-
Postat de: Laurentiu Chiriac
-
Publicat in: Pescuit la rapitori
-
Tags: Stefan Dinu , street fishing , pescuit stradal , pescuit pe Dambovita , pescuit in Herastrau , Bucharest Streetfishing Trophy , Urban Fishing Park Challenge ,
STREET FISHING - Noul concept al pescuitului de finete
Conceptul de street fishing este un concept relativ vechi in Statele Unite. De mai multi ani a aterizat in Europa si destul de recent si-n Romania. La noi, Stefan Dinu este cel care l-a scos in evidenta si tot el este cel care ne-a lamurit in buna masura despre aceaste actiuni ale pescarilor in zona urbana.
De unde a pornit street fishing-ul, care este situatia lui in Europa si cum este Romania fata de restul Europei?
E greu, daca nu imposibil, de spus cine si unde a inventat termenul de street fishing. Probabil ca primul pescar care a pescuit pe apa ce trece pe langa ulita satului a facut primul street fishing din istoria omenirii. Cert este ca in America crizei anilor '30-'40, pescarilor le-a fost foarte greu sa isi practice hobby-ul asa cum au fost obisnuiti. Si astfel au descoperit (sau poate redescoperit) raurile si lacurile din imediata apropiere a casei. Astfel a aparut notiunea de 'street fishing', pescuit urban tradus la noi, ca o parte componenta a pescuitului cu naluci.
La nivel european preocupari in acest domeniu exista doar din anii 2000. Din cercetarile mele, primele competitii de street fishing au avut loc undeva prin anii 2008-2009. De-a lungul ultimelor ani au aparut si am cunoscut comunitati deosebit de active in Anglia, Germania, Olanda, Italia, Franta, Polonia, Rusia si Ucraina. La nivel mondial mai exista preocupari vizibile cam in toata Asia de Sud.
Si totusi in acest moment nu exista un campionat european/mondial de street fishing. Exista doua competitii cu caracter international, care aduna cam toata crema europeana a street fishing-ului. Dar sunt in regim de open si cine are bani, participa.
Intreg conceptul de street fishing este deci inca la inceput, iar asta face ca Romania sa nu fie chiar in urma. As putea spune ca din contra. Competitiile romanesti de street fishing sunt urmarite de multi pasionati de street fishing din Europa.
Ce inseamna exact Street Fishing din punctul tau de vedere?
E putin complicat, dar cred ca street fishingul inseamna cateva idei: urban, rapitori, naluci, ultralight, mobilitate, timp limitat, catch & release, social media. Practic, street fishing inseamna pescuitul speciilor de rapitori, in ape din mediul urban, folosind naluci artificiale si echipament adecvat acestora, in partide scurte, utilizand o cantitate minima de bagaj pentru a te deplasa usor pe distante cat mai lungi, dar si pentru a face fata 'obstacolelor' urbane. Eliberarea capturilor este o conditie esentiala a jocului deoarece mediul urban este unul foarte stresat si fragil. Astfel, o simpla fotografie urmata de eliberare iti aduce mult mai multa satisfactie decat o portie de fileuri sau cateva 'poze' cu capturile in chiuveta din bucatarie. Pana ajungi acasa ai deja cateva zeci de like-uri pe Facebook. Cam asta inseamna, in opinia mea, street fishing-ul. Categoric, este un stil de pescuit modern, civilizat, adaptat mediului urban. Nu este cu nimic mai prejos decat oricare alt stil de pescuit traditional.
Ce te-a inspirat sa-l pui in practica si dupa ce reguli te-ai ghidat?
Cred ca este reflexul oricarui pescar sa se intrebe cand trece pe langa o apa „oare o fi peste pe aici?". Si eu mi-am pus aceeasi intrebare in timp ce eram blocat in trafic pe Splaiul Dambovitei. In prima sambata, am pescuit de-a lungul a 5 ore si am reusit un rezultat excelent pentru un pescuit scurt in Bucuresti.
Ajuns acasa am inceput sa sap vastul Internet si am gasit trei comunitati foarte active si vizibile din Franta, Anglia si Germania. Duminica urmatoare am desenat logoul Street Fishing Romania si am infiintat primul grup cu preocupari exclusive de street fishing. Apoi am facut cateva filmulete pe care le-am publicat pe canalul de YouTube. A urmat un reportaj realizat de Cristi Albu si difuzat de Fishing & Hunting Channel.
