Pescuit la clean si pastrav pe lacul Bradisor - Introducere la Pontoon21
  • Postat de: Liviu Voicu

  • Publicat in: Blog Pescuit

Pescuit la clean si pastrav pe lacul Bradisor - Introducere la Pontoon21

Mi-am propus ca in aceasta vara sa incerc sa fac cat mai multe iesiri pe ape de munte, partidele de pescuit la clean si pastrav fiind printre preferatele mele. Dupa un weekend pe Lacul Siriu, iata ca a venit si randul unui alt lac de munte: Lacul Bradisor – Valcea. Situat pe valea raului Lotru, la 15 Km de Statiunea Voineasa, judetul Valcea, cu o suprafata de 230 ha , un volum de 8 mil. m³ de apa si o adancime de 40 de metri, se află la baza Muntilor Capatanii, la nord, si a muntilor Lotru, la sud.Bradisor-1

Lacul Bradisor este cunoscut pentru fauna sa piscicola, in lac gasindu-se pastrav fantanel si curcubeu, dar si clean, mreana, obleti, crapi, carasi, bibani. Aici se afla Complexul Piscicol Bradisor, singurul din tara care are crescatorii de lostrite. Pentru pescuit este necesar un permis care se obtine direct de acolo de la angajatii Romsilva, in schimbul unei taxe. Trebuie sa spun ca nu am mai pescuit pe acest lac, iar informatiile mele despre potentialul piscicol actual al lacului erau vagi.

In saptamana premergatoare partidei de pescuit am reusit sa achizitionez cateva naluci 'Made in Japan', proaspat importate de Big Fish. Trusa de pescuit mi s-a imbogatit cu ceva voblere, rotative si oscilante de pastrav, clean si biban de la Pontoon 21.

In trecut am avut rezultate deosebite pescuind speciile de pesti urmarite acum la rotative mici. Nici acum nu vroiam sa ma indepartez prea mult si am ales sa insist si sa acord sanse maxime modelului Pontoon21 Ball Concept Spinner. La nivel estetic, gama de rotative Ball Concept Spinner se prezinta impecabil. Avand ca tara de origine Japonia, locul unde perfectiunea este cea mai apropiata de ce poate face omul cu mainile sale, nu imi faceam prea mult griji in privinta eficientei.

Bradisor-2

O scurta descriere a rotativei P21 Ball Concept Spinner ar fi ca la prima vedere este o rotativa clasica, cu paleta de tip franceza, dar care a fost usor corectata de inginerii japonezi pentru a obtine un maxim de rotatie. Corpul rotativei este format din mai multe componete potrivite in asa fel incat vibratia corpului sa fie zero. Daca ne gandim ca filozofia Pontoon21 este sa creeze naluci premium pentru pescuitul pastravului si al pestilor rapitori de talie mica si medie, veti avea in fata ochilor imaginea unor rotative care se descurca daca nu excelent, macar foarte bine in curentul raurilor, mai ales pe recuperare in aval. Si asta nu e lucru putin - cei care pescuiesc in curent stiu cu siguranta la ce ma refer! Contactul cu pestele se face prin ancore marca Owner.

Despre marca Pontoon21 am aflat in urma cu doi ani de la colegii care au participat la Campionatul Mondial de Pescuit cu naluci la pastrav de pe mal. Multi dintre pescarii natiunilor castigatoare pescuiau cu voblerele si rotativele lor. M-am bucurat cand am auzit ca acum am posibilitatea sa le 'pipai' si in tara mea.

Revenind la partida de pescuit, ora 6.00 ma gaseste pe apa intr-o deriva controlata cu ajutorul motorului electric cu comanda la picior. Ma deplasez in lungul malului nordic al lacului cu lansari lungi pana in aproprierea malului. Am stat destul de departe de mal preferand sa fac lanseuri lungi deoarece apa era foarte limpede si prezenta mea mai aproape de mal insemna cu siguranta rezultate zero. Am folosit rotative nr.1 si nr. 1,5 respectiv de 3g si 4,2 g.

Bradisor-3

Pe principiul lantului slabiciunilor, nu las niciodata la intamplare vreun element al ansamblului de pescuit. Am spus-o si in alte randuri: o naluca buna este mult trasa in jos, uneori anulata complet, daca nu este pusa in valoare de lanseta, fir si mulineta. Gasiti echipamentul potrivit situatiei de pescuit cu care va confruntati si veti obtine cele mai bune rezultate.

Echipamentul Ultra Light (UL), firul mono Sunline Trutist Wild pentru acest gen de pescuit si nalucile usoare, cu evolutie impecabila, m-au ajutat sa explorez cel mai bine coloana de apa si sa indentific zona in care cleanul se hranea. In maluri, clenii incepusera sezonul de nunti si cei mai petrecareti dansau cu frenezie si isi deconspirau mireasa.

Evident, perioada nu era una in care pestii sa se hraneasca frenetic, mai degraba erau tare indragostiti. Activitatea generala a pescarilor de pe lac era de acalmie, insa eu am continuat sa insist si in final am punctat la capitolul clean cu cateva exemplare mai mari de 20cm si mai multe intre 17-19cm.  Pastravul pentru care venisem, de fapt, s-a concretizat intr-un frumos exemplar de curcubeu. Dupa sesiunea foto, pestii au fost eliberati, lasandu-mi in suflet cea mai de pret comoara a pescarului: satisfactia capturii.

Bradisor-4

Din pacate, timpul alocat pescuitului in weekend-uri trece foarte repede si nu ne ramane decat sa asteptam o urmatoare ocazie sa ne bucuram de frumusetea pescuitului si de natura.

Fir intins! sau, pe limba celor ale caror produse le voi aprecia intotdeauna,  ワイヤー伸ばし!