Street Fishing – Drumul catre locul 1

Street Fishing – Drumul catre locul 1

 

In ultimii ani, Street Fishingul a cunoscut o ascensiune frumoasa si la noi in tara. Lunile de vara s-au dovedit a fi, cel putin pentru zona Bucuresti - Raul Dambovita, cele mai bune din punct de vedere al capturilor prinse. La sfarsitul lunii august avea sa se desfasoare cea de-a sasea editie a celui mai mare concurs de Street Fishing din Romania: Bucharest Street Fishing Trophy, ocazie cu care mi-am propus sa particip si sa castig! Si cum sunt ambitios din fire, ce mi-am propus am reusit: am castigat concursul!!!

 

 


In cele ce urmeaza am sa va detaliez cum am castigat concursul Bucharest Street Fishing Trophy 6. Totul a inceput de la dorinta de a avea un podium in spinning si la aceasta disciplina, dupa mai multe podiumuri si concursuri castigate la spinning din barca, spinning de pe mal, trout area si urban park fishing. Imi lipsea din palmares un trofeu la Street Fishing. Cu toate ca am participat si la editiile BSFT 1-4, am fost aproape de locurile fruntase, chiar si cu piciorul rupt la una dintre editiile anterioare, dar nu suficient de bine clasat pentru a prinde podiumul. Ca sa castigi un concurs, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa participi! La aceasta editie am decis sa aloc mai mult timp pentru antrenament, ca sa pot sa imi usurez drumul catre podium!

 

 


Ei bine, in cele ce urmeaza, am sa incerc sa va povestesc pas cu pas drumul catre castigarea trofeului Bucharest Street Fishing Trophy 6. Dupa anuntarea concursului si publicarea hartii cu zona de concurs, am constatat ca, pentru prima data, pista de concurs se intindea pe o lungime destul de mare, de circa 5 km (aproximativ 10km de maluri), de la Podul Ciurel si pana la Piata Unirii. Era clar ca in timpul celor 6 ore de concurs nu voi putea sa pescuiesc intreaga zona asa cum trebuie.

Aveam informatii de la prieteni si din mediul online ca bibanul se hraneste foarte bine in aceasta perioada, cu un plus de activitate a exemplarelor sarite de 20cm, dupa ora 22. Mi-am programat cateva antrenamente in saptamana premergatoare concursului, pentru a identifica cea mai buna zona de pescuit si pentru a identifica felul cum se hranesc bibanii: pe suprafata, intre ape sau pe fundul apei, in zonele cu vegetatie sau in zona cascadelor. Chiar daca s-au prins si alte specii pe Dambovita, precum salau si stiuca, dar nu exagerat de multe, am decis ca specia tinta sa fie bibanul, asa ca trebuia sa imi creez o strategie pentru pescuitul bibanului.

 

Am impartit zona de concurs in trei zone mai mici pentru antrenament: Pod Ciurel - Pod Cotroceni, Pod Cotroceni - Izvor si Izvor- Piata Unirii. Mi-am stabilit un program de antrenament si cum concursul avea sa se desfasoare intre orele 18-24, cea mai buna perioada era clar dupa ora 18, atunci cand puteam sa vad exact comportamentul si modul de hranire a pestelui.

In prima zi de antrenament, am inceput cu zona Izvor - Piata Unirii, unde aveam informatii ca in zona Unirii se prinde biban mare peste 20-23cm pe vobler, dar dupa ora 22. In aceasta zona am pescuit doar inainte de ora 22 pentru a vedea ce se intampla si daca merita in concurs sa vin aici, sa risc sa astept ora 22 cand bibanul mare iese la plimbare prin Centru Vechi! Am prins cativa bibani mici de 5 puncte si 1-2 in limita a 15-16cm. Urcand catre Piata Natiunilor Unite si in zona Izvor nu am mai reusit sa prind mare lucru, doar cativa somni americani, care mi-au stricat si buna dispozitie. 

 

 

In a doua zi de antrenament, am testat zona Spitalul Municipal - Izvor. Am inceput sa pescuiesc de la Podul Cotroceni mergand in aval catre Izvor. Tronsonul Pod Cotroceni - Spitalul Municipal, a fost prima zona care mi-a facut cu ochiul si imi parea ca are potential, de altfel fara a insista foarte mult pe locuri, am reusit sa prind cativa bibani sariti de 22cm, care in concurs mi-ar fi adus puncte bune! Mai in aval, zona Eroilor, mi-a adus foarte putine capturi, doar 2-3 bibani sub masura. In urmatoarea zona la Opera, aveam informatii ca se prind bibani mari, dar nu intotdeauna, depinde de nivelul apei si de viteza de curgere a raului. Am incercat si eu in zona Opera, am prins si un biban de vreo 25 cm, dar ceva imi spunea ca nu este un loc ideal in acest moment! Iata ca dupa doua zile de antrenament si dupa aproape doua treimi din zona de concurs testate, nu descoperisem inca foarte multe locuri cu potential, iar alegerea unui loc de pescuit in concurs era o loterie.