In organizarea competitilor am analizat si adoptat regulamentele din Franta si Anglia. La acel moment erau cam singurele regulamente care erau oficiale si publicate. Insa regulamentul este un document 'viu' ce a fost modificat si imbunatatit dupa fiecare competitie. Este un proces continuu.
Fa-mi un scurt rezumat al editiilor de pana acum.
'Bucharest Streetfishing Trophy' este un brand sub care s-au desfasurat competitiile de street fishing organizate pana acum doar pe raul Dambovita. Dambovita este un rau deosebit de darnic, care se incapataneaza sa ne bucure chiar daca braconajul este norma si secarea regulata a raului ne strica constant zilele de pescuit.
Prima editia a Bucharest Streetfishing Trophy (20 martie 2015) a fost un primul concurs de street fishing organizat in Romania. A fost un prim proiect sustinut cu entuziasm inca de la inceput de sponsorul principal Big Fish (www.bigfish.ro)
Au participat atat grei din campionatele LRS, cat si un numar foarte mare de debutanti. Debutanti ce au devenit insa de atunci adevarate staruri ale street fishingului national. Din pacate, cele sase ore de concurs s-au desfasurat sub o ploaie continua. Nimeni insa nu abandonat.
A doua editie a Bucharest Streetfishing Trophy (7 noiembrie 2015) s-a desfasurat pe vreme rece si pe o apa ce fusese secata in urma cu cateva luni. Au predominat capturile mici si foarte mici. A fost insa momentul in care debutantii au devenit grei si au castigat tot ce se pusese in joc
A treia editie a Bucharest Streetfishing Trophy (9 aprilie 2016) s-a dorit a fi parte dintr-un eveniment national intitulat Street Fishing Games. Din pacate evenimentul a fost doar un duplex cu Oradea Streetfishing Trophy, concurs organizat de Adrian Crisu. Din nou o participare importanta si deja se contureaza o comunitatea a concurentilor cu preocupari exclusive in street fishing.
Ultima editie a Bucharest Streetfishing Trophy (29 octombrie 2016) a fost organizata in doua manse de-a lungul a doua zile. Succesul a fost unul moderat si inseamna ca reteta ideala pentru street fishing inseamna o mansa si o zi. Deocamdata acesta este nivelul si cam asa va arata si viitorul campionat national.
Urban Fishing Park Challenge (19 noiembrie 2016) a fost concursul ce a inaugurat un nou concept: competitii de street fishing in parcurile bucurestene ... mai corect spus in lacurile din parcurile bucurestene. Competitia s-a bucurat de un succes enorm pentru ca aparent lacurile atrag mai bine pescarii, dar si pentru ca acest concurs a fost programat pe final de sezon. Si acest concept va fi dezvoltat in anul ce vine. Si ca la orice proiect nou, Big Fish a fost si de aceasta data sponsor principal, motiv pentru care ii multumesc.
Care au fost reactiile legate de Street Fishing la inceput si cum este perceput el acum?
Ca orice inceput si inceputul street fishingului a fost ezitant si contestat de cei care credeau ca pescuitul trebuie sa insemne natura, liniste, cel putin o ora de condus. Totusi street fishingul a dat ocazia foarte multori oameni sa pescuiasca prima oara cu naluci, sa isi imbunatateasca stilul, tehnica si cunostintele. Competitiile de street fishing au adus in acest cerc oameni care nu ar fi indraznit sau nu si-ar fi permis participari in campionate nationale de traditie.
Acum insa, competitiile de street fishing sunt, alaturi de cele din barca si de pe mal, un domeniul separat si recunoscut in lumea pescarilor de competitie.
Ultima editie a avut loc recent la Herastrau. De ce ai ales aceasta locatie pe care nu multi o au in calcul de obicei?
Din pacate, statul roman, prin institutiile sale, este un administrator groaznic al domeniului public. Si mai grav este ca prin tot felul de acte administrative cel putin discutabile, lacurile Bucurestiului au trecut din domeniul public in domeniul privat.
Practic in acest moment pe o parte din lacuri se face agricultura (si sunt total inaccesibile publicului larg), iar pe cealalta se braconeaza ca in codru. Si vorbim de Bucuresti, o capitala europeana a secolului XXI.
