RTB Heavy Metal Tungsten Cheburaska Weights

RTB Heavy Metal Tungsten Cheburaska Weights

 

Exista multi producatori pe piata care ofera greutati din tungsten folosite la realizarea monturii cheburaska. Acest tip de produs este acum si in varianta celor de la Refuse To Blank (RTB).

RTB Heavy Metal Tungsten Cheburaska Weights are un avantaj ca lest in comparatie cu alternativa lor din plumb. Istoria acestei monturi incepe undeva in Rusia. Revolutia acestei monturi vine din modul in care lasa naluca sa evolueze, intr-un mod natural. Numele "Cheburashka" provine de la un popular personaj de desene animate rusesc, dar a fost preluat și adaptat în lumea pescuitului, pentru a desemna acest tip de montură datorită formei sale caracteristice. Cele doua inele laterale ale bilei seamana cu urechile figurinei din desenele animate. De aici si pana la asocierea numelui, a fost doar un pas.

Lestul Cheburashka constă dintr-o greutate de plumb sau tungsten, de obicei rotundă sau în formă de picătură, care se ataseaza de naluca si de fir printr-o agrafa metalica, care permite schimbarea rapida a lestului, nalucii sau a carligului.

Aceasta agrafa este realizata din sarma dura, inoxidabila, care nu se deformeaza la utilizare repetata sau in tensiunea din timpul luptei cu pestele. Odata introdusa in lest, agrafa formeaza doi ocheti de dimensiuni inegale: de cel mai mare se ataseaza carligul, iar firul se prinde de partea opusa, de ochetul mai mic ca dimensiune.

Fata de un jig clasic din plumb, monturile cheburaska sunt articulate si permit libertatea mare de miscare a carligului prin balamaua formata intre carlig si greutate. Drept urmare, naluca va avea o evolutie diferita fata de montarea pe un jig fix. Această flexibilitate permite nalucii sa se miste ceva mai natural, un detaliu care poate aduce atacul rapitorilor cand nimic altceva pare sa nu dea rezultate.

Alta caracteristica importanta a monturii cheburaska este usurinta cu care se schimba lestul, acesta fiind independent de carlig. Se poate trece rapid de la o greutate la alta, fara sa schimbati naluca sau sa o scoateti de pe carlig. Refuse To Blank are in oferta bile Cheburaska atat din plumb, cat si din tungsten. Tungstenul sau kevlarul, este un aliaj metalic considerabil mai dens decat plumbul, mai precis, de 1.7 ori mai mare.

Pe langa densitate, tungstenul este si foarte dur. Nu se poate turna in matrite clasice, asa cum facem cu plumbul, avand temperatura de topire foarte ridicata (din kevlar se produc filamente pentru becuri). De aceea, pretul lesturilor din tungsten este mult mai mare decat al celor din plumb. Prelucrarea acestui metal se face prin strunjire prin metode speciale, ceea ce se reflecta in pretul ridicat al produsului finit.

Aici merita facuta o paranteza. Refuse To Blank (RTB) are o intreaga gama de lesturi din tungsten, grupate sub denumirea de Heavy Metal Tungsten Weights. Pe langa bilele pentru montura Cheburaska, aveti lesturi pentru montura Drop Shot, bullet-uri pentru montura Texas, lesturi Fastach pentru atasarea rapida pe ochetul nalucilor, Nail Sinkers pentru inserarea in corpul nalucilor moi si mici bile pentru realizarea micro jigurilor sau lestarea mustelor artificiale.

Totusi, care sunt avantajele acestor greutati exotice? Sunt mai scumpe, de ce am vrea sa le folosim in locul variantei din plumb, considerabil mai ieftine?

Fiind un material mai dens, tungstenul va avea un volum mai mic decat plumbul la aceeasi greutate. Asta se traduce in lanseuri mai lungi si o viteza de coborare mai mare in apa. Pentru cei care pescuiesc pe rauri, unde exista curent, o bila mai mica va permite sa ajunga la adancimea dorita mai repede decat una din plumb, cu portanta ridicata, care va fi ridicata de curent.

Precizia este afectata si ea, fiind considerabil imbunatatita cand pescuiti cu lesturi din tungsten. Este bine cunoscut ca o naluca cu un corp voluminos este dificil de lansat, atat ca distanta, cat si ca precizie.

Dar, dintre toate avantajele oferite de tungsten, poate cel mai bine pastrat secret este rezonanta pe care o are acest aliaj fata de plumb. Fiind un material mai dens si mai dur, tungstenul transmite mult mai bine vibratiile produse in contact cu substratul.
Pescuind cu lesturi din tungsten, cu o lanseta senzitiva si un fir textil fara elongatie, veti ramane surprins de cat de bine se simte ce se intampla la capatul firului! Si, la pescuitul rapitorilor, dar mai ales pentru pescarii de salau, acest detaliu este cel mai important aspect.

Diferit fata de alte bile asemanatoare de pe piata, cele de la RTB sunt gandite pentru a eficientiza la maxim montura formata din lest, carlig si naluca. Privind in detaliu, veti observa un amananunt care altfel poate scapa usor: orificiul interior al lestului, cat si cei doi ocheti, sunt pozitionati in partea superioara a bilei si nu fix pe mijlocul ei. Datorita acestui design, bila va actiona ca un lest excentric si va pastra stabil intregul ansamblu in timpul recuperarii, fara sa permita nalucii sa se invarta in jurul axei, stricand evolutia si rasucind firul.

Pentru a realiza aceasta montura, primul pas este inlaturarea agrafei din lest, iar apoi adaugarea carligului astfel incat acesta sa ajunga pozitionat cu varful carligului in sus in partea cu deschiderea cea mai mare a sarmei. De ce este important acest lucru? Aici avem cea mai mare flexibilitatea a nalucii!

Pasul urmator este sa introducem sarma inapoi in orificiul din bila, apasam ferm pentru a fixa acest mic schelet metalic si la celalalt capat prindem firul principal sau inaintasul. Este important ca firul sa il prindem obligatoriu cu o agrafa rapida, pentru a impiedica desfacerea accidentala a monturii. Daca nu folosim agrafa in capatul firului, exista risc foarte mare de a pierde montura, naluca si pestele.

In functie de specia de peste vizata si de lungimea nalucilor cu care intentionam sa pescuim, vom alege si carligele. Va recomandam sa folositi carlige cat mai usoare, pentru ca evolutia nalucii sa fie cat mai naturala si sa nu fie influentata de greutatea carligului.

Va recomandam sa incercati aceste accesorii in partidele voastre de pescuit sau daca aveti posibilitatea, urmariti pescarii care participa in cadrul campionatelor nationale de street fishing. Sunt sanse foarte mari sa ii vedeti pescuind cu monturile cheburaska de la RtB Refuse To Blank.