PRIME – plastice soft de calitate Made in Romania

PRIME – plastice soft de calitate Made in Romania


Traim vremuri in care producatorii autohtoni sunt din ce in ce mai putini si care, in acelasi timp, nu reusesc sa faca fata concurentei de afara. Motivele sunt multiple insa exista si exceptii. Printre ele se numara si PRIME, o companie relativ noua pusa pe picioare de catre Lucian, care a avut ambitia sa dovedeasca ca si in Romania se pot produce plastice de calitate. Astfel, momelile soft de la Prime au inceput sa fie folosite atat de pescarii simpli, cat si de catre cei de competitie, iar reactiile au fost pozitive.
Pentru a afla mai multe despre ce inseamna Prime in domeniul nalucilor soft am apelat la cel care detine toate secretele, Lucian.

Pe piata nalucilor soft exista o concurenta puternica la nivel mondial. Ce te-a determinat sa intrii in acest domeniu intr-o perioada in care nici nu stii ce produse sa mai alegi?

Concurenta exista in orice domeniu si ea este benefica din toate punctele de vedere. Unde nu exista concurenta exista monopol, iar in acest caz cel care sufera este doar consumatorul, care la final plateste de cele mai multe ori un pret mai mare. De ce e buna concurenta? In primul rand, regleaza pretul la nivelul pietei. In al doilea rand, creeaza diversitate in alegeri si forteaza fiecare companie producatoare sa investeasca in cercetare si sa inoveze in domeniu, venind cu produse noi mai bune si mai competitive. Partea negativa este cand pretul prea mic este in detrimentul calitatii.

Dupa cum stii, pescarii romani prefera mai mult produsele din afara?

Ca sa ai preferinte inseamna sa ai posibilitatea unei alegeri. Daca avem noi de ales asta inseamna ca pot sa aleg o mulineta produsa in Romania cu aceleasi caracteristici sau poate chiar mai bune decat brandurile internationale consacrate? Pot? Am aceasta alegere? Hai sa fim realisti, mai avem oare noi ca tara industrie? Mai producem ceva? Suntem o tara de importatori a unor produse fabricate in strainatate si aici ajung din nou la acea concurenta benefica, bineinteles daca ai ce compara.

In Romania nu exista producatori care sa faca, cu adevarat, o concurenta reala unor companii internationale. Spune-mi tu daca stii un producator romanesc de bete de spinning, mulinete, fire sau carlige sau orice alte echipamente specializate. Daca se poate sa fie nisate pe segmentul premium, adica de cea mai buna calitate chiar daca pretul e piperat. Daca ar exista, iar produsele, intr-adevar ar fi la acel nivel, eu unul as achizitiona o mulineta "brand romanesc" in detrimentul uneia, sa zic, Shimano Stella.

Pe partea cealalta, intr-adevar, ar trebui sa ai o doza mare de nebunie ca antreprenor sa te lansezi in asa ceva, in tara in care majoritatea consumatorilor prefera produsele de pe AliExpress. Restul care ar aprecia ar fi insuficienti sa sustina in viata acest producator. Astfel, ai o harta a unui cerc vicios din care nu vad nici in viitor o scapare. In concluzie, da, intr-adevar, romanii prefera produse de afara fiindca e singura alternativa.

 

 

Cum a inceput totul cu Prime?

Totul a inceput, cum incepe orice idee care nu porneste de la ideea de business si profit. Cum? De la un pariu bineinteles. In urma cu cativa ani povesteam cu un prieten bun (nu voi da nume) despre fenomenul LRS si anume Campionatul National de Spinning de pe Mal, care imi povestea cu pasiune cum pescuitul este schimbat total intr-un concurs. De la pestii populati, la presiunea timpului, la modul in care activitatea pestilor si apetitul lor de hranire scade pe parcursul celor patru manse, la echipamente, la tehnici si naluci etc. Astfel mi-a aratat una dintre momelile in care el avea incredere si anume un Berkley Honeyworm. L-am luat in mana, l-am intors pe toate partile si, daca imi amintesc bine, discutia a fost asta:
Eu: Asa ceva si eu pot face ...
A: Nu cred!
Eu: Pe bune, nu vad nimic greu sa faci o matrita, niste material, un atractant si e gata.
A: Nu cred!
Eu: Pariu ca fac un vierme din asta mai bun ca si Berkley?!
A: Pariu!

Asa a inceput, de la zero. Nici macar nu stiam o materie prima de la care sa pornesc, aveam doar o vaga idee a procesului de productie. Au urmat doi ani de research, de plimbari pe la facultatea de chimie, unde analizam materii prime, unde am aflat prima data ca discutam de materii toxice, care impun anumite procese si proceduri, de cautat furnizori in toate domeniile necesare (de la proiectare 3D la furnizori din toate materiile prime necesare pana la ambalaje).
Doi ani de ambitie in care am invatat un domeniu total nou, iar procesul de invatare este unul constant si permanent. Abia dupa acesti doi ani am avut prima momeala de testat. Iar testele mi-au dat peste cap teoriile si apoi am reluat tot procesul. De la idee pana la un produs final pe raft au trecut aproape patru ani.