Astfel, o serie intreaga de lacuri au devenit inaccesibile pescarilor bucuresteni, pescari care au inceput pescuitul pe aceste lacuri si le considera apele lor de suflet. Bineinteles, retinerea si ascunderea capturilor (desi regulamentul adminstratorului prevedea C&R) de catre o parte de pescari (pe care cu foarte multa afectiune ii numim 'sacosari') a dus la inaccesibilitatea celor mai multe lacuri din Bucuresti.
Herastraul este un astfel de lac. Iar cand am avut oportunitatea organizarii unei competitii de street fishing pe acest lac, nu am ratat momentul! Motto-ul StreetFishing Romania este 'Pescuim pretutindeni'..si asta vom face. Cei 60 de participanti care au participat la acest prim concurs au avut astfel posibilitatea de a pescuit pe un lac altadata celebru in Bucuresti. Din pacate, reducerea nivelului lacului cu aproximativ 2 metri in 4 zile, a dus la niste rezultate mult sub asteptari.
Care este diferenta dintre Street Fishing si pescuitul clasic (abordare, locatie etc)?
In mod clar trebuie spus ca mediul urban, foarte ofertant in Bucuresti, sufera de un fenomen cunoscut drept „ape suprapescuite". As adauga suprabraconate si suprapoluate. Oricum, vorbim de pesti stresati si foarte circumspecti. De aceea, alegerea evidenta este categoria de echipamente si naluci ultralight.
Daca pe Dambovita acum doi ani o naluca supla chartreuse, montata pe un jig de 4g reprezenta alegerea de baza, odata cu trecerea timpului nalucile au devenit din ce in ce mai discrete, monatate pe lesturi din ce in ce mai mici, in monturi din ce in ce mai complexe. Se va ajunge astfel la un pescuit 'finesse' extrem.
Din cate am observat, doar in Bucuresti exista astfel de initiative. De ce crezi ca in alte zone/orase de la noi mai nimeni nu este interesat de Street Fishing?
Cred ca secretul este unul simplu: o persoana sau un grup cu initiativa care sa transforme niste preocupari din lumea virtuala in realitati palpabile.
In Bucuresti exista de aproximativ 3 ani preocupari importante in domeniul street fishingului. Preocupari ce au luat forma unei asociatii (care sa organizeze competitii de street fishing) precum si organizarea a 5 competitii in ultimii 2 ani.
Si in Oradea exista o comunitate foarte activa si implicata care deja a organziat doua competitii de street fishing.
Cred ca mai pot exista astfel de comunitati si vor exista in orice oras prin care trece o apa care sa permita un pescuit decent. Depinde de fiecare comunitate locala de pescari daca va face un pas spre organizare sau vor ramane intr-o lamentare continua.
De ce nu multi pescari care merg la concursurile de rapitori sunt prezenti si la Street Fishing?
Pana in prezent au fost organizate doar concursuri independente, fara nici un fel de miza. Se castiga un concurs, cu o taxa modica, premii nu foarte mari in comparatie cu alte competitii de pescuit la rapitori. Totusi, retineti ca vorbim despre o competitie care se desfasoara de-a lungul unei singure zile la o statie de metrou de casa.
Poate nu pare prea profesionist, dar genul acesta de competitii au succes tocmai sub acest format. Iar odata ce pescarii au intrat in aceasta lume, este foarte probabil ca vor dori sa participe si la alte competitii.
Street fishingul este un bun creuzet pentru formarea unei noi generatii de pescari de spinning, o poarta prin care multi pescari iau contact cu spiritul competitional al pescuitului
Sper ca aceasta situatie a mizelor modice sa se schimbe curand si atunci cand va fi cazul, voi anunta detaliile.
Ce urmeaza sub acest concept in viitorul apropiat?
In 2017 vom avea un prim campionat national de street fishing. La acest moment nu pot da foarte multe detalii, dar vor exista etape in Bucuresti (Bucharest Streetfishing Trophy - editia 5), Oradea (Oradea Streetfishing Trophy - editia 3), Timisoara si Cluj. Tot anul viitor voi dezvolta (sub forma unui turneu local, piramidal) conceptul Urban Fishing Park Challenge.
In acest moment exista discutii preliminare, dar avansate cu multi sponsori care doresc o implicare activa in fenomen, iar toate planurile se vor concretiza, in cele din urma
Urmariti-ne asadar pe site-ul oficial www.streetfishingromania.ro si pe grupul nostru de profil (www.facebook.com/groups/StreetFishingRomania) si sper sa ne vedem la una dintre competitiile noastre.