Oscilantele de Trout Area – alegerea culorilor pentru competitii

Oscilantele de Trout Area – alegerea culorilor pentru competitii

 

La noi in tara, fenomenul Trout Area (pescuitul pastravului pe incinte) este intr-o continua crestere mai ales cand vorbim despre pescuitul de competitie. Cu tot mai multi sportivi noi, aliniati la start, si totodata, o presiune mult mai mare asupra pestilor in timpul competitiei, un astfel de pescuit poate fi derutant pentru un pescar incepator. Si mai ales in momentul in care, dupa doua trei partide foarte bune, pestele devine inactiv pentru el, in timp ce restul sportivilor inca prind. Pentru a-i ajuta in alegerea celor mai potrivite culori ale oscilantelor pentru competitii sau pentru momentele in care pescarul incepator intra pe un site de profil si vede multitudinea de culori pentru prima oara, dar nu este decis ce sa cumpere, am hotarat sa fac acest mic ghid orientativ.

Cea mai populara naluca la pescuitul pastravului in sistem de Trout Area - stilul japonez, este de departe oscilanta, deoarece este o naluca destul de ieftina si foarte eficienta. Aceasta se scufunda constant, poate fi adusa liniar sau jucata din varful lansetei si este prima alegere a pescarilor. Lingurile de Trout Area sunt disponibile in foarte multe culori si forme, de aceea o sa le impart in trei categorii:

1 - Culori de inceput
2 - Culori intermediare
3 - Culori de final

Aceste categorii sunt de referinta pentru pescarii noi in fenomenul Trout Area, iar deciziile privind alegerea unei culori in fata alteia sunt mult mai complexe de atat, pentru ca trebuie sa tineti cont de foarte multi factori precum adancime, turbiditatea apei, perioada din zi etc.
Pentru o partida reusita, un pescar ar trebui sa aiba un minim de 5-6 oscilante din fiecare categorie de culori, cu gramaje diferite, pentru a putea face fata multitudinii de situatii intalnite intr-o astfel de competitie. Daca reuseste sa "te prinda" acest stil de pescuit, pana si cumpararea nalucilor si selectia acestora va face parte din placerea pescuitului.

Mai jos va prezint cate trei oscilante/culori pe care eu le prefer pentru fiecare categorie in parte.

Culori de inceput

 

 

De obicei, oscilantele cu care se incepe orice competitie de Trout Area, sunt in culori stridente, stridente cu glitter sau, pe aceeasi oscilanta, se gasesc combinatii de mai multe culori. Ca si culori orientative, vorbim despre portocaliu, galben, roz, verde fluo, rosu fluo etc.
Se folosesc acest gen de oscilante deoarece pestii sunt foarte activi si, chiar daca nu au vazut asemenea culori in natura, acestia vor ataca foarte puternic nalucile din instinct.

Dintre oscilantele/culorile mele preferate de inceput, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, sunt: ValkeIn HiBurst, Yarie Jespa Ringo, Nories Rooney.

 

Culori intermediare

 



Aceste culori se folosesc imediat dupa ce au fost prinsi majoritatea pestilor activi din lac. Cu toate ca in primele meciuri au fost prinsi cei mai activi pesti, viteza de reactie a pastravilor este inca destul de mare, iar acestia inca se hranesc activ. In aceste situatii trecem pe culori vizibile, dar nu la fel de puternice ca in prima parte sau in combinatii de culori mai inchise. Odata cu trecerea timpului si scaderea cadentei trasaturilor, ne mutam pe culori din ce in ce mai inchise. Practic, in aceasta parte trecem peste o paleta destul de larga de culori de la: alb, roz pal sau crem, la gri, mov si combinatii de culori: negru-verde, negru-galben, maro-portocaliu, etc.

Pentru aceasta categorie, dintre preferatele mele, cele trei oscilante/culori sunt: ValkeIn IceFake, ValkeIn Circle BC, Yarie T-Fresh.

 

Culori de final

 

 

Cu cat inaintam in competitie, cu cat este mai mare presiunea asupra pestelui, acestia devin apatici si se cantoneaza pe anumite zone, mananca destul de rar si anemic. Acum este momentul sa trecem pe culori care sa aduca cu hrana acestora si culori cat mai inchise.
Dat fiind ca vorbim totusi despre un lac de pastravarie, mancarea acestora este formata in mare parte din pelete, ceea ce inseamna ca o sa ne indreptam atentia catre culori asemanatoare: mustar; albastru inchis; verde inchis; rosu inchis; maro si negru.

In acest punct al competitiei folosesc de obicei ValkeIn Sheila, ValkeIn HiBurst, Neo Style NST Premium.

 

Rotirea culorilor in concurs

 

 

Pe parcursul competitiilor de Trout Area, in lacul unde se tine concursul, in functie de comportamentul pestilor, se populeaza de mai multe ori in timpul competitiei. Imediat dupa eliberare, acestia sunt foarte activi si nu doar pestele proaspat eliberat, dar si cel care se afla initial in lac devine temporar activ, chiar si in cazul in care activitatea acestora din urma era scazuta. Acum este cazul sa rotim culorile si ne intoarcem la "culorile de inceput" sau la cele intermediare, in functie de cat de activ devine pestele. Pe parcursul competitiei aceste rotatii ale culorilor se pot face, de mai multe ori, daca este cazul!
Cu aceasta ocazie, sper ca am reusit sa va fac sa priviti putin diferit curcubeul oscilantelor de Trout Area si va astept in cadrul competitiei alaturi de noi!