Pescuit la macrou gigant in zona Golfului Persic

Pescuit la macrou gigant in zona Golfului Persic

Personal, ma consider un incepator, un 'newbie' in domeniul pescuitului marin. Cu siguranta, nu as putea sa afirm ca detin o experienta vasta, cu toate astea o sa incerc in continuare sa impartasesc/compilez intr-o serie de articole cam tot ce am invatat pana acum pe partea pescuitului diferitelor specii marine de pe mal si din barca. Intentia mea principala este sa-i ajut cu informatii pe eventualii pescari care doresc sa inceapa ori sunt interesati de pescuitul marin. Ca si locatie, pescuiesc in medie cam 30 % de pe mal (shore),70 % din barca (offshore), exclusiv la naluci artificiale, spinning, jigging in mare parte in zona golfului Persic, uneori in zona golful Oman, in largul coastei Emiratelor Unite Arabe. 

In prima parte a seriei “Pescuit in zona golfului” va prezint pescuitul la King Mackerel de pe mal, urmand sa descriu intr-un alt articol din serie despre pescuitul din barca. Multe dintre recomandarile privitoare la echipament si tehnici sunt valabile si in cazul altor specii pe care le voi enumera mai incolo in seria de articole. 


Perioada optima de pescuit in zona golfului, din punct de vedere al confortului termic, se situeaza in intervalul cuprins intre sfarsitul lunii septembrie si sfarsitul lunii aprilie. In aceasta perioada temperaturile sunt cuprinse in intervalul 19-30 grade Celsius, iar umiditatea este in general destul de scazuta. Sezoanele bune pentru pescuit difera in functie de specie. Trebuie retinut ca se poate pescui destul de bine in decursul intregului an. 

Vara incepand cu lunile mai si iunie pana in luna septembrie, temperaturile sunt extrem de ridicate ajungand uneori la 50 de grade Celsius, fiind asociate cu umiditate in jurul valorii 60-75 %. Pescuitul in aceste perioade devine extrem de dificil mai ales de pe mal, dar de cele mai multe ori este imposibil.  

Exista cateva deosebiri esentiale fata de pescuitul pe apa dulce. Pe primul loc as enumera perioadele de flux si reflux, de aici frecventele diferentele de nivel (tidal coeficient) care sunt zilnice si se repeta la diferite ore. In zona golfului diferentele de nivel sunt destul de mici intre flux si reflux incadrandu-se in limita de 1-1,2 m, foarte rar 2m, exceptie facand golful Oman, unde sunt putin mai mari. Fluxul si refluxul au o influenta predominanta in cazul in care pescuim de pe mal. In cazul refluxului in general pestii au tendinta sa plece mai in spre larg, aditional refluxul influenteaza destul de mult circulatia pestilor mai mici, implicit a pradatorilor. Perioadele considerate optime pentru pescuit sunt cele care urmeaza imediat dupa flux sau reflux. Informatii despre flux, reflux, presiune, nivel UV si multe altele sunt oferite de diferite site-uri ca si http://www.tides4fishing.com.

 

 

Grafic cu distributia flux-reflux indicat pe axa y in functie de orele zilei. Cu rosu e reprezentat nivelul minim al refluxului, cu albastru maximele in cazul fluxului. In stanga pe axa X avem diferentele de nivel in metrii. Pestii din grafic indica perioade bune ori mai slabe.

 

Pe al doilea loc as incadra viteza si directia vantului. Daca exista vant puternic se produc valuri mari, care fac imposibila abordarea de pe mal sau din barca. Conditiile de presiune si vreme sunt destul de constante in aceasta zona cu exceptia lunilor in care incepe sa se incalzeasca (sfarsitul lui martie). Atunci pot exista furtuni, ploi ori vant puternic. Pentru informatii despre vant in general consult www.windfinder.com.

 

 

 

Exemplu de predictie, viteza vantului, temperatura, directie pe ore (www.windfinder.com).

               Sezonul pentru King Mackerel, adica perioada in care se prinde foarte bine de pe mal, tine de la inceputul lunii octombrie pana spre sfarsitul lunii martie. Dupa luna martie si odata cu incalzirea apelor, King Mackerel are tendinta sa paraseasca zona de coasta in cautarea apelor mai reci astfel pescuitul de pe mal devine destul de dificil. 

 

Despre King Mackerel


 

          Este un peste pradator care face parte din ordinul Perciformes, familia Scrombidae, genul Scomberomorus. In zona Golfului Persic se mai cunoaste si sub denumirea de Kingfish. Din punct de vedere al pescuitului, este un peste puternic si destul de rezistent, astfel poate pune probleme serioase in drill direct proportional cu marimea. Traieste in mai toate oceanele si marile din zona sub-tropicala. Poate atinge greutatea de 45-50 kg. Recordul IFGA pentru King Mackerel este de 42,18 kg.

 

Lansete folosite la pescuitul de pe mal

 In cazul pescuitului de pe mal, se recomanda folosirea betelor mai lungi, in intervalul 2.70m pana in 4 m. Lungimea este un factor important, deoarece in cazul pescuitului marin de pe mal este esentiala distanta lanseului care poate fi influentata de diversi factori precum vantul frontal ori lateral. In aceste conditii lansarea nalucilor devine deosebit de dificila folosind bete mai scurte. Exceptie fac estuarele, porturile ori cazurile in care pestii sunt localizati foarte aproape de mal. Asta se poate intampla in general in timpul migratiei sardinelor (sardine run). In astfel de zone putem sa folosim bete mai scurte. Pentru pescuitul la King Mackerel sunt recomandate bete cu putere medium heavy ori heavy avand in vedere marimea la care poate ajunge acest peste, actiune regular, regular-fast ori fast, iar plaja de aruncare poate varia de la 5g pana la 200g. Calitatea batului implicit a blankului, inelelor si a mandrinei trebuie sa fie ridicata, deoarece apa de mare este extrem coroziva. Lansetele de duzina, ieftine nu rezista prea mult, implicit ies din ecuatie. In general, betele calitative pentru pescuitul de pe mal sunt echipate cu inele Fuji Torzite, cu rama de titanium rezistente la coroziune. Majoritatea producatorilor urmaresc sa obtina un compromis intre distanta de aruncare, senzitivitate si actiune ceea ce nu este deloc usor in cazul betelor lungi, de aceea costurile acestor bete nu sunt deloc mici. Betele specializate pentru voblere pot fi folosite si pentru jigging. De asemenea, betele specializate pentru jigging pot fi folosite pentru voblere. Sunt unii producatorii ca Zenaq sau Apia, care precizeaza in specificatii gramajele optime in cazul in care se folosesc voblere (plugs) sau jiguri.


Exemplu de specificatii, plug&jig pentru Apia Black Line Extreme:

 


 

Exemple de producatori si serii de lansete dedicate pescuitului de pe mal: Palms ShoreGunYamaga Blanks BallisticHira TZ/NanoTailwalk MoonwalkerApia Foojin' RMajorCraft Suzuki HiraZenaq PlaisirAnswer, Shimano Coltsnipper etc. 

Personal, pentru pescuitul de pe mal la King Mackerel folosesc trei bete, in functie de gramajele nalucilor alese ori conditiile meteo. Daca e vant frontal ori lateral in general folosesc naluci mai grele cu distanta de aruncare mare, uneori exclusiv jig-uri implicit bete mai puternice. Betele folosite de mine: 

- Major Craft XRS-1102Hira, 11’0” 10-45g Line: 10-20lb PE line:1.0-3.0, actiune Regular Fast. Folosit majoritar cu voblere tip minnow, stickbait, poppere in intervalul 20-30g sau jiguri pana in 40 g. Se incarca excelent in plaja 20-30 g. 

 - Apia Foojin’ R Rock&Storm 11’0” 14-70g PE Line: MAX #3, actiune Regular Fast, il folosesc majoritar cu voblere tip minnow, stickbait, poppere in intervalul 30-50g sau jiguri pana in 60 g. Se incarca excellent in plaja 30-50 g.

 - Apia Black Line Extreme 10’6” MAX:120g PE Line: MAX5#, Actiune Fast. Acesta este un bat special de shore jigging, il folosesc cu jiguri pana in 100g sau stickbait-uri de 50-60g. Se incarca excelent in intervalul 40-100g. 

