Pastravii, iarna si Trout Area

Pastravii, iarna si Trout Area

 

Imediat dupa sarbatorile de iarna am inceput sa-mi pregatesc trusa si echipamentul pentru noul campionat de Trout Area care se apropie, facand cateva iesiri pentru antrenament, dar si pentru testare de naluci noi. Am ales locatia de la Pastravaria Zavoi. De ce pastravaria Zavoi? In primul rand, este la o distanta relativ mica de Bucuresti, in Valea Danului, Curtea De Arges (160 Km). In al doilea rand, gazdele sunt de exceptie, printre putinii care inteleg si accepta pescuitul C&R la pastrav in regim Trout Area - stilul japonez. 


Vremea a fost foarte rece, cu temperaturi negative pe tot parcursul zilei, insa aveam informatia ca lacul (pista) unde am organizat anul trecut prima etapa este dezghetat si puteam efectua antrenamentul in conditii optime. Am sa va spun, pe scurt, ce echipament am pregatit pentru prima sesiune de antrenament.

 


Am ales doua lansete de la Favorite, modelul Arena, dedicate pentru pescuitul Trout Area in stil japonez. Ambele cu actiune Moderate - Slow, cu puteri de lansare pana in 3.5 g si pana in 5 g. Mulinetele folosite au fost de la Shimano, modelul Vanquish 2500S si Favorite Sirius 2000S.
Pe ambii tamburi ai mulinetelor am pus fir de la Favorite, modelul Smart 4X, 6.5lb, 0.104 mm si o rezistenta de 3 Kg. Obligatoriu inaintas de fluorocarbon. Eu am ales Sunline Siglon FC de 0.20 mm. 


Obligatorii si indispensabile sunt atat minciogul cu plasa din cauciuc siliconic, cat si degorjorul care ne permite sa indepartam oscilantele din gura pastravilor fara sa-i atingem cu mana. Astfel exista risc minim ca pastravii sa-si indeparteze mucusul de pe anumite zone ale corpului si implicit sa fie afectati in viitorul apropiat de diverse boli specifice speciei.

 


In penarul cu lingurite oscilante am selectat modele de la Valkein (Ice Fake, Hi Burst), SV Fishing Lures (Koketka, Individ), Crazy Fish (Seeker, Soar), Yarie (Prica More, Ringo) si TV Lures (versiuni noi in teste).

Cand am ajuns la locatie, in jurul orei 10, temperatura era de -8 grade, cu toate ca razele soarelui isi facusera prezenta de dimineata. Cat timp am baut ceva cald si am discutat cu gazda, dl. Aioanei, am aflat ca dimensiunea pastravilor este intre 150 g si 250 g, iar temperatura apei avea 3 grade. Perfect pentru un antrenament de viteza. In principiu, cu cat pastravul are o talie mai mica cu atat ai sanse sa-l aduci mai repede la mincioc si sa punctezi. Cateva secunde castigate intr-o mansa poate conta enorm intr-o competitie de Trout Area. 

 

 

 


Am inceput pescuitul cu oscilante de aproximativ 2.5 g. Apa are o adancime medie de 2 metri si astfel pot explora bine zona substratului, dar si zona de mijloc.
Pastravii au raspuns foarte bine, exact cum ma asteptam. Am pescuit constant, fara pauze, in ideea ca la un moment dat va veni si momentul mult asteptat. Noi il numim generic "s-a taiat". Adica momentul in care pescuiesti in acelasi loc, dar pestii nu mai raspund. Astfel apare senzatia ca si cum ai pescui intr-o "cada" cu apa, dar fara pesti. In jurul orei 14, cand pastravii au inceput sa atace anemic oscilantele au aparut si rateurile. Am schimbat imediat stilul de recuperare al oscilantelor si acesta a dat randamentul dorit. Daca nu reuseam sa intep la primul atac, a doua oara atacul era decisiv. Am pescuit si cu oscilante de 3 g, mai ales cu Koketka, care este favorita mea pe aceasta plaja de gramaj. Are o "bataie" irezistibila in apropierea substratului, ideala atunci cand pastravii bat in retragere si stau foarte aproape de substrat. Chiar daca pastravii nu mai atacau ca dimineata ii pacaleam in final si astfel aveam peste in minciog aproape la fiecare lanseu.

 


Am prins foarte bine pe modelele Hi Burst, Koketka, Pirica More, Seeker si Soar. Sunt linguri care evolueaza bine pe recuperare pentru ca bat pe flancuri si, desigur, au o bataie mai agresiva. Asta nu inseamna ca daca lasam lingura sa cada pe vertical, catre substrat, pastravul nu o ataca. Insa sunt concepute ca bataia optima sa fie pe recuperare liniara. Pirica More, din punctul meu de vedere, este universala. O putem folosi atat pe recuperare liniara, cat si pe cadere. Soar este un model, la fel, conceput sa bata si pe cadere si pe recuperare liniara. Pot spune ca mai mult pe cadere are randamentul maxim. Sau, poate, este o parere personala. Plaja coloristica a fost compusa, in prima faza, din culori fluo (chartreuse, roz, portocaliu) cand pestii erau foarte activi, in combinatii cu auriu si negru. Culorile inchise si cele cu nuante cat mai spre natural le-am folosit atunci cand pastravii au inceput sa bata in retragere. Din categoria culorilor inchise eu prefer negrul, in proportie de 80%, iar restul procentelor pot fi chiar si culori vii, portocaliu, roz, chartreuse. Exista o mare variatie coloristica in magazinele de specialitate, astfel incat poti alege orice model iti face cu ochiul. 

 

 

Ultima parte a antrenamentului am dedicat-o oscilantelor TV Lures. Pot sa le spun modele noi, pentru ca in pescuitul rapitorilor mici si in special al pastravului in ape calme, aceste dimensiuni nu au existat. Surorile lor mai mari au facut senzatie in pescuitul stiucii si nu numai. Cine nu a auzit de renumitul "dolinger"? Sau despre celebrul "tac"? Sincer, am avut emotie la primul lanseu cu un dolinger atat de mic, insa cand am avut prima prezentare, la scurt timp dupa contactul cu apa, curiozitatea mea a crescut cu fiecare lanseu. Nu am schimbat locul si am pescuit prin alternare cu "tac"-ul. Pe "tac" am avut cele mai multe prezentari pe cadere. Au fost momente cand efectiv "tac"-ul era cules de pe substrat.

Am incheiat antrenamentul cu sentimentul ca am petrecut o zi foarte frumoasa si utila, chiar daca vremea a fost rece. Abia astept sa ma reintorc, alaturi de prietenii si colegii cu care pescuiesc in competitiile de Trout Area. Cum putem invata si evolua ca sa fim mai buni in competitii daca nu pescuind, testand si iar pescuind?

Pana atunci va doresc sa aveti "Fire intinse!"