-
Postat de: Alex Blaga
-
Publicat in: Pescuit la rapitori
-
Tags: Smith AR-S , RTB Piacere 2.10m 0.5-6g X-Fast , Pontoon21 Unitra UNS 662 XULF , RTB Torque X8 Braid Chartreuse , RTB FC Fluorocarbon Shockleader Clear 50m 0 , 138mm ,
Pescuitul cleanului primavara
Pescuitul -‘'virusul'', de care noi pescarii suferim este, probabil, cel mai puternic dintre virusuri. Primavara, iesim oricum pe apa desi stim ca sunt sanse mari sa fie, apa rece, presiunea fluctuanta, vant in rafale, pe scurt, "conditii de gherla". Toate aceste aspecte fac pescuitul cleanului in aceasta perioda, foarte dificil. Stim bine ca partenerul nostru cleanul iubeste apa calduta si presiunea constanta, iar primavara inca nu le avem pe acestea.
Pescuitul de primavara este o combinatie intre cel de iarna si cel de vara. Cleanul migreaza din zonele cu apa adanca, unde a iernat catre zonele cu apa mica, unde il gasim vara. Migratia lui se face in trepte, in functie de temperatura apei si de abundenta hranei.
Pe langa faptul ca avem de a face cu, probabil, cel mai circumspect peste de pe apele noastre, care este foarte atent la ce se intampla pe maluri, este si extrem de selectiv la hrana, nu mananca orice, oricum. Acum incepe sa urmareasca si sa guste (atacuri de control), dar greu pune gura. In anotimpul acesta il caut pe zonele cu apa nu foarte adanca, maxim 1m, in general zone cu un curentu mai bland, poate cu un prag usor, ii gasim pe apa mica si linistita, incercand sa se incalzeasca. Malurile cu stuf si vegetatie abundenta sunt preferate pentru ca ii ofera protective si posibil hrana.
In special in perioada aceasta, lanseurile le fac din aval spre amonte pentru a ma folosi de curentul apei si pentru a avea prezentari cat mai naturale si pentru a nu da de banuit clenilor. Daca asa nu functioneaza, incerc invers din amonte spre aval, si din nou ma folosesc de curentul apei, dar asa pot sa tin mai mult timp pe loc naluca intre ape.
Conformatia malurilor este importanta. In aceasta perioada incepe salcia sa infloreasca la fel si arinul, iar in zilele cu peste 12 grade albinele si insectele devin active in jurul acestor copaci. Este foarte important sa fii atent la mediul inconjurator si in special la tipul de hrana din acel moment. Camuflajul este poate ceva mai important primavara devreme, deoarece vegetatia este infrunzita doar partial si nu iti ofera suficienta protectie.
Daca temperatura a fost negativa peste noapte si ziua inca nu s-a depasit pragul celor +12 grade pescuiesc cu gume. Am observat ca dau randament nimfele inchise la culoare, negru, verde inchis, motor oil, maro, iar ca modele: Prime, Crazy Fish Allure, Select Nimfa, Loris B Crystal sau viermii siliconici de la Prime, Crazy Fish, Loris si Berkley de dimensiuni mici sau din viermii mai mari din care rup o bucata si ii armez pe jiguri nr 10 sau 12 si gramaje de 0.3-0.5g. Daca vad ca nu exista interes pentru nalucile siliconice sau nu pot sa le pescuiesc din cauza rafalelor de vant trec la voblere de mici dimensiuni: Strike Pro, Crazy Plankton, Salmo Tiny, Dorado Magic si orice alt vobler in special floating si cu o miscare si o vibratie discreta.
Rotativele vin pe locul trei in topul nalucilor. Primavara prefer rotative de mici dimensiuni: Smith AR-S, Mepps sau orice alte rotative care se invart perfect intr-o recuperare lenta. Pe acestea le trag foarte incet pentru a da timp clenilor sa le analizeze, sa le controleze de cateva ori ca mai apoi sa le inhaleze.
Pentru pescuitul cu gume in acesta perioada si pentru a avea sanse mai mari sa si intepi pestii ai nevoie de o lanseta blanda de varf in special lanste fast/extra fast, care sa permita inhalarea nalucii, iar apoi sa avem rezerva de putere pentru a intepa. Nu pescuiesc exclusiv cu o lanseta pentru aplicatia acesta, am mai multe si pe toate le ador. In clubul select al lansetelor UL detinute de mine a intrat in acesta primavara lanseta RTB Piacere 2.10m 0.5-6g, X-Fast, pe care o folosesc in aceeasi masura si cu aceeasi placere la fel ca pe Tict Ice Cube IC69F 0.1-3,5gr si Pontoon21 Unitra UNS 662 XULF. Toate au caracteristici usor diferite, dar o mare asemanare este senzitivitatea cu care transmit informatia si isi fac treaba perfect in pescuitul de mare finete cu gume si alte naluci mici.
Lansetele le echipez cu mulinete de 2500 cu greutate redusa, maxim 205g, cum este Daiwa Freams LT 2500, Shimano Stradic 2500 FB 190g si noua Daiwa Luvias LT 2500-XH, care cantareste doar 160g, iar frana cu ATD este ‘'spectacol''. Firele pe care le folosesc sunt monofilamentul RTB ADV Light Game Light Yellow 150m 2.5lb si 3,5 lb, iar multifilament: RTB Torque X8 Braid Chartreuse 135m de 10lb si Favorite Arena PE 4X Purple 0,072mm 100m.
Fara exceptie folosesc inaintas de 40-50 cm fluorocarbon: RTB FC Fluorocarbon Shockleader Clear 50m 0,138mm - 0.177mm sau Fluorocarbon Toray 0.175mm.
Eu asa pescuiesc si sper sa va ajute informatiile in partidele viitoare. In pescuit la fel ca in viata, daca nu inveti constant si nu incerci sa evoluezi, ramai in urma si devii frustrat. Fire intinse prieteni si C&R pentru viitorul pasiunii noastre!