 

Categoria I. Bete recomandate daca folosim in predominanta voblere sau jig-uri light, destinate pestilor de pana in 10 kg. Lista am facut-o intentionat mai lunga, pentru a va face o idee despre specificatii pentru ambele categorii. Cifrele reprezinta lungimea in picioare si inci/toli, MH, ML, HH reprezinta puterea, unde MH=medium-heavy, ML=medium-light, H=heavy (exemplu 107MH inseamna lungimea 10’7”, putere medium heavy)

  

Producator

Model


Yamaga Blanks 


Ballistick HIRA 107MH TZ/NANO

Yamaga Blanks 

Ballistick HIRA 11MH TZ/NANO

Yamaga Blanks 

Ballistick HIRA 11H TZ/NANO

Zenaq

PLAISIR ANSWER PA93

Zenaq

PLAISIR ANSWER PA99

Zenaq

PLAISIR ANSWER PA108

Apia

Foojin'AD BEAST BRAWL 95MH

Apia

Foojin'AD VANCOOR 92H

Apia

Foojin' R Rock & Storm 110H

Tenryu

SWAT SW97ML

Tenryu

SWAT SW107ML

Palms

ShoreGun SFGS-96MH

Palms

ShoreGun SFGS-103MH

Tailwalk

Moonwalker 96M-ti SURF

Tailwalk

Moonwalker 106M-ti SURF

MajorCraft

Hirasuzuki XRS-1102Hira

MajorCraft

HiraSuzuki XRS-1202Hira

                 
                   

 

Categoria II. Bete recomandate daca folosim in predominanta jiguri sau naluci grele, destinate pestilor de  peste 10 kg. 

 

Producator

Model


Apia                                            Quattro Black Wild Thing 106H 

Apia                                            Quattro Black C-Gorilla 105HH

Apia                                            Blackline Extreme 106HH

Zenaq                                          DM Accura 100H (RG or K)

Zenaq                                          DM Accura 100HH (RG or K)

Yamaga Blanks                              Blue Sniper 100H 

Yamaga Blanks                              Blue Sniper  95H

 

Multinete folosite la pescuitul de pe mal

 

Printre producatorii cunoscuti putem enumera Daiwa, Shimano, Penn, care ofera modele entry level si high end. Se recomanda sa folosim mulinete dedicate pescuitului marin. In specificatia mulinetei trebuie sa apara obligatoriu ca este dedicata pescuitului marin. Shimano foloseste sufixul SW, iar Daiwa, Mag Sealed. Daca folosim un echipament mediu (20g - 60g) se recomanda o mulineta Shimano marimile 4000-6000 (Stella SW, Twin Power SW, Sustain) ori Daiwa marimile 3000-4500 (Certate, Saltiga, Catalina). Ca si in cazul betelor nu recomand mulinete entry level pentru pescuitul marin decat in cazul in care etansarea este foarte buna. In principiu, mulineta trebuie potrivita cu batul. Echilibrarea este o chestiune utila, dar cred ca se exagereaza in directia asta foarte mult. Exista diversi producatori precum Yamaga Blanks, care introduc in specificatii recomandari de marime si gramaj a mulinetei in functie de modelul de bat. 

Recomandare marimi mulinete pentru seria Yamaga Blanks Ballistick Hira TZ/Nano :

 

Alegerea mulinetei este direct influentata de specia tinta. Pentru King Mackerel pescuim de regula cu un echipament medium, medium-heavy sau heavy. Daca exista pelagici mari in zona, in special ton ori ne focalizam doar pe exemplare capitale de King Mackerel, se recomanda mulinete cu tamburul mare si frana puternica cuplate cu a doua categorie de bete precizata mai sus altfel riscam sa ramanem fara fir pe tambur. Marimea 14000, 18000 pentru Shimano, pentru Daiwa marimile 5500, 6500 sau in cazuri extreme Shimano 20000, 30000 ori  Daiwa 7000, 8000, frana de cel putin 10 kg sau mai mult. Pentru popping si jigging se recomanda un gear ratio mai mare, de regula peste 5:2 .

 Voblere (Plugs)

 In cazul King Mackerel pe locul 1 as pune naluciile tip minow urmate de diferite feluri de stickbaits, pullbaits si poppere. Recomandare mea e sa folositi voblere tip long cast, floating ori suspending. Pana acum in topul meu Duo Tide Minnow slim Flyer marimile 140, 175 si 200 ocupa fara indoiala numarul 1. Marimea voblerelor poate varia de la 8 cm pana la 20 cm, iar ca greutate intre 20g pana in 200g. Ca si orice peste rapitor, exista perioade cand prefera prada mica ori prada mai mare.

