-
Postat de: Vlad Dumitrescu
-
Publicat in: Blog Pescuit
Street fishing? Faceti dreapta pe prima strada!
De cateva luni m-am mutat cu jobul in Marea Britanie, mai exact in Londra. Nu stiam pentru cat timp voi ramane aici, iar pentru a-mi ocupa timpul liber am decis sa iau cu mine un echipament de pescuit de baza cu care sa pot aborda diferite specii de pesti rapitori.
Primul lucru pe care l-am facut in primele zile libere a fost sa plec la pescuit. Impreuna cu un bun pescar roman pe nume Catalin, stabilit in Marea Britanie de cativa ani, am organizat cateva partide de pescuit pe raul Tamisa intr-o zona urbana la o ora si jumatate de Londra. Aici, Tamisa se desparte prin centrul si periferia orasului in mai multe canale pline cu stiuca, clean si biban, devenind astfel o locatie foarte buna pentru pescarii de spinning, in special pentru cei atrasi de conceptul de street fishing.
Partida a decurs intr-un mod extrem de interesant pentru mine. Daca pana acum eram obisnuit sa pescuiesc pe lacuri de campie, din barca sau de pe mal, ori in Delta Dunarii pe incinte, de aceasta data a trebuit sa-mi lansez nalucile prin fata geamurilor unor locuinte, sa sar bariere, sa astept la semafor pentru a schimba canalul si nu in ultimul rand sa beau o bere in pub-ul de sub podul unde pescuiam cand mi-a fost sete.
Cu siguranta pentru multi impatimiti, un astfel de stil, nu ar fi deloc atractiv datorita ambientului urban si al echipamentului limitat, insa va pot spune cu cea mai mare incredere ca este o experienta de neuitat.
Un aspect foarte important: din punct de vedere al echipamentului trebuie sa incerci sa il reduci cat de mult posibil, selectandu-ti cu atentie nalucile cu care vrei sa abordezi partida. Fiind un pescuit extrem de activ, nu vei putea duce cu tine prea multe accesorii, iar confortul intr-o astfel de partida este esential. Un rucsac mic, o lanseta, o cutie cu naluci si cateva accesorii ar fi suficient pentru a nu-ti pierde timpul si energia. Abia acum am simtit cu adevarat spiritul de street fishing pe care il vedeam la altii in filmuletele de pe YouTube si care, pe Dambovita sau lacurile din parcurile Bucurestiului, era destul de greu de practicat.
Studiind cu atentie pozele cu bibani si stiuci care circulau pe diferite grupuri de pescari din Albion m-au facut sa imi aleg cu grija trusa pentru partida vizata.
Pentru pescuitul la biban am folosit gama de naluci moi pe care in mod normal in Romania o foloseam in pescuitul salaului, iar pentru stiuci dimensiunile voblerelor si al gumelor aproape ca s-au dublat. Cele mai productive naluci soft la biban s-au dovedit a fi Keitech – Easy Shiner si Swing Impact de 7,5 cm , Bass Assasin -Turbo Shad de 7,5 cm si Gambler TZ 7,6 cm. Jigurile au fost turnate pe care carlige Fudo si Gamakatsu de 3,5gr si respectiv 5 gr cu 1/0 si 2/0. La sfarsitul zilei, dimensiunea si actiunea gumelor utilizate au facut selectia dungatilor.
Tactic privind am cautat sa abordam picioare de pod,diferite spatii dintre cladiri, maluri betonate, copaci scufundati si mici cascade, iar bibanii nu au intarziat sa apara. Acestia s-au dovedit a fi niste luptatori buni si adevarati parteneri de pescuit. In acea zi am reusit sa-mi dobor recordul la biban, care era numai de aproximativ 500 de grame, cu un biban de trei ori mai mare.
Nalucile mari in culori stridente sau sclipitoare au fost cele mai productive la stiuca. Au raspuns foarte bine la swimbait-uri din gama Savage Gear Real Eel 20cm si Fox Rage Zander Pro Shad de 10 cm.
Stiucile atacau cel mai bine in zona pragurilor, la margini de mal cu vegetatie, pe mici canale interioare sau in preajma ambarcatiunilor. Cele mai violente atacuri le-am avut in zona cascadelor si a canalelor interioare, unde mai de fiecare data se afla cate o stiuca.
La finalul unei astfel de zile te poti aseza linistit intr-un pub sau o terasa chiar pe malul unuia dintre canale si, in timp ce savurezi una dintre berile locale, un zambet de satisfactie isi va gasi cu siguranta locul pe fata ta daca esti un pescar impatimit. Faptul ca poti prinde astfel de pesti chiar in mijlocul unui oras, te face sa te simti bine oferindu-ti impulsul necesar pentru a vrea sa iesi din nou si din nou la pescuit. Aici am inteles cel mai repede ca bogatia apelor inseamna fericire pura pentru orice pescar!
Mai jos am atasat doua clipuri facute cu GoPro-ul pentru cei care vor sa 'vada' la propriu despre ce am vorbit in articol: