Palele rotative si caracteristicile acestora

Palele rotative si caracteristicile acestora

 

In acest articol am sa va introduc in lumea fascinanta a nalucilor cu pale rotative. Principala componenta a linguritei rotative si a multor alte modele de naluci, care atrage pestele, este pala, aceasta fiind facuta fie din metal (in special din alama), fie din material plastic. Tipul palei si forma acesteia vor determina adancimea si vibratia unei naluci in timpul recuperarii. Diferite forme de pale au o rezistenta diferita in apa in timpul recuperarii. Un model de pala larga, cum ar fi Colorado, se va roti intr-un unghi mai mare fata de axul de rotatie, producand o portanta si o vibratie mai puternica in comparatie cu o pala ingusta precum, Willowleaf, care se va roti mai strans fata de ax, iar rotatia va fi mai rapida, producand o vibratie diferita. Cele mai cunoscute pale ce se gasesc pe piata noastra sunt: Colorado, Franch, Willowleaf, In Line si Indiana.

De exemplu, o pala Colorado, care are suprafata cea mai mare, va produce cea mai puternica vibratie si va avea o portanta mai mare, cu evolutii in straturile superioare ale apei. Indiana si French sunt stiluri intermediare, care rulează la niveluri medii de adancime, utilizate pentru recuperarea lenta pana la medie in curentii din ape curgatoare sau lacuri. Willow ruleaza in zonele cele mai adanci, deoarece rotatia palei este foarte aproape de axul principal si au o portanta mai mica. Acestea sunt perfecte pentru recuperari in ape rapide si/sau prezentari in straturile profunde ale apei. Inline sunt pale care au o rotatie foarte rapida si necestita o viteza mica de recuperare, pentru ca acestea sa se roteasca. De asemenea, palele de dimensiuni mai mici incep sa sa roteasca la o viteza mai mica decat palele de dimensiuni mai mari din acelasi model.

Tabelul vitezei relative necersare unei pale sa se roteasca 

 

 

Mai jos o sa va prezint in mare mai multe modele de pale, cateva dintre caracteristicile acestora si cate un model de naluca ce are acel gen de pala ca sa ve puteti orienta mai usor in alegearea unei naluci.

 

Elice

Aceste pale nu necesită un calaret si stau la un unghi de 90 de grade fata de axul de rotatie. Acest lucru oferă acestor pale o rezistenta foarte mare la inaintare si are ca rezultat o rotație la viteze foarte mici. In imagine este Duo Realis Spinbait, o naluca ce are o castabilitate excelenta si care poate fi recuperata atat rapid, cat si lent, iar aceasta sa se miste impecabil de fiecare data. 

 

 

InLine:


Acestea incep sa se roteasca din momentul in care naluca a atins apa. Ca si suratele lor, elicele, acestea sunt puse direct pe ax si incep sa se roteasca la o viteza foarte mica de recuperare. La acest model am optat sa va prezint rotativa Smith AR-S, aceasta fiind un etalon al calitatii cand vorbim de linguritele rotative cu pala inline. Lestul excentric si inelul de prindere ce a fost inlocuit cu un vartej, o fac pe aceasta sa aiba o stabilitate extraordinara in curentii puternici. 

 

 

Colorado:


Aceste pale au o viteză de rotație lenta si datorita suprafetei mari, ele necesita o viteza de recuperare destul de mica, intre 0,22m/s si 0,35m/s ca acestea sa inceapa sa se roteasca. La acest tip de pala am optat pentru Duo Realis Spin. Aceasta este o naluca foarte versatila, care poate fi pescuita cu mai multe viteze de recuperare, fiind una dintre nalucile preferate in pescuitul avatului, iar in functie de dimensiune poate fi folosita si in pescuitul bibanului, cleanului, pastravului sau stiucii.

 

 

Oklahoma:


Palele Oklahoma sunt similare cu cele Colorado doar ca sunt putin alungite. Acestea necesita o recuperare mai rapida fata de Colorado ca sa se roteasca, dar mai mica fata de palele French sau Indiana. Aceste pale au o semnatura sonica total diferita fata de celelalte pale foarte cunoscute si folosite, ceea ce face ca intr-o apa extrem de pescuita sa fie posibil sa faca diferenta. Pentru modelul de pala Oklahoma am optat pentru Helic-ul de la Berti, care este una dintre putinele naluci de la noi ce vine echipata cu acest gen de pala. 

 

 

Franch:


Acest model de pala a fost inventat in anul 1930 de catre inginerul francez Andre Meulnart si patentat 9 ani mai tarziu. Are aceeasi latime precum pala Indiana, dar este usor aplatizata pe margini si putin mai lunga ca aceasta. Drept urmare, se rotesc la viteze similare cu lamele Indiana de aceeași dimensiune. Lingurite rotative echipate cu acest model de pala sunt printre cele mai folosite la noi in tara, iar una dintre acestea este Pontoon21 TB Synchrony. Pala acestui model este franch, dar a fost restilizata pentru a-i oferi acesteia o rotire perfecta, la un unghi marit fata de axul principal, iar corpul acesteia a fost gandit special pentru a anula oscilatiile laterale, care sunt principala problema a linguritelor rotative. 

 

 

Indiana:


Aceasta pala are acest nume, pentru ca a fost introdusa și popularizata de un producator de spinnerbait din Indiana, Hildebrandt. Ea se roteste la o viteza moderata, fiind o combinatie intre palele Colorado si Willowleaf, preluand cate ceva din caracteristicile celor doua cum ar fi modelul mai lung de la Willowleaf si rotunjimea de la palele Colorado. Pentru acest model de pala am ales sa va prezint inca o rotativa de la producatorul nipon Pontoon21 si anume, BC Indi-rah. Am ales acest model deoarece, cu toate ca are pala Indiana, aceasta a fost restilizata avand proportiile si adancimea asemanatoare cu a palelor Swing si Willowleaf, fac ca aceasta sa intampine mai putina rezistenta la tractiune. Datorita acestui aspect rotativa se poate pescui excelent atat in amonte, cat si in aval, dar si in zone cu ape linistite sau lacuri.

 

 

Swing:


Acest gen de pale sunt o versiune mai rotunjita a modelului Willowleaf. Viteza lor de rotatie este situata undeva intre o lama Indiana și Willowleaf de dimensiuni similare. La acest model de pala am ales tot producatorul nipon Pontoon 21 cu modelul TB Trait, deoarece acesta a fost gandita sa poata fi pescuita intr-o varietate foarte mare de conditii, pe lacuri si rauri, dar si pe paraie foarte rapide, ea fiind alegerea multor pescari de pastrav si clean. 

 

 

Willowleaf:


Palele Willowleaf au cel mai mic unghi de rotație la aproximativ 30 de grade si o rezistenta scazuta la inaintarea prin apa. Acestea se rotesc rapid, dar necesită viteze mai mari de recuperare, pentru a face acest lucru, in comparație cu toate celelalte pale de dimensiuni similare. Nalucile care sunt echipate cu acest gen de pala evolueaza la adancimi mai mari si stau foarte bine in curentii puternici. Pentru acest gen de pala am ales sa va prezint Mepps Aglia Long, un clasic in viata as putea spune. O naluca foarte populara in randul pescarilor de rapitor, care in functie de marimea acesteia poate prinde cu succes de la pastrav si clean pana la stiuca si somn.

 

 

In afara de marime si forma mai trebuie sa tinem cont si de finisajele palelor si culoarea acestora cand alegem o naluca cu pale rotative. Finisajele si culoarea palelor determina cata lumina reflecta si irizatiile acesteia. O pala neteda reflecta lumina intr-un singur punct pe cand palele ondulate reflecta lumina in mai multe puncte in acelasi timp.

Vis-à-vis de culoare este bine cunoscut faptul ca, de exemplu, culoare rosie este prima care se "pierde" in apa uneori chiar si la adancimi de 2 metri (in functie de turbiditatea acesteia) pe cand culoarea albastra penetreaza cel mai adanc in straturile apei, dar aceasta este valabila in ape limpezi...In ape cu turbiditate mare si plina de alge situatia sta putin diferit. Culoarea care penetreaza cel mai mult straturile apei este verdele urmat de galben, iar culoarea albastra este printre primele absorbita. 

 

 

Revenind la formele palelor, in afara de cele enumerate mai sus, mai sunt destul de multe forme, printre care si palele Roto si JuneBug. Acest gen de pale au o vibratie total diferita fata de tot ceea ce se gaseste pe piata. Producatorul american Panther Martin a reusit sa combine cele doua modele de pale in una singura rezultand modelul folosit la linguritele rotative Minken.

Acesta nu se vrea a fi un studiu asupra palelor rotative, cat un ajutor pentru pescarii incepatori ce vor sa pescuiasca la lingurite rotative sau la naluci ce au pale rotative si nu prea stiu ce sa aleaga. Adancimea la care evolueaza o naluca, ce are pala rotativa, este influentata de mai multi factori nu numai de forma si marimea palei. Adancimea la care aceasta evolueaza este influentata si de greutatea ei, de viteza de recuperare, viteza apei, unghiul la care este tinuta lanseta fata de suprafata apei etc. Sper ca am reusit sa va ajut sa descoperiti mai multe lucruri interesante despre formele palelor rotative si caracteristicile acestora. Fir Intins!