 


Cea de a treia zi de antrenament si ultima alocata acestui eveniment avea sa fie decisiva in alegerea unei strategii. Ultima zona care urma sa o testez inainte de concurs, era tronsonul de la Pod Ciurel -Regie - Pod Cotroceni. De aceasta data am inceput antrenamentul in zona Pod Cotroceni - Regie, am pescuit cu lanseuri in evantai din loc in loc pentru a acoperi zone cat mai mari de apa, in cele din urma rezultatul a fost destul de slab, 2-3 bibani de 5 puncte, insuficient pentru castigarea unui concurs! In aceiasi seara a urmat la test zona Regie - pod Ciurel. Tot inaintand din loc in loc si cu aceleasi lanseuri in evantai, parca pe masura ce inaintam catre SemaPark, atacurile se inmulteau, multi bibani de 5 puncte, dar printre ei si exemplare ce depaseau 20-22cm.

 

 

Dupa cele trei zile de antrenamente am tras linie si am concluzionat ca sunt trei zone cu potential: Piata Unirii, Spitalul Municipal si Semanatoarea.
In zona Unirii, pe timpul zilei capturile erau rare si sub dimensiune, dupa lasarea intunericului puteam sa prind si exemplare mai mari, dar nu eram chiar asa de sigur ca punctam in clasament cu 10 pesti trecuti de limita de 15 cm, in conditiile presiunii mai multor pescari in zona!
In zona Spitalului Municipal, am prins pe timp de zi bibani trecuti de 15 cm, dar nu eram sigur ca imi voi face limita de 10 bibani, in aceleasi conditii in care in zona vor pescui mai multi concurenti!

In ultima zona indentificata ca avand un mare potential am prins destul de multi pesti, iar in unele zone chiar la fiecare lanseu. Intr-adevar foarte multi mici sub limita de 15 cm, dar printre acestia am reusit sa prind in antrenament si exemplare de biban de 27-29cm. Era clar pentru mine ca in zona Semanatoarea trebuia sa pescuiesc in concurs, chiar daca eram foarte sigur ca cel putin jumatate dintre concurenti vor pescui acolo. Aveam sanse foarte mari sa ating rapid limita de 10 pesti, urmand ulterior sa imi imbunatatesc rezultatul.

 


A venit si ziua concursului, de fapt, seara concursului. Dupa startul in concurs, am aplicat strategia pusa la punct in urma antrenamentelor. Am inceput sa pescuiesc in zona Semanatoarea, nu chiar in locul unde as fi vrut, pentru ca era ocupat de alti concurenti! Am inceput sa pescuiesc cu aceleasi naluci cu care am prins bine in antrenament, jig articulat de 2 gr cu carlig Crazy Fish Round Bent Joint Hook nr.8, armat cu naluci siliconice Crazy Fish Angry Spin 2.5cm si Reins Aji Ringer Shad 4cm.

Dupa aproximativ 40 min de pescuit in concurs aveam doar un biban de 13 cm si unul de 15 cm, restul concurentilor din zona aveau 10 sau mai multi bibani prinsi si incepeau sa isi imbunatateasca rezultatul. Ceva trebuia sa schimb, locul sau naluca? In stanga si in dreapta mea se prindea destul de bine, mai putin eu, clar nu locul facea diferenta! Naluca era identica sau aproximativ la fel cu ale celorlalti concurenti care prindeau in zona. Aveam si eu atacuri, dar nu reuseam sa intep. Am verificat de cateva ori carligul si era foarte bine ascutit, dar totusi eu nu prindeam. In cele din urma diferenta a facut-o schimbarea jigului articulat de la 2 gr la 3,5 gr. Prezentarea mai agresiva a monturii pe substrat era granita intre a prinde sau a avea doar niste atacuri firave nefinalizate! Cu 1.5 grame in plus fata de momentul startului am reusit sa am si eu primele capturi mai frumoase. A mai fost o necunoscuta in reusita mea si asa a ramas!

Toti concurentii din jurul meu au prins in acea seara intre 20-60 bibani, in schimb eu nu am reusit sa prind decat 13 bibani, dintre care cei mai mari 10 au insumat 209 cm, cu care am castigat si concursul. Probabil ca jocul imprimat nalucii sa fi facut diferenta sau poate faptul ca toti concurentii prindeau in limita a 2-3 metri de mal, iar eu am prins la circa 10 metri de mal sau poate pur si simplu numarul 13, care mie mi-a purtat noroc! In final tot ceea ce conteaza este ca mi-am mai atins un target si am reusit sa castig unul dintre cele mai frumoase concursuri de Street Fishing organizate la noi in tara!

 

 

Daca va intrebati cu ce echipament am pescuit va spun ca am pescuit cu echipamentul meu de top ultralight format din lanseta Favorite Synapse 1-5gr, mulineta Shimano Stella C2000HGS, fir textil Sunline Super PE de 6lb, jiguri articulate de 2-3,5gr si naluci siliconice de la Crazy Fish si Reins.
Aceasta a fost abordarea si strategia mea din concurs, care in final m-a dus la castigarea detasata a concursului Bucharest Street Fishing Trophy 6.
Pescuitul de competitie nu este acelasi lucru cu pescuitul de relaxare! Sper ca toate aceste informatii sa va fie de folos in pregatirea urmatoarelor concursuri!