-
Postat de: Liviu Voicu
-
Publicat in: Blog Pescuit
Pescuit de weekend la pastrav pe Tarnava Mare
In ultimii ani, mai ales in perioada torida a verii, am descoperit frumusetea pescuitului pe rauri de munte la pastrav. Ce poate fi mai frumos si mai reconfortant decat o partida de pescuit pe un rau de munte umbrit de padurea de conifere si de vegetatia abundenta din lungul acestuia?!
O destinatie ce ofera toate conditiile unei partide reusite si relaxante (cazare, ospitalitatea gazdelor, ape cu pesti) este cea din zona Tarnava Mare in zona localitatii Zetea, judetul Harghita. Pe aceasta portiune de rau pescuitul de pe mal este anevoios, o pereche de cizme sold sau cu piept (waders) fiind necesare pentru ca ne permit sa mergem prin apa si sa abordam mult mai bine locurile in care pastravul vaneaza.
Fiind exclusiv un pescar de spinning, mi-am adaptat echipamentul in asa fel incat sa obtin rezultatele cele mai bune dintr-o partida de pescuit sau macar sa nu regret ca as fi putut face mai mult, dar nu mi-a permis echipamentul. O lanseta usoara din categoria UltraLight /ExtraUltraLight, mulineta dimensiunea 1000, fire subtiri monofilament, gume soft speciale de pastrav, voblere si rotative cu ancore debarbetate pentru rani cat mai putin periculoase pentru viata pestelui.
Tarnava Mare langa Zetea este o zona exclusiv de C&R, aspect care iti ofera sansa unei partide reusite daca faci ce trebuie. Tehnica, modul de abordare, nalucile potrivite - toate acestea trebuie adaptate constant pe durata unei partide, uneori de la o captura la alta.
Este foarte important sa pescuim cu cat mai multe tipuri si combinatii coloristice de naluci: gume soft, voblere, rotative, oscilante de mici dimensiuni. Niciodata nu se stie care este naluca potrivita si poate la fel de important care este culoarea agreata de pastrav in momentul respectiv. In multimea de naluci pe care o am cu mine la o partida de pescuit la pastrav, se regasesc cel putin 3-4 culori diferite din aceeasi naluca.
De obicei, atunci cand pescuiesc la pastrav din apa, abordez raul in amonte incercand sa pescuiesc pe langa fiecare bolovan din apa, in zonele mai adanci unde curentul este mai domol sau in toplite (mici cascade antropice formate pentru protectia pestelui in caz de viituri).
Mersul prin apa este destul de anevoios, substratul raului este format din piatra, pe unele portiuni bolovanii avand dimensiuni considerabile. Pietrele din rauri dezvolta pe suprafata o mazga care scade foarte mult aderenta ghetei, pericolul de a face baie sau chiar de a ne accidenta fiind foarte mare. Pentru un plus de echilibru, pe Tarnava Mare am vazut niste pescari de musca care se ajutau de un baston de mers pe munte, prins cu o chinga elastica de brau. O idee foarte buna pe care o voi aplica si eu in urmatoarele partide.
Revenind la partida de pescuit, pot spune ca am inceput sa pescuiesc folosind jiguri de 1-1,5g turnate pe carlige nr.4 de la FUDO, cu naluci soft PowerBait HoneyWorms de 1”, culoarea yellow si pink. Am avut ceva prezentari si cativa pastravi, dar sub nivelul asteptarilor mele. Pestii urmareau naluca pana foarte aproape, dar ceva ii facea sa nu atace decisiv. Am tot schimbat naluci, am adaptat culorile gradului de transparenta al apei si luminii ambientale, dar rezultatele inca nu ma multumeau.
Cu o luna inainte, niste prieteni au folosit cu succes voblere in Campionatul National de pescuit la pastrav de pe mal organizat pe acelasi rau. M-am decis sa incerc si eu voblerul Sperhead Ryuki 45s , 4,5cm – 4g de la DUO, un vobler devenit 'iconic' printre foarte multi pescari de pastrav din Japonia, Europa si Rusia.
Forma lui DUO Ryuki este compacta, aplatizata pe laterale, element caracteristic nalucilor hard destinate utilizarii in ape repezi si necesar pentru obtinerea echilibrului atat de important in evolutia constanta si atragatoarea in pescuitul unui pradator cu vedere foarte buna cum este pastravul.
Greutatea de 4gr il face usor de lansat in zonele mai indepartate, dificil de explorat cu naluci foarte usoare. In partida despre care vorbesc, banuiam ca pastravii ma vedeau destul de repede cand urmareau guma de la Berkley si renuntau sa mai atace decisiv. Folosind Ryuki 45, aveam posibilitatea sa explorez mai departe zona de pescuit si sa ofer mai mult timp pestelui pentru a se decide inainte de contactul vizual cu mine. Strategia a dat roade si ritmul capturilor a crescut simtitor.
Partida era una de placere, fara presiunea concursurilor in care obisnuiesc sa particip. Cu gandul de a-mi creste cunsotintele in privinta tipurilor de naluci pe care le aveam in trusa, am decis sa arunc in lupta cel mai agresiv tip de naluca din arsenal: rotativele. Spun agresiv pentru ca acestea produc cei mai puternici stimuli prin vibratiile paletei. Exista cativa producatori specializati sau foarte apreciati printre pescarii de pastrav. Rotativele de la Smith, Pontoon21 sau Palms le gasesti in trusele oricarui pescar de top prezent la Campionatele Mondiale de pescuit la pastrav.
Fata de gume sau vobler, atacurile pastravilor erau mult mai violente pe rotative fiind evident ca actiunea nalucii era cea care scoatea pastravii la atac, culoarea trecand in plan secund ca importanta. Am folosit rotativele Pontoon 21 Ball Concept de 2,2 si 3 grame si Smith AR-S Spinner Trout de 2 si 3,5 grame.
In final, vreau sa subliniez ca aceasta partida mi-a confirmat inca o data ca regula de aur in pescuit se bazeaza pe capacitatea pescarului de a se adapta la moment si la disponibilitatea pestelui de a se hrani. Pentru a inregistra rezultate peste medie, suntem nevoiti sa tinem cont de toti factorii care influenteaza comportamentul pestelui. In cazul meu, am pornit de la faptul ca pastravii ma vedeau exact atunci cand ar fi trebuit sa atace, inregistrand de fiecare data un esec, pentru ca mai apoi sa imi doresc sa imi imbunatesc rata de capturi ajungand sa descopar ca eficienta rotativelor surclasa gumele si voblerele.