-
Postat de: Liviu Voicu
-
Publicat in: Blog Pescuit
Spectacol cu stiuci: naluci Topwater
Inceputul lunii iunie ma gaseste din nou in Delta Dunarii la o partida de pescuit stiuca. Inarmat cu toate cele necesare, lansete, mulinete si naluci, am plecat cu gandul sa testez comportamentul stiucilor in aceasta perioada de inceput de vara.
Ajuns pe incinta am avut surpriza neplacuta sa constat ca partida de pescuit va fi una destul de dificila si asta datorita faptului ca apa era invadata de iarba. In aceasta situatie foarte multe naluci erau practic inutilizabile. Vegetatia submersa se ridica pana aproape de suprafata apei, iar din loc in loc erau ochiuri libere. Am incercat un pescuit de tatonare si am observat rapid ca stiuca era mai activa pe zonele libere, unde bradisul nu crescuse pana la suprafata, lasand 10-15 cm coloana libera de apa.
Conditiile impuneau folosirea unor naluci care sa evolueze in pelicula superficiala. Numele generic pe care il poarta aceste naluci este TopWater. Sunt naluci flotante, care dizloca un volum mare de apa pentru a stimula atacul rapitorilor din adancuri. Daca ai norocul sa prinzi, pescuitul este spectaculos pentru ca totul este la vedere. In tara noastra, stiuca este principalul rapitor care poate fi pescuit cu astfel de naluci. Secunda dinaintea atacului, cand ai apucat sa vezi stiuca, si lumanarile pe care le face sunt deliciul pescuitului cu naluci de suprafata.
Din fericire, trusa mea continea trei astfel de naluci : Jackall Bros Bowstick 130 de 13cm 27,5gr, Savage Gear Top Prey de 10cm 12,5 gr si Fox Rage Water Taxi de 9,5 cm 17 gr
SG Top Prey are doua ancore japoneze de calitate, bine ascutite si tratate anticoroziune, iar forma este de “banana” permitandu-i o miscare naturala, apropiata de cea a pestilor prada. Voblerul este dotat cu ochi 3D si sistem longcast, obtinut cu ajutorul bilelor interioare care culiseaza in lungul lui. Prin schimbarea pozitiei acestora se schimba si centrul de greutatea al voblerului, distantele lungi fiind mult mai usor de atins in lanseu. Tot bilele interioare se fac vinovate si de emiterea sunetelor care scot din apatie orice stiuca cu instinct de rapitor.
[youtube id="NJr-QodtkG0" caption=""]
Jackall Bros Bowstick 130 este un topwater cu forma de ‘trabuc’ (stickbait). Fiind un produs Jackall Bros, Bowstick 130, aveam cele mai mari asteptari de la el dintre toate cele trei modele aliniate pentru teste. Calitatea si dimensiunea ma lasau sa sper ca acesta va produce cele mai mari capturi, mai ale ca destinatia pe care i-au dat-o specialistii japonezi este de pescuit ‘big bass’. Cum ‘big bass’ nu aveam de unde sa iau, ma multumeam cu ‘big pike’.
[youtube id="wi1i9nQs32g" caption=""]
Bowstick are design foarte realist, un colorit si finisaje 3D. Este un topwater rattling , cu bile in interior ce produc un zgomot capabil sa atraga stiuca de la distante mari. Armarea s-a facut cu trei ancore din otel de calitate japoneza, foarte bine ascutite. Pe linga sistemul rattling, Jackal Bowstick este prevazut cu orificii in spatele operculilor pentru a creea o turbulenta mai mare in apa. Daca doriti un o naluca de suprafata cu care sa nu gresiti in alegerea pe care o faceti, mergeti pe mana celor de Jackall Bros si luati Bowstick. Este mai scump decat majoritatea nalucilor de acest tip de pe piata, dar daca tineti cont ca e un produs 100% japonez, s-ar putea sa gasiti justificarea.
Gasesc numele celui de-al treilea topwater, Fox Rage Water Taxi , usor comic si ciudat. Sunt curios cum s-au gandit cei de la Fox Rage sa il boteze asa. Probabil au considerat ca drumul pe care il parcurg stiucile agatate in ancorele lui pana la barca pescarului este ca o plimbare cu taxiul. Si nici nu au gresit prea mult pentru ca se parea ca stiucilor le plac plimbarile pana la barca in spatele ‘taxiului’.
[youtube id="-B8UrQna8ZE" caption=""]
Constructiv este un model hibrid intre un topwater si un popper. De altfel, poate fi pescuit ca un stickbait, dar si ca un popper. Finisajele 3D il propulseaza in categoria voblerelor de calitate superioara. Asigurarea capturilor dupa intepare se face prin intermediul ancorelor japoneze, marca Fox Rage Powerpoint. Sistemul rattling, cu stimuli auditivi, este prezent si la acest model.
Tehnica de pescuit cu aceste voblere poarta numele de ‘walking the dog’ (stiu, stiu..producatorii de naluci au simtul umorului) si consta in scurte jerkuri din varful lansetei, pozitionat in jos, astfel incat naluca sa evolueze in zig-zag. Traiectoria de zig zag poate fi alternata cu recuperarea continua din mulineta care va imprima voblerului o miscare serpuita.
Asa cum spuneam si la inceputul articolului, atacul stiucii asupra topwater-ului este exploziv lasand sa curga in corpul pescarului rauri de adrenalina. Deseori stiuca sare din apa cu voblerul ‘in dinti’ obligand pescarul sa pastreze controlul permanent.
Topwaterul a facut cu adevarat diferenta in zonele unde iarba crescuse pana aproape de suprafata apei, greu accesibile pentru nalucile clasice, insa tocmai aceste locuri tineau stiuci pentru ca ofereau camuflare pentru atac si adapost pestilor prada.
Daca nu ati incercat pana acum acest tip de naluca, il recomand din suflet celor care vor sa aiba parte de senzatii tari. In fond, spectacolul drilurilor este cel care face de neuitat o partida de pescuit.