-
Postat de: Bogdan Curelea
-
Publicat in: Blog Pescuit
-
Galerie foto Bogdan Curelea
Rusalii la Sulina (I)
Inca de anul trecut stabiliseram o escapada in Delta Dunarii in preajma sarbatorii rusaliilor, destinatia fiind ca de fiecare data, orasul Sulina. Stiam de la bun inceput ca timpul alocat acestei excursii este limitat, asa ca aveam nevoie de o strategie foarte clara, de la care sa nu ne abatem.
Date fiind cotele foarte mari ale Dunarii, era o certitudine faptul ca in ghioluri apa va fi limpede si, in cosecinta, vom putea aborda un pescuit la stiuca si biban in conditii foatre bune. Pe de alta parte, din bagaj nu avea cum sa lipseasca echipamentul destinat pescuitului avatului, chiar daca un astfel de debit al Dunarii ar fi descurajat orice tentativa in acesta directie. Nu putem sa nu incercam acest tip de pescuit, avand in vedere istoricul precedentelor aventurari la varsarea canalului Sulina in Marea Neagra.
Asadar lucrurile erau foarte clare pentru noi. Urmeaza o scurta, dar foarte indicata trecere in revista a tuturor celor de trebuinta. Aveam nevoie de un bagaj foarte bine structurat si condensat deoarece urma sa strabatem drumul dintre Tulcea si Sulina cu un MotoCraft SL 410, ambarcatiune ce s-a dovedit insa suficient de incapatoare.
Ajunsi la destinatie, lasam in mare graba bagajele la gazda noastra, luam echipamentul destinat pescuitului la avat si in jurul orei 17 suntem deja ancorati la iesirea canalului Sulina in Marea Neagra. Dupa 3-4 ore de tatonare, numeroase pozitionari in zona gurii de iesire a canalului in mare, dar si in amonte ajungand chiar la bresa de la farul vechi, a trebuit sa ne recunoastem invinsi.
Planul de acasa trebuie adaptat, ca aproape de fiecare data la fata locului, urmand ca a doua zi sa pescuim exclusiv pe ghioluri dupa stiuca si biban. Duminica dimineata rasaritul soarelui ne gaseste pe lacul Lumina in cautarea bibanului si a stiucilor. Incepem pescuitul in “buzunarul mic” folosind naluci reactive cu speranta de a trezi intersul exemplarelor matinale.
Dupa cateva atacuri nefinalizate, nu mare ne-a fost mirarea cand la barca soseste pentru fotografiere si apoi eliberare un biban supraponderal, capturat la un Jackall Bros – TN 60 – mat tiger. In decursul a unei jumatati de ora au mai iesit la rampa cateva astfel de exemplare, fapt ce ne-a determinat sa trecem la utilizarea echipamentului light – medium/light destinat pescuitului la biban.
Am pescuit cu naluci soft cu dimensiuni de 2-3 inchi montate pe jiguri cu greutatea de 3.5-5 grame, fir textil de 6 lbs – Sunline – Super PE – alb, folosind insa inaintas din fluorocarbon pentru a evita eventualele taieturi produse de stiuci.
In prima parte a zilei au facut legea nalucile mai mici, dintre acestea detasandu-se foarte clar reins – rockvibe shad – tomato craw – 2 inchi si reins – rockvibe shad – glow chart silver – 2 inchi.
Odata cu instalarea caldurii toride am marit dimensiunea nalucilor si implicit a carligelor, folosind insa lesturi mai usoare avand greutati de 2-3.5 grame, in speranta capturarii unor bibani mai imbracati.
In aceasta partida de pescuit biban nalucile ce au dat cel mai bun randament au fost Reins – aji adder shad – motor oil green flake – 3 inchi si Reins – aji adder shad – glow chart silver – 3 inchi montate pe jiguri cu greutate de 3.5 grame.
Cum orice lucru bun are si un sfarsit, atacurile si implicit prezentarile s-au rarit si astfel suntem nevoiti sa punem capat unei zile de pescuit satisfacatoare. Ajungem inapoi in oras, multumiti de ziua ce tocmai se incheiase, insa cu gandul la avatii pe care-i gasisem pana atunci in fiecare an, fara exceptie, la varsarea in mare.
Sa riscam oare un al doilea esec in conditiile in care urmatoare zi de pescuit va fi si ultima ?
Va urma ...