-
Postat de: Lucian Constantin
-
Publicat in: Blog Pescuit
Pescuit de salau la Periboina
Am profitat de o iesire la mare cu familia, incluzand in itinerar si o iesire la Periboinea, aflata la o distanta de 2 ore de Tuzla, locul nostru de cazare.
Ca o scurta istorie, acum 8 ani am descoperit Periboina si Grindul Chituc. A fost unul dintre locurile unde am fost fascinat de populatia de salau. Pe atunci, la fiecare partida nu exista sa nu prind cel putin 20 – 30 de salai punctabili (peste 40cm) la fiecare partida. Am avut zile cu peste 100 de salai, toti pe masura. Pana si baiatul meu, care avea 7 ani atunci, reusea sa prinda exemplare de peste 50 cm, si nu din intamplare. A fost pentru mine Mecca salailor, intituland locul, sugestiv « locul de unde pleaca salai in Romania ».
Ca sa ajungi la Periboina este o adevarata aventura. Lasand la o parte drumul dintre Tuzla si Corbu, care-i destul de omenesc, ai mai bine de 20 km de mers cu masina pe Grindul Chituc, in paralel cu Marea Neagra. Un drum de nisip perfect practicabil, in cazul in care nu ploua si ai o masina de teren. Traseul nu este simplu, tinand cont ca nu exista nici un indicator care sa te ghideze catre Periboinea, cu exceptia semnelor de acces interzis in rezervatie, asupra carora am sa revin. Dupa o bariera ridicata si pazita de politia de frontiera care nu-ti zice nimic, decat ca-ti noteaza numarul si te atentioneaza ca poti fi amendat de catre ARBDD, te intalnesti la tot pasul cu: rulote, corturi, masini, oameni, destul cat sa strangi un buget considerabil, daca ai avea chitantierul ARBDD. Drumul se termina intr-o alta bariera, inchisa de data acesta. Te afli pe canalul Chituc, unde cei de la Apele Romane guverneaza bariera catre Periboinea – “Mecca” salailor. Legitimatia de 50RON te ajuta sa depasesti si acesta ultima bariera, baietii atentionandu-te ca esti printre singurii care trec aceea bariera si ca – vezi Doamne – daca vin cei de la ARBDD, sa zici ca ai gasit bariera ridicata. Intre Chituc si Periboina, adica pe un drum de 4 km, mai intalnesti alte 10 masini, cei care au folosit si ei aceiasi legitimatie la ridicarea barierei – banuiesc.
Cu atatea restrictii si atatea interdictii, nu pot decat sa ma astept la o partida de toata isprava, asa cum aveam ani de zile inainte.
Primul lanseu, prima plasa monofilament. Bunn…. deci, cam asta insemna zona stict protejata cu interdictie la pescuit.
Nu dureaza mult si isi face aparitia un ilustru “sfatuitor de bine”.
- Nu mai este salau de vre-o cativa ani pe aici !Am incercat si eu la jeliboane (nalucile suple sau plasticele moi), dar n-am mai prins de cativa ani…Dar, daca vreti salai va vindem noi !
Bun, imi zic in mintea mea, incercand mai departe, cu rabdare, in locurile unde prindeam salau dupa salau. A avut dreptate, nu am mai prins salau. Pana la un moment dat, cand mi-am adus aminte de un loc unde cu siguranta nu se gandesc sa bage plasele sau alte instrumente (protejate) de pescuit. Chiar in golful unde isi trag ei barcile. Este un loc in care am prins de fiecare data cand ma duceam, si chiar peste frumos.
Primul lanseu, primul atac, ratare. Oauuu… , ce facuram , unde gresiram ? Al doilea lanseu, acelasi atac, aceiasi ratare. Banuiesc ceva, schimb dimensiunea si apare primul salau. Mai bine zis, prima icra de salau. Dupa el, alti 6 -7 salai. Tatonez bine, schimb adancimea si iau primul salau punctabil : 42cm. Nu-mi vine sa cred, in locul salailor de alta data, in loc sa creasca cei pe care-i eliberasem acum 8 ani, iata ca acestia s-au condensat, adaptandu-se ochiurilor de plasa, péseme. Schimb naluca dupa naluca, gramaj dupa gramaj. Trec de la prezentari agresive cu gume reactive, la prezentari de fintete, fara coada de grub sau shad. In final aleg un shad de la Pontoon21, numit Awaruna Shad, primit de la Big Fish pentru teste. Am inceput sa prind bine, dar mici, iar in final, dupa 4 ore de pescuit, am numarat 16 salai, unul mai mic decat celalat si numai 3 au reusit sa depasesca bariera celor 40cm. Consider ca atractivitatea nalucii consta in acele striatii proemintente de pe burta shad-ului. Alte elemente care cred ca contribuie la eficienta ei, ca naluca, sunt indicate de producator: Gumexim - o combinatie speciala de plastic foarte flexibil. Rincoal – pigmenti care fac ca naluca sa para o tinta naturala. SFT – o formula special impregnata in structura materialului Intorcadu-ma la Periboina – Mecca salailor (pierduti), concluzia este una si buna: protectia “NO KILL” impusa de ARBDD este o initiativa de toata isprava, din punctul de vedere al ,,pescarilor”din zona, contribuind din plin la populatia de icre de salau si ajutand la condensarea salailor din zona. Pe noi - atipicii pescarii de rapitori cu “jeliboane”- nu ne ajuta cu nimic, mai mult decat atat, restrictia protejeaza “pescarii” industriali de ochii nostrii indiscreti.