Tehnica de recuperare poate varia de la caz la caz, in general se recomanda recuperare rapida, liniara ori folosind pompaje cu pauze foarte scurte. 

Ca paternuri eu recomand culorile naturale. Paternul mai poate fi ales in functie de  speciile de prada care exista in acel moment in zona (sardine, zargan), in functie de luminozitate, claritatea apei. E bine sa experimentati diferite paternuri, singura regula in pescuit este ca nu sunt reguli si se aplica cu succes si in acest caz.   

Exemple de minnow si pullbait:

 

 


De la stanga la dreapta:  Beito Original, Ryobi Pro Minnow , Halcyon System Bavora, Halcyon System Gozzo, DUO Tide Minnow Slim Flyer, DUO Tide Minnow Surf,  Apia Punch Line , DUO Beachwalker Fulcrum


Exemple de stickbait

 

 

De la stanga la dreapta: DUO pressbait, Yo-Zuri glider, Williamson Surface Pro, DUO Aomasa, Maria Loaded, Zet-Z Gig, Halcyon System Tuna special

 

Jigging 

 In cazul jigurilor considerate eficiente pentru King Mackerel exista o multitudine de forme, paternuri si gramaje. Gramajele incep de la 10g pana la 150g. Ca lungimi avem de la 5 cm pana la 15 cm. Pentru jigurile de peste 50g este indicat sa folosim bete dedicate (cele din categoria II ori asemanatoare). Exista o multitudine de paternuri, cele mai bune le consider pe cele cu dungi fosforescente. Dungile fosforescente sunt precizate pe ambalajul jigurilor ca si GLOW sau GLOW IN THE DARK.

Ca tehnica de pescuit jigurile se pot recupera folosind o miscare eratica, in unele cazuri se pot recupera liniar. In functie de viteza de recuperare le putem recupra pe fund, intre ape sau la suprafata. Vom folosii jiguri mai grele unde apa este mai adanca, curenti puternici si jiguri mai usoare unde apa nu este foarte adanca ori statica. Jiguri mai grele sunt indicate de asemenea in cazul in care sunt valuri mari.

Exista o serie de tutoriale in special pe youtube unde sunt prezentate o multitudine de tehnici prinvind jigging-ul de pe mal. Un exemplu in japoneza in care un field tester Zenaq prezinta seria de lansete Defi Muthos Accura 110HH cu diferite tipuri pencil bait si jigguri plus tehnici de recuperare se poate vizualiza aici (https://www.youtube.com/watch?v=x1zMcKnbQrg&t=694s). 

 Exemple de jiguri pentru pescuitul de pe mal:

 


Jackall 100g,80g,60g, MajorCraft Jigpara 40g, Williamson Thunder Jig 60g, MajorCraft Jigpara 40g, MajorCraft Jigpara Slow Cast 40g,  Apia 40g

 

Fir si leader

 Alegerea firului depinde direct de specificatiile betelelor si tipul de naluci folosit. Eu folosesc exclusiv fir textil. Pentru jigging putem folosi fir textil special de jigging. Folosesc fire in special de la bradurile Sunline, YGK, FST sau Varivas in intervalul PE# 1 pana la PE# 4. Pentru cazuri extreme PE# 6 pana la PE# 8.

          Ca leader folosesc exclusiv fluorocarbon, Seaguar, Varivas, Sufix sau FST. Depinde in principal de nalucile folosite, pentru jiguri folosesc in general un leader mai gros intre 40 si 60 LB, pentru voblere si light jigging intre 20 si 40 LB. Pentru cazuri extreme si jiguri grele de peste 100g intre 80 si 120 LB. King Mackerel are o vedere excelenta si de aceea este bine sa folosim un leader mai lung (aproximativ 1.5 - 2 metri). In cazul in care pescuim cu jiguri grele se poate folosii un leader chiar mai lung (2.5 - 3metri), fluorocarbonul mai are si rolul de-a amortiza socurile dintre bat si jig sau vobler, asigurand in acelasi timp o miscare mai naturala. Ca nod de legatura intre multifilament si fluorocarbon folosesc exclusiv nodul FG sau PG, foarte rar Albright.  

Fir intins !