-
Postat de: Petre German
-
Publicat in: Blog Pescuit
OFFSET - obsesia pescuitului in agataturi
Desi s-a scris si s-a vorbit foarte mult in ultima vreme pe aceasta tema, fiind unul dintre cele mai in voga subiecte legate de pescuitul la rapitori, la recent incheiata editie ExpoAventuri am fost neplacut surprins sa constat ca pescarii romani – inclusiv aceia care sunt tentati sa incerce aceste tehnici – stiu foarte putine despre pescuitul cu carlige offset.
In conditiile in care majoritatea apelor de la noi au o densitate a pestelui in scadere in ultimii ani, din ce in ce mai multi pescari incearca sa gasesca pestii – in special stiuca si salaul – in locuri in care in trecut nu indrazneau sa lanseze din cauza agataturilor. Daca la stiuca vorbim in special despre pescuit in vegetatie – unde un lanseu cu o naluca soft cu jig normal este compromis din cauza “incarcarii” cu iarba, la salau lanseul cu un jig normal intr-o structura gen “cocioc” sau pe un drum sau o fundatie scufundata se termina de cele mai multe ori cu doua “gauri”: una in trusa cu jiguri si una in cutia cu softuri.
Poate primul si cel mai important lucru care trebuie spus despre carligele de offset este faptul ca ele sunt de mai multe feluri si ca fiecare dintre aceste categorii are o focusare foarte exacta. Principalele doua categorii de carlige offset care se preteaza in pescuitul la stiuca sau salau sunt carligele tip “worm” si carligele tip “wide gap”.
1.Carligele offset tip “worm” – sunt carlige offset mai alungite, cu deschiderea mai mica si cu tija dreapta. In general, sunt carlige recomandate in pescuitul cu gume cu corpul fusiform, cu o grosime redusa.
Prin utilizarea unul shad cu corpul lat pe un astfel de carlig este foarte probabil sa rezulte o partida de pescuit cu multe rateuri. Partea inferioara a corpului nalucii soft nu mai are loc unde sa “gliseze” in momentul atacului, reducand astfel in mod cosiderabil sansele unei capturi.
2.Carligele offset “wide gap” – sunt carlige offset cu deschidere mare si - de cele mai multe ori - cu tija curbata pentru a putea fi folosite cu shaduri sau alte naluci soft cu o latime mare a corpului. Sunt multi pescari care folosesc aceste carlige si pe gume care ar trebui echipate cu carlige tip “worm”. Este un obicei al carui unic neajuns este faptul ca in anumite unghiuri naluca nu mai evolueaza corect, avand tendinta sa se invarta in timpul tractiunii.
Am cautat pe site-urile de specialitate de peste ocean sa vad daca pescarii profesionisti de bass au alte argumente pentru folosirea uneia sau alteia dintre cele doua categorii. Am descoperit ca parerile sunt impartite si ca – in mod paradoxal – argumentul forte atat al celor care folosesc cu precadere carlige tip “worm” cat si al celor care folosesc ‘wide gap” este faptul ca le ofera un unghi de intepare mai bun. Practic vorbind, este imposibil de inteles cum acest unghi de intepare poate sa difere de la un pescar la altul, asa incat am tras concluzia ca este vorba strict de o preferinta personala a fiecaruia dintre ei, bazata probabil pe experientele de pe apa.
In articolul viitor din aceasta sectiune voi incerca sa va prezint modurile de lestare ale carligelor offset si cateva monturi importate din pescuitul bass-ului dar pe care le-am folosit cu succes si pe apele noastre, in pescuitul salaului.