-
Postat de: Lucian Constantin
-
Publicat in: Blog Pescuit
Skipping-ul in pescuitul bibanului pe Snagov
Inca o data, Snagov-ul surprinde prin complexitatea tipologiei de pescuit la rapitor. De data aceasta, un stil extrem de eficient in pescuitul la bass printre structuri vizibile, necunoscut multor pescari romani, skipping-ul a facut legea in ultimul concurs organizat de Asociatia APC21.
Diferit de anii anteriori, in prima zi de concurs specia tinta a fost stiuca, bibanul fiind scos din punctajele foilor de arbitraj. Cum la editiile anterioare castigasem aproape exclusiv pe bibani, cred ca am dat estimarile peste cap, ocupand un excelent loc doi cu 22 de stiuci. Pe primul loc, in clasamentul primei zile, s-a clasat colegul nostru Vlad Dumitrescu, cu nu mai putin de 38 de stiuci, demonstrand ca stie ce sa faca la stiuca in momente dificile si cu presiune competitionala. A scris pe blog despre experienta lui aici: http://blogpescuit.ro/recolta-de-toamna-cu-stiuci-si-bibani/
Stiucile le-am prins la soft-uri Savage Gear de 7cm culoare biban, in primele 3 ore de concurs, mai apoi luand decizia de a reduce dimensiunea gumei la un Manns de 3cm, echipat cu un jig de 3grame si un carlig numarul 3.
Bibanii s-au prins pe sub pontoane, aspect cunoscut de multi dintre concurenti. Acestia erau cantonati in patura neagra creata de platformele pontoanelor construite in dreptul caselor de pe malul Snagovului. Pentru a lansa naluca sub platforme ai nevoie de tehnica si echipament special. Este un stil care nu lasa loc de eroare in plasarea nalucii. Atacurile veneau de cele mai multe ori pe cadere imediat dupa ce naluca atingea apa sau dupa primele cateva ture de manivela.
Numele de “skipping” este preluat din concursurile de bass si poate fi asemanat pentru o mai buna vizualizare a efectului produs de naluca prin jocul de-a "broasca" din copilarie cand ne straduiam sa aruncam o piatra pe suprafata apei si sa o facem sa planeze cat mai mult inainte sa se scudfunde. Mai jos am postat un clip de pe YouTube al pescarului profesionist de bass, Scott Martin, in care se descrie foarte bine echipamentul necesar si tehnica care m-a ajutat in acest concurs:
Tehnica presupune lansarea nalucii printr-o miscare scurta si rapida din incheietura mainii ajutandu-ne de varful flexibil al lansetei astfel incat viteza nalucii sa fie suficient de mare la atingerea apei pentru obtinerea efectului de acvaplanare. Naluca trebuia sa intre sub ponton "saltand" pe suprafata apei, oprindu-se cat mai in profunzimea spatiului de sub ponton. Aveam nevoie sa strecor naluca pe distante cat mai lungi pentru ca bibanii erau cantonati aproape de mal sau in primul prag de sub ponton.
Am facut cunostinta cu acest stil de lansare spectaculos informadu-ma despre pescuitul bass-ului si am avut norocul de a-l folosi in Delta, atunci cand incercam sa ajung in locurile greu accesibile de sub copaci unde gaseam stiuci care pandeau camuflate de umbra.
Revenind la concurs, pana la ora 11:00 nu aveam decat patru bibani prinsi de dimineata, doi pe substrat si doi intre ape. Dupa o lunga cursa intre majoritatea locurilor stiute de mine pe Snagov, am realizat ca urma sa pierd o clasare buna (dupa ziua precedenta), daca nu schimbam ceva.
Am aflat de la Cristi Rizea ca multi dintre cei care punctau constant prindeau pescuind pe sub pontoanele de pe lac. Am tintit si eu primul ponton din apropiere, destul de mare ca suprafata si intrat adanc pe luciul apei. Nu am lansat de prea multe ori si primii bibani au raspuns pozitiv nalucilor mele, experienta mea in pescuitul bibanilor ajutandu-ma sa-i gasesc in toata masa apei (pe substrat, intre ape sau la suprafata). In ultimele doua ore de pescuit am reusit sa scot sase bibani de sub un singur ponton.
Mansa de bibani am terminat-o pe locul 5, iar la general am ramas pe locul 2, dupa Petre German. La scurta distanta de mine s-a clasat Eugen German (Berti).
In final, tin sa prezint echipamentul folosit de mine. Asa cum spuneam si undeva in randurile de mai sus, echipamentul trebuie sa functioneze armonios cu miscarea corecta pentru ca tehnica sa dea rezultate.
- in prima zi, cele 22 de stiuci le-am prins cu o lanseta Shimano Clarus ¼ - ½ (7-14grame) medium – light echipata cu o mulineta Shimano Stella FE 2500, fir Sufix 832 de 0,10.
- in mansa de biban, pentru o executie cat mai buna a stilului skipping, am folosit o lanseta Pontoon21 Unitra, mediul-light, cu capacitate de incarcare de pana la 5 grame. Naluciile pe care le-am folosit au fost grub-uri verde glitter (transparent) si maro glitter, cu jig-uri de la 4 grame, la 2 grame
Am notat acest concurs nu atat pentru rezultat, cat pentru experienta acumulata. Nu cred ca voi mai participa la vreun concurs pe Snagov fara sa acord sanse serioase acestui stil spectaculos de pescuit. Oriunde voi vedea un ponton de aici inainte, imi voi aduce aminte cat eficient s-a dovedit skippingul in pescuitul bibanului pe Snagov la cupa APC21.