Spybaiting – cea mai fina tehnica de pescuit pentru rapitori

Spybaiting – cea mai fina tehnica de pescuit pentru rapitori

Spybaiting este o tehnica de pescuit de mare finete, nascuta in focul competitiilor de bass cu mize uriase, iar in ultimii ani a cunoscut o crestere a popularitatii prin implicarea producatorului de naluci DUO International care a sesizat potentialul acestei noi tehnici.

Este o tehnica 'finesse', chiar de ultra finesse, iar compania japoneza a dezvoltat un vobler care intruneste toate specificatiie necesare pescarului pentru practicarea cu succes a tehnicii care a luat cu asalt comunitatea nipona a pescarilor de bass si a traversat oceanul in Statele Unite al Americii. Voblerul se numeste DUO Realis Spinbait si este disponibil in trei variante de lungime si greutate: 80, 80 G-Fix si 90.

 

 

Pe langa situatiile cu presiune ridicata din timpul competitiilor, cand pestii devin foarte suspiciosi, Spybaiting este o tehnica recomandata si pentru partidele in care rapitorul vizat este apatic si nu se hraneste prea bine. De pilda, cand apa este rece, cand pestii nu se misca prea mult, Spybaitingul poate fi solutia. 

La nivelul echipamentul necesar, se recomanda folosirea unei lansete de drop shot, iar firul textil sa fie cat mai subtire, de cel mult 8lb, pentru a nu influenta in mod nefavorabil evolutia nalucii pe verticala.

Voblerul DUO Spinbait 80/90 este perfect pentru spybaiting pentru ca poate fi lansat la distante apreciabile, permitand astfel pescarului sa exploreze suprafete mari de apa. Voblerul poate fi incadrat ca forma in categoria 'minnow' si are o evolutie cu balans puternic pe flancuri.

Naluca are la interior un balast necesar pentru plonjarea rapida in profunzime si obtinerea unor lanseuri cat mai lungi. Pe corpul nalucii, in fata si in spate, sunt fixate doua elice cu paleta dubla. Designul a fost special gandit pentru producerea unei turbulente maxime raportata la dimensiunea elicelor.

Exista patru tipuri de stimuli dezvoltati de aceasta naluca:

MICRO-PULSING - vibratii discrete, de frecventa joasa, de tipul celor emise de ventilatoare

PLUME-EFFECT - in jurul nalucii se formeaza un tunel de presiune, usor de sesizat de rapitori

STROBING - stimul vizual obtinut prin reflexiile aruncate de elice. 

LISTING - aceasta este atractia venita din miscarea nalucii. In acest caz, imitarea unui peste prada care nu simte pericolul si care inoata linistit, o buna ocazie pentru instinctul oricarui pradator de a lansa atacul 

Recomandarea specialistilor este ca naluca sa fie recuperata incet sau chiar foarte incet cu putin deasupra substratului, cand pestii prefera aceasta zona, sau la viteza variabila alternata cu stopari cand sunt intre ape.

DUO Spybait este un minnow complex, capabil sa emita stimuli prin turbulenta creata pe cadere, sansele unui atac fiind destul de mari. Posibilitatea explorarii pe verticala este foarte importanta pentru ca veti reusi sa cautati pestii intr-un volum mult mai mare de apa decat daca ati recupera liniar

 


DUO a lansat recent un video numit Spybaiting Essential Vol.2: The Breakdown. Daca primul volum a aratat originile acestei tehnici de pescuit, al doilea volum ofera alte informatii interesante pe care mulți pescari profesionisti de bass le-au luat in calcul in turneele americane. Spybaiting poate fi adaptat si pentru apele noastre, asa ca urmariti cu atentie acest film realizat de DUO International.