-
Postat de: Vlad Dumitrescu
-
Publicat in: Pescuit la rapitori
-
Tags: rapitori , shad , naluca , fox , pescuit la rapitori ,
Rapitori, softuri si momente cheie
Pescuitul la rapitori il consider o vanatoare ce presupune multa mobilitate, anduranta, calm, tact si multa imaginatie pe apa. Imi doresc ca dupa fiecare partida sa trag concluzii ce ma vor ajuta sa abordez partidele viitoare.
Tipul apei, adancimea, temperatura, vegetatie, structura malului, substrat, transparenta apei, vantul pe portiuni, modul si momentul trasaturilor. Poate ca mai sunt detalii pe care le-am omis insa nu le pot asterne pe foaie robotic. Sunt observatii pe care le am in sange si care se activeaza in mod natural pe malul apei. In astfel de momente deschizi trusa iar cu ochii inchisi stii ce naluca trebuie sa legi.
De foarte multi ani pescuiesc indeosebi dupa stiuca astfel am realizat ca lucrurile nu sunt asa de simple cum par ( uneori trebuie mai mult decat o recuperare banala prin apa),astfel stiuca nu va ataca orice-i va trece prin fata iar modul de recuperare, prezentarea si tipul nalucii cantaresc greu la finalul zilei. De foarte multe ori am avut partide slabe, amortite in care pur si simplu simteam ca trusa mea de pescuit este goala si fara rost. Poate ca eram eu de vina sau poate nu aveam acea miscare fina, chirugicala, din incheietura ca sa provoc totusi o cumatra sa atace decisiv.
Motive se gasesc intotdeauna insa cel mai important lucru este sa nu te dai batut si sa incerci prin toate tehnicile cunoscute sa aduci la poza macar un peste. Am trecut prin astfel de momente si va pot spune ca sunt si cateva secrete ce mi-au adus succesul la momentul respectiv.
Inainte de a pleca intr-o partida de pescuit trebuie sa iti organizezi trusa in asa fel incat sa fi echipat pentru orice situatie. Cand incep pregatirea unei partide la stiuca ma gandesc la trofee, astfel adaug in cutie naluci mari de peste 15 cm, insa niciodata socoteala de acasa nu a corespuns cu realitatea de pe balta, de aceea am intotdeauna grija sa pregatesc o trusa separata speciala cu softuri pentru pesti mofturosi.
Echipamentul cu care plec la pescuit il aleg in functie de ceea ce urmeaza sa fac. De obicei nu dispun de masina asa ca am nevoie de o lanseta sa spunem "universala" dar profesionista, cu ajutorul careia voi putea acoperi mai multe specii de pesti. Lanseta mea de lupta "universala" este Favorite Varita modelul 9-28 MH.
Chiar daca la prima vedere acel MH -medium heavy sperie, iar puterea de aruncare de la 9 pana la 28 de grame ne-ar trimite cu gandul doar la naluci grele, adevarul este departe de ceea ce Varita ofera.
Folosind un fir bun ,un PE 8x 0.10mm, si datorita materialului extrem de senzitiv si a greutati foarte reduse a blankului (putin peste 100 gr ) pot pescui cu succes la specii de pesti atat mari cat si mici.
Am sa va prezint mai jos cateva situatii prin care am trecut cu succes iar acesta s-a datorat observatiilor facute in timp:
1. Fox Rage Zander Pro Shad - 10cm
Aceasta naluca mi-a salvat foarte multe partide de pescuit, fiind o naluca extrem de eficienta in conditii grele cand stiuca era extrem de mofturoasa. L-as incadra poate pe locul 1 in topul meu. Atunci cand folosesc acest shad incerc pe cat posibil sa-i imprim miscari cat mai naturale, lente, cu pauze destul de mari de pana la 4 secunde intre recuperari. Atat pe substrat cat si in dinti de fierestrau, naluca da randament daca ii acordam increderea si timpul necesar. Printre cele mai interesante culori pentru acest model se enumera Arkansas Shinner, Natural Perch, Hot Olive si Black/White.
Am reusit sa imi realizez recordul meu personal la biban 46 cm si 5 lb, utilizand aceasta naluca.
Soarele incepuse sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai mult, asa ca am adaptat naluca si modul de recuperare. Peste mic a inceput sa apara la suprafata si aproape de mal. Fara ezitare am legat un Zander Pro pe care l-am adaugat pe un jig de 3.5 grame si carlig FUDO. Modul in care am decis sa realizez prezentarea nalucii a fost in dinti de fierastrau insa mult mai lungi si lenti decat in vechea tehnica de la salau.
2. Fox Rage Spikey Shad - 9cm
"Teposul" celor de la Fox a demonstrat ca poate fi o naluca buna in pescuitul la stiuca nu doar la salau. Actiunea marunta impreuna cu supletea corpului, fac ca acest soft sa fie trecut pe lista mea. Sunt 264 de tepi pe suprafata nalucii ce aduc un plus de vibratie si atractie.
In cateva partide in care vremea se schimba de la minut la minut, cu vant ploaie si treceri bruste la soare, am reusit sa aduc cateva stiuci la aparatul foto datorita acestui mic shad. Reteta a fost asemanatoare insa cu o singura diferenta si aceea ca rezultate cele mai bune le-am avut folosind recuperari "taras" iar la 2-3 ture de manivela o scurta urcare a softului de pe substrat urmat de 1-2 secunde de pauza.
3. Pontoon21 Awaruna Shad - 10.2 cm
Aceasta naluca si-a dovedit eficacitatea de foarte multe ori in situatii in care stiucile nu raspundeau la nimic. Am utilizat mai multe tehnici prin care am pus in valoarea acest soft si anume:
* Montura pe carlig offset si jig articulat de 5-6 gr iar aici depinde foarte mult de adancime si substrat. Apendicele shadului este prevazut cu striatii pentru o evolutie mai naturala si un plus de vibratie. Cu montura pe carlig offset si jig articulat alternez intre recuperari lente intre ape cu recuperari foarte incete si pauze de 2-3 secunde. Chiar daca exista vegetatie pe substrat, montura va ajuta sa fiti cat mai subtili in prezentare. Acest soft plastic de la Pontoon21 are o vibratie extrem de echilibrata si un material extrem de soft ce ofera miscari naturale si foarte fine, fiind tentant pentru toate tipurile de rapitori.