De ce ai ales sa incepi cu naluci soft pentru pastrav, unde mai totul este acaparat, cel putin la noi, de catre brandul Berkley?

De la acel pariu! Atat eu, cat si prietenii apropiati suntem pescari de salau si biban, dar vom ajunge si la aceste specii mai tarziu. Revenind la pastrav si la Berkley pot sa va spun ca este o companie care produce niste momeli bune. Au o experienta mare in spate si am invatat mult studiindu-le patentele. Dar, in acest domeniu exista o multitudine de limitari tehnice si exista un punct cheie pana unde productia poate sa mearga automatizat, iar acolo este unde Berkley se opreste (discutam oricum de linii de productie cu niste costuri uriase).

Cu siguranta, toti am vazut linii de productie la emisiuni de gen How It's Made. Asa este si la Berkley, unde materia prima intra pe o parte, iar pe cealalta parte iese produsul gata ambalat. Customizari, sau imbunatariri nu se mai pot aduce ulterior.
In schimb, momelile Prime sunt fabricate manual si fiecare momeala este luata in mana bucata cu bucata de cel putin 6-7 ori, in functie de gradul de customizare. In plus, un alt argument datorita caruia am ales initial pastravul ca tinta este acela ca pot testa produsele cu ajutorul unor oameni care practica acest pescuit la cel mai inalt nivel si anume, la nivelul competitional. 

 

 

Atunci cand iti propui sa realizezi un nou produs care sunt pasii pe care ii urmezi si cum decurge procesul de fabricatie pana la produsul final?

O sa incerc sa raspund cat se poate de simplu, fiindca in teorie chiar este simplu.
Prima data este ideea, primele schite, primele desene 3D, design tehnic al matritei, cu canale de aerisiri si orientare (sunt niste limitari groaznice in domeniu) prima matrita de test si primele bucati. Asta dureaza cam trei luni.

Apoi teste peste teste. O sa va explic si cum le testam dupa care vine verdictul.

a) Nu
b) Trebuie modificari
c) Da, urmeaza alte teste pe culori.

Dupa cum vezi, din cauza acestui proces am ajuns sa detin peste 25 de modele diferite, care nu vor vedea niciodata un raft de magazin si nu fiindca nu au prins pesti, ci pentru ca nu au prins foarte multi pesti! Daca este b) de cele mai multe ori acesta ajunge in punctul a).
Am ajuns la concluzia ca mici modificari nu vor putea afecta radical performanta. Ar fi frumos, s-ar salva multe ore de munca, dar realitatea este alta.

Testele sunt importante pentru mai toate produsele. Cum testeaza Prime niste naluci care nu depind numai de calitatea lor, ci si de mofturile pestilor?

Testele sunt de departe cel mai important lucru. Incerc sa fiu cat se poate de autocritic si, de asemenea, accept sugestii si critici de la cei care le folosesc. Cat? Pana ajunge in punctul A sau B sau C. Cum pot eu sa spun daca o naluca e buna sau rea dupa o zi sau doua de pescuit pe o singura apa.
Avem urmatoarele variabile generale: debitul apei, culoarea, PH-ul, temperatura, perioada a zilei (dimineata, amiaza, seara), anotimpul, caracterul regional etc.

Sunt zeci de variabile de luat in calcul, chiar daca conditiile sunt identice, dar in anotimpuri diferite pestele reactioneaza diferit. Astfel testele dureaza in general 1 an (un sezon intreg). Am si gasit modalitati prin care sa facem teste comparative a caror rezultat sa poata fi considerat cat se poate de relevant. Facem teste comparative simultan cu produsele concurente. In aceleasi conditii, zone si repetate de mai multe ori. La sfarsit de sezon ajungi cu niste date interpretabile.

 

 

La nalucile soft calitatea materialului si a vopselurilor conteaza cel mai mult. Cum sta Prime in aceasta zona?

Va spuneam la inceput ca din analize a reiesit cuvantul "toxic". Am testat materii prime din opt tari. Intr-un final am ajuns la un producator care are o varianta premium netoxica. Vopseluri? Aici, din pacate, este monopol. Produsele care exista in afara UE nu pot fi expediate fiind catalogate toxice, singura solutie ar fi inchirierea unui container pe vapor. In spatiul UE exista doar unul, poate ma insel, dar eu am gasit doar unul pe care o sa-l descriu foarte scurt. Profesionist, premium si foarte scump.

