Review complet RTB Fortezza - 2.10 m, Ex-Fast, 10.5 – 28g, Baitcast

Review complet RTB Fortezza - 2.10 m, Ex-Fast, 10.5 – 28g, Baitcast

 

Timpul alocat efectiv pescuitului este foarte pretios, dar, cand vine vorba de achizitionarea echipamentelor, incepe cu adevarat tornada. Cei din afara fenomenului nici nu-si pot imagina ce se intampla in mintea unui pescar (a se intelege practicant de spinning) cand vine vorba despre acest subiect mai ales, in momentul magic al alegerii.

Din fericire (dar nu mereu) in aceasta epoca a preluarii informatiei din zbor si de oriunde, aflam, aparent cu usurinta, cam tot ceea ce ne intereseaza, pentru a ne face decizia mai usoara. Si cum puterea exemplului este cea mai usor de asimilat, sa ne gandim asa: vreau sa-mi cumpar o lanseta - ce fac? Pai, majoritatea dintre noi apelam la o cautare pe internet. Si ce gasim aici: in functie de produs (in cazul de astazi o lanseta de cast RTB - Refuse to Blank- by BigFish) gasim informatii mai mult sau mai putin complete. Ce am observat, chiar si in cercul de apropiati, este faptul ca informatiile oferite de vanzator sau producator nu prea mai satisfac si ca se vrea test, review, pareri, nu-i asa?

Asadar, daca tot o facem, sa o facem cum trebuie. Vom incerca sa structuram review-ul acesta in mai multe parti, incercand sa va oferim maxim posibil. La final decizia este a voastra.

Inspectie vizuala, caracteristici si casting test


RTB Fortezza 10.5-28 g, Ex-Fast, 2.10 m - Baitcast, caci despre ea discutam in prezentul articol, este o lanseta dedicata salaului (asta nu inseamna ca nu poate fi folosita si in alte aplicatii; de exemplu, am cunoscut pescari, si nu putini, care prefera si la stiuca, pe diverse tehnici-bete mai rapide). Nu o sa insisit foarte mult pe specificatiile tehnice si pe componente, dar nu pot totusi sa nu punctez cateva elemete:


- blancul este HM (High Modulus 30T+46T) de la Toray (despre care producatorul spune ca se folosete, printre altele, la "premium sporting goods") 

- treimea inferioara este ramforsata cu un strat suplimentar de carbon impletit in X, in unghi de 45

- piulita (fore-gripul) si rear-gripul sunt din carbon - arata si se simt foarte bine.

- de la triggeru-l mandrinei pana la butt cap sunt 28.5cm (sâc!! Acest element n-a fost dat de producator); multi ignora acest aspect...gratuit.

 

 

La prima inspectie vizuala, observam o „lucrare" corecta din punct de vedere estetic, fara luft-uri, fara extra epoxy pe matisaje. Din punct de vedere al corectitudinii montajului, tehnic, nu ma pot pronunta, deoarece cunostinetele mele in rod-building sunt primitive. Insa, cu siguranta, nu s-a facut rabat la calitate. Fiind posesor de opt lansete de cast, pot face o comparatie in functie de producator/brand si am remarcat ca RTB Fortezza 10.5-28 g, Ex-Fast, 2.10m-Baitcast (care costa 789 lei) nu este cu nimic mai prejos (dpdv al calitatii asamblarii si finisajelor), fata de multe din lansetele pe care le posed (spre exemplu un Edge Rods MB733 pe blanc NFC, pe care l-am achizitionat cu 1.650 lei)

 

 

Primele teste le-am facut pe malul „lacului fara pesti" si au fost doar de casting. Am folosit bile articulate plus guma incepand cu 14 g si terminand cu 34 g, care de altfel mi s-a parut si limita superioara de confort in lanseu. Lanseta a fost echipata cu un Chronarch MGL si cu fir textil Torque X8 de 0,18 mm.

Lungimea lanseurilor a fost +- 40 m. Cred ca zona reala de confort a lansetei, dpdv al casting- weight-ului, este un 14-30 g, ceea ce este foarte decent, comparativ cu aberatiile inscrise pe majoritatea betelor (a nu se intelege ca-s lansetele proaste, ci doar eronat inscriptionate). O putem boteza -3 season zander casting-rod. Este, fara indoiala, extra-fast, are o revenire rapida, iar in prima zi a testului nu mi-am putut da seama de senzitivitate, datorita zonei cu apa foarte mica si fund malos.

Practic dupa prima zi, am obsevat un singur aspect negativ (dar asta tine strict de preferinta personala): indiferent de cat de calitativ este, nu suport fore-gripul.

Test pe apa

Dunarea mi-a dat planurile peste cap, nivelul apei crescand cu peste 1 metru in numai o saptamana. In aceste conditii am optat pentru cea mai la indemana varianta, desi ca profil, lacul abordat cerea un altfel de echipament. Apa mica (1.10m-1.80m), lipsa structurilor, orice vant mai taricel provocand valuri mari si tulburand apa. Mai adaugam faptul ca eram prima data pe acel lac cautand salaul si ajungem la un „smoothie" greu de digerat. Finalul totusi a fost relevant!


Am reusit sa identific doar doua zone cu „cocioc" - radacini de palcuri de stuf, care, din pacate, desi erau locuite, nu erau locuite de cine trebuie. Dar tot raul spre bine, deoarece RTB-ul a fost solicitat in urma unui super drill cu un crap nervos (pare scurt in foto, dar credeti-ma ca era extrem de greu). Despre asta nu mai zic nimic, va las sa urmariti cum lucreaza batul.

 

 

De data aceasta, lanseta a fost echipata cu o mulineta mai mica, un Alphas Air, care ajuta in lansarea bilelor mai mici, si ce credeti? Desi in primele teste nu am lansat bile mai usoare de 14 g, acum am reusit lanseuri decente cu 3,5 g + guma (mai mare ce-i drept). Ajungeam undeva la 7 g....lanseta dupa cum am mai mentionat, fiind"data" de producator 10-28g.
Intr-un final am reusit sa punctez si cu specia tinta, un salau de 50 cm, care a atacat imediat dupa lanseu. 

 

 

 

 

Concluzii de final

- nu, nu este o lanseta de lacuri domoale de ses, dar poate fi folosita si aici (echipata cu o mulineta care ajuta), ea fiind mult mai puternica; cred ca se preteaza mai bine pentru pescuitul pe ape curgatoare medii-mari sau lacuri ceva mai grele

- este mult mai senzitiva decat am crezut

- este foarte rapida si are o rezerva uriasa de putere

- este o lanseta care poate fi folosita si la stiuca in tehnici ca jerking si twiching, in ape cu vegetatie (ajuta mult la ruperea ierbii).

- designul este oarecum minimalist, bicolor(negru/argintiu).

Asadar, daca doriti o lanseta de baitcasting senzitiva, zdravana si frumoasa, RTB Fortezza 2,10, Ex-Fast, 10,5-28g este o alegere buna. Pentru toate celelalte exista zona custom. Fir intins si nu uitati: pescuiti responsabil oriunde ati face-o!

Recenzie facuta de catre Cristian Pindichi