockvibe Shad este o naluca supla prevazut cu striatii inelate ce imprima cozii de tip paddle-tail o vibratie ucigasa, care trezeste interesul bibanilor de talie mare. De fapt, Rockvibe Shad, prinde tot ce misca, de la stiuca prinsa accidental pana la mrene si chiar carasi. Culoarea mea preferata este Fish Silver, dar este bine sa ai o gama mare de culori pentru a acoperi situatiile in care apa este murdara sau extrem de limpede.

Daca apa este mica, pana in 1,5 metri sau daca substratul este moale, abordez locul cu gramaje mai mici intre 0,5 si 2 grame. Voi incerca sa pescuiesc intre ape, recuperand guma cu jerk-uri scurte. In astfel de situatii folosesc cu succes si Reins AJI Ringer Victory 5cm, inca un model de succes, cu o varietate mare de culori!

 

 

Pe apa mai adanca prefer sa simt substratul si sa folosesc gramaje putin mai mari intre 4 si 7 grame. Cobor cu guma pe substrat si o recuperez cu jiguiri usoare in dinti de fierastrau, alternate cu jerk-uri agresive, care sa ridice guma intre ape. Toamna bibanii se grupeaza fie pe anumite structuri fie in bancuri, care sunt in continua miscare.

Odata ce ai gasit bancul de bibani urmeaza partea ce mai interesanta, selectia exemplarelor mari, iar cea mai simpla metoda este sa maresti naluca. Rockvibe Shad vine in varianta de 3,3 cm, 5 cm, 7,6 cm si 8,9 cm, astfel poti creste gradual marimea gumei cu care pescuiesti pentru a incerca sa selectezi exemplarele mai mari. Cand trasaturile inceteaza sau sunt mai rare, incearca sa schimbi culoarea sau lungimea gumei.
Cineva spunea ca este important sa ai incredere in naluca cu care pescuiesti, total de acord, dar as adauga ca este important ca o naluca sa fie de calitate ca sa ai incredere in ea, iar eu am incredere in Reins Rockvibe Shad...