Pe langa produsele pentru pastrav ati inceput sa realizati plastice dedicate si altor rapitori precum bibanul. De ce biban si nu stiuca, de exemplu?

Pentru ca si eu fac parte din publicul tinta a acestor produse si sunt pescar de salau si biban.
Momelile pentru biban le-am facut pentru zecile de ocazii in care bibanul mi-a salvat partidele de pescuit si le-a transformat din "gherla" in partide de neuitat. Astfel, i-am dedicat doua modele - Prime JT si Prime Microshad. Recomandarea mea personala este Prime JT OX Blood.
Cu mana pe inima va spun ca iubesc acest peste plin de energie, care, de obicei, sta in bancuri iar odata localizat, iti ofera driluri de neuitat.

Singura specie caruia momentan nu ii acordam inca atentie este stiuca. Este in plan, undeva in viitor.
Pana atunci mai toata atentia este catre salau si dezvoltarea constanta pe pastrav.

 

 

Sunt ceva produse noi in plan ?

Sezonul de pastrav s-a inchis, avem deja un produs nou la pastrav, dar fiindca nu avem cum sa-l testam preconizam lansarea lui in vara anul viitor. Astfel tot focusul este pe salau. Discutam de Prime LuciKuci aici care este primul model lansat deja. Pot zice ca este primul model in care modificarile aduse ulterior si interventiile repetate l-au facut sa treaca testele. Era cat pe ce sa renuntam la el in schimb am ajustat lucruri care tin forma si de hidrodinamica lui.

Initial, era putin mai rotund, era banal si nu am gasit nimic special la el care sa ne faca sa zicem 'WOW!' sau macar sa confirme in teste. Am prins, nu zic ca nu, dar ceva trebuia schimbat.

In imaginea urmatoare poti vedea in sectiune ce modificari i-am adus, arata aproape ca un trapez cu varful in jos. I-am schimbat centrul de greutate si de aici modul in care evolueaza. A devenit interesanta si versatila. Poti sa o montezi fie pe un jig normal, caz in care guma fiind "floating" cade in cap, mentinand o pozitie aproape verticala pe substrat.

In schimb, daca o montezi pe un offset cu lestaj pe tija carligului, datorita centrului de greutate, naluca pastreaza in apa o pozitie orizontala si se scufunda in acea pozitie, dar cu bataie pe flancuri. O nebunie!

 

 

Anul trecut in toamna deja aveam produse modelele de test si au fost testate incontinuu de atunci si pana la lansarea lor, care a avut loc abia anul acesta in luna in august. Chiar si asa, am lansat o gama cromatica restransa, doar patru culori. Restul urmeaza, dar doar dupa feedback. Acceptam cu placere si sugestii, iar daca trec testele, ajung pe raft. Ca exemplificare aveti si o filmare din teste.

 

 

Veti ramane in domeniul soft sau aveti in plan sa produceti si alte tipuri de naluci?

Nu poti fi expert in toate. Preferam sa ramanem foarte nisati si sa inovam in domeniu. Lucram de ceva vreme pe un produs care sa ridice stacheta la alt nivel. Momentan atat va spun. Este vorba despre un atractant pentru pastrav.

Din ce ati realizat pana acum, care naluca a avut cel mai mare succes?

Depinde ce inseamna succes. Daca ne referim la vanzari, gama Honeyworm sta cel mai bine. Daca ne referim la rezultate in acest caz pot sa iti spun ca toate produsele disponibile au prins foarte bine pestii vizati. Surprizele placute apar in momentul in care ai conceput ceva pentru o specie tinta si vezi ca merge fantastic de bine la alta specie. Aici ma refer la Fat Worm. A fost conceput pentru pastrav si face furori la biban.

Care ar fi atuul produselor Prime in acest moment?

Materiale premium, produse premium. Suntem in acelasi timp atat producatori, cat si consumatori, iar aici nu trebuie sa va spun ca unele naluci existente pe piata sunt facute pentru a prinde pescari nu neaparat pesti. Putem face naluci care sa fure ochiul pescarilor, dar nu asta e scopul.

Carui tip de pescari se adreseaza Prime?

Celor care pescuiesc la speciile de pesti mentionate in stilul mentionat. Si anume spinning la pastrav/biban/salau. Iar cand vrei sa-ti salvezi partidele de pescuit poti face linistit spinning la crap, caras si rosioara. Si nu glumesc. 

 

 

 

 

Ambalajul Prime arata de parca nu ar fi pentru piata romaneasca, ci mai degraba pentru export

Este un ambalaj prevazut cu un ziplock puternic, care mentine aroma momelilor in interior. Si da, este gandit si pentru piata externa cu toate ca focusul nostru inca nu este pe expansiune internationala, dar este o etapa ce va urma. Este un produs pe care scrie mare "Made in Romania" si de care suntem mandri!