SEAGUAR – zeii firelor fluorocarbon

SEAGUAR – zeii firelor fluorocarbon

 

Cei care practica pescuitul la rapitori este bine sa afle si care este importanta utilizarii firului din fluorocarbon (sau FC, cum este deseori abreviata denumirea pe ambalajul produselor de acest tip) si de ce ar trebui sa fie o alegere importanta in trusa oricarui pescar. Nu se poate vorbi pe acest subiect cu adevarat fara sa aducem in discutie producatorul Seaguar. De ce? Pentru ca ei sunt inventatorii acestui tip de fir pentru pescuit.

Compania a fost fondata in anii '70 in Japonia si, de la introducerea acestui nou tip de material in producatia de fire pentru pescuit, totul s-a schimbat. Putem spune ca in pescuitul sportiv mondial exista era dinainte si dupa fluorocarbon. Seaguar ofera o multime de variante de fire din fluorocarbon, cu aplicatii si destinatii foarte diverse. 

De ce este acest tip de material atat de important? Pe scurt, ar fi aceste trei caracteristici:

- grad de refractie egal cu al apei, ceea ce il face greu observabil in apa. Reclamele spun deseori ca firele de acest tip sunt invizibile, insa adevarul este putin diferit. Invizibilitatea, stiintific vorbind, inca nu s-a inventat, deci..ramanem la ideea de greu de vazut.

- fluorocarbonul este un material complet diferit de nylonul clasic din care sunt facute firele clasice monofilament. Este mai dens, deci mai dur, ceea ce il face campionul incontestabil al firelor rezistente la abraziune. Evident, nu luam in calcul firele din sau acoperite cu metal.

- elasticitate scazuta. Tot din caracteristica anterioara reiese si elongatia sau elasticitatea scazuta. Acest detaliu conteaza foarte mult pentru ca intre nylonul clasic, cu elongatie ridicata, si firele textile impletite (braided lines) cu elongatie aproape zero, avem acest tip de fire. 

Ar mai fi de mentionat si rezistenta la razele daunatoare ale soarelui, la UV, motiv pentru care firele clasice se deterioareaza atat de rapid mai ales vara. Tot la calitati, merita spus si ca firele fluorocarbon se scufunda rapid in apa, aspect important cand vrem sa avem un contact rapid si cat mai bun cu naluca sau momeala.

Prin urmare, avem un fir care aluneca bine prin inelele lansetei, este considerabil mai rezistent la abraziune decat nylonul sau textilul si ne ofera un contact destul de bun cu naluca sau cu pestele. Acest tip de fire se gasesc in diferite variante, cu destinatii specifice: avem fire FC pentru linia principala, pentru inaintas (leader) sau pentru legarea diferitelor monturi, indiferent de stilul de pescuit.

De asemenea, aceste fire se gasesc in variante suple (soft) sau ceva mai rigide (stiff sau hard). Cel mai sanatos este sa incercati sa testati singuri cand cumparati un model nou de fir FC, pe care nu il cunoasteti, pentru ca am observat ca notiunile de soft si hard/stiff sunt relative, de la producator la producator. 

 

Revenind la producatorul Seaguar, daca aruncam o privire peste oferta lor ne putem lasa usor dezarmati. De ce atat de multe variatii ale aceluiasi fir?!

SEAGUAR R18 FLUOROCARBON - este un fir FC pentru linia principala. Seaguar foloseste in productia acestui model tehnologia FNT (Flexibile Non-Twist) pentru a obtine un fir de linie foarte puternic, cu rezistenta mare la abraziune, senzitiv si suplu.
Structura imbina doua tipuri de material: suprafata este dint-un polimer dur, pentru rezistenta la nod si abraziune, cu rol de proteja miezul firului, din material ceva mai moale si care imprima supletea per ansamblu, atat de apreciata la un fir de linie prinicipala. Acest model este disponibil in doua variante de culoare: transparent si galben translucid.

SEAGUAR GRANDMAX FLUOROCARBON - acestea sunt fire pentru inaintas. Cum spuneam si ceva mai sus, au o rezistenta deosebia la abraziune. In majoritatea stilurilor de pescuit, protejarea ultimilor centimetri sau chiar metri din linie este obligatorie.
Linia principala fiind mai slaba si mai subtire in diametru, ne ajutam de acest tip de fire pentru a creste rezistenta in zona de contact cea mai expusa. Seria Seaguar Grandmax include doua tipuri: modelul standard si modelul FX, cel din urma fiind ceva mai suplu decat cel dintai.

SEAGUAR THE ORIGINAL BLUE LABEL FLUOROCARBON - este cel mai dur tip de inaintas din oferta japonezilor de la Seaguar. Cum ii spune si numele, a fost proiectat pentru a face fata conditiilor de pescuit in apa sarata, unde prezenta unor elemente precum dintii pestilor feroce sau marginile de recif cu nimic mai prejos, ne pot face viata grea. O mai indulcim putin folosind un inaintas precum Blue Label FC de la Seaguar! Acest fir este indopat cu tot ce poate producatorul nipon mai bun, tehnologii speciale pentru maximizarea rezistentei.

SEAGUAR FLUORO SHOCK LEADER - un alt fir destinat utilizarii pentru zona dinaintea nalucii. Purtand aceleasi caracteristici si calitatea ireprosabila specifica, Seaguar Fluoro Shockleader este un fir de buget, competiv ca pret intr-o piata destul de aglomerata. Se livreaza pe role de 20 sau 30m si costa putin sub 30 lei, un pret foarte bun pentru calitatea oferita. Nu uitati, acest pret este pentru un fir produs 100% in Japonia!

Firele fluorocarbon, cu toate ca ati fi crezut ca sunt perfecte, au un calcai al lui Ahile: nodul! Fiind fire destul de dure, nodurile pot ceda usor, pentru ca nu se strang atat de usor sau de bine ca in cazul firelor din nylon sau textil. 

Care este cel mai bun sau rezistent nod? Expertii Seaguar ofera trei alternative: nodul Alberto, nodul Miller si nodul Loop.
Mai multe detalii despre Seaguar Grandmax gasiti pe site-ul magazinului nostru online, bigfish.ro, si tot acolo aveti disponibila o mare varietate de produse Seaguar, de la fluorocarbon la fire textile.