-
Postat de: Bogdan Curelea
-
Publicat in: Pescuit la rapitori
-
Galerie foto Bogdan Curelea
-
Tags: pescuit la rapitori , Pontoon21 , naluci soft , Sarulesti ,
Sfarsit de sezon la Sarulesti
Temperatura apei conditioneaza localizarea pestilor rapitori si implicit a zonelor productive, atat pe verticala, cat si pe orizontala structurilor subacvatice. Pescuitul in sezonul rece este afectat de schimbarile termice si mai ales de viteza cu care acestea se produc, fiind continuu constransi sa adaptam abordarea, tehnica si echipamentul acestor conditii. Odata cu sosirea iernii si racirea pronuntata a apelor, rapitorii se concentreaza in anumite locuri favorabile, unde temperatura ramane relativ constanta, de regula zonele cu adancimile mai mari ale lacurilorlor, acolo unde transferul termic se produce mult mai lent.
Datorita densitatii mari a fondului piscicol, dar si a complexitatii si diversitatii topografiei substratului (probabil cel mai bogat in materie de structuri submerse), lacul Sarulesti a fost alegerea perfecta pentru partida de incheiere a sezonului de pescuit. Conform experientelor anterioare, am abordat exclusiv zonele cu substrat tare situate la adancimi de minimum cinci metri, utilizand un echipament de finete si totodata foarte senzitiv. Am preferat lestarea minima a nalucilor, pentru a putea obtine prezentari cat mai lente, in concordanta cu activitatea pestilor prada din timpul sezonului rece. De asemenea am considerat oportuna alegerera unor naluci soft de dimensiuni medii si mari, ce produc vibratii agresive, potrivite pentru a provoca interesul si atacul rapitorilor.
Dintre nalucile intrebuintate in timpul acestei partide de pescuit la rapitor pe Sarulesti, s-au evidentiat cele din gama de swimbait-uri suple Awaruna cu dimensiunea de 8.9 centimetri (3.5 inchi) produse de compania japoneza Pontoon 21, si de asemenea modelul Shad cu dimensiunea de 10 centimetri (4 inchi), produs al companiei americane de profil Big Bite Baits. Partida a debutat perfect, primul atac survenind la scurt timp dupa ce am pozitionat barca in dreptul primului loc vizat. Aveam de-a face cu un grup de bibani specifici Sarulestiului, cu dimensiuni mult peste cea medie a acestei specii.
Atacurile erau puternice si se produceau in proximitatea substratului. De indata ce naluca plonja spre zona cea mai adanca de pe traseul de intoarcere, aceasta era inhalata fara inhibitie, contrar dimensiunilor mari, aparent nepotrivite. In decursul primei parti a partidei am capturat, fotografiat si eliberat cateva exemplare ce aveau un singur numitor comun : Pontoon21 - Awaruna - Tomato Pepper-Pearl Gold Flash Minnow - 3.5 inchi (8.9 centimetri), un soft-bait aparent nerecomandabil pentru pescuitul bibanului datorita dimensiunii, dar pe care nu voi ezita sa-l utilizez in viitor pentru selectarea bibanilor capitali. A urmat o perioada mai lunga de inactivitate si mai multe repozitionari ale barcii in jurul aceleiasi zone, insa fara nici un rezultat. Un lucru era sigur: bancul de bibani migrase. Venise momentul sa parasim locul si sa abordam alte zone care dadusera un randament bun in anii precedenti, iarna, in conditii de temperatura si luminozitate similare.
Dupa un lung si lipsit de rezultat periplu intre diferite alte structuri situate la adancimi mai mult sau mai putin apropiate de cea de la care avuseseram prezentari, reusim sa obtinem primele reactii pozitive destul de tarziu, dupa ora amiezii. Pescuiam pe o succesiune de praguri ce margineau un platou, situat la o adancime de aproximativ 2.5 - 3 metri. Eram ancorati cu barca in apa adanca de aproximativ 7 - 7.5 metri si lansam spre platou, pentru a putea aborda pe cadere acea succesiune de denivelari pronuntate. Atacurile surveneau undeva intre penultimul si ultimul prag, de la o adancime apreciata de noi la aproximativ 6 metri. Primul exemplar de salau al zilei a aparut, dupa o serie atacuri nefinalizate datorita greutatii prea mare a ansamblului naluca/jig, la un softbait Big Bite Baits - Shad - Rainbow Trout - 4 inchi (10 centimetri) montat pe un jighead cu greutatea de 5 grame. Prezentarea corecta a nalucii, la o viteza redusa, se traduce intr-un timp mai indelungat acordat rapitorului pentru atac, conditie ce s-a dovedit decisiva in partida aceasta.
Pe langa acest aspect trebuie sa avem in vedere faptul ca iarna, in cazul temperaturilor scazute, metabolismul rapitorilor este redus, in consecinta modul de hranire al acestora poate fi foarte discret, iar viteza de reactie la stimuli externi este de asemenea diminuata. Finetea echipamentului folosit (lansete si fire) in aceste conditii are un rol foarte important in ecuatia reusitei. Este indicata folosirea lansetelor cu actiune moderat-rapida, a multiflamentului subtire sau chiar a monofilamentului. Am decis sa insistam in acesta zona pana la sfarsitul zilei, schimband unghiuri de abordare, naluci si moduri de prezentare, reducand progresiv greutatea lesturilor pentru a obtine viteze mici plonjare in profunzime ale nalucilor si o evolutie cat mai lenta a acestora. Pana la urma eforturile si insistenta au dat roade, reusind o serie de capturi, incununata cu un exemplar de peste 65 de centimetri. La originea acestei capturi a fost Pontoon21 - Awaruna - Sea Green Pearl - 3.5 inchi (8.9 centimetri), un swimbait suplu ce-si dovedise atractivitatea in prima parte a zilei, insa intr-o alta gama cromatica.
La sfarsitul partidei de pescuit pot declara oportuna utilizarea nalucilor soft de dimensiuni medii si mari cu vibratii agresive. De asemenea consider decisiva reglarea greutatii lestului in concordanta cu nivelul de activitate si hranire al pestilor vizati. Pescuitul de iarna se desfasoara de cele mai multe ori in conditii de temperatura dificil de tolerat, insa are totusi farmecul sau. Chiar si in aceste conditii, pescarii cu adevarat pasionati persevereaza, incercand sa-si depaseasca limitele in cautarea perfectiunii.
Fir intins !