-
Postat de: Bogdan Curelea
-
Publicat in: Blog Pescuit
-
Galerie foto Bogdan Curelea
O dupamiaza perfecta ...
Avatii mari reprezinta obiectivul oricarui pescar de rapitori. In fiecare an aloc o importanta parte din timpul destinat pescuitului cautarii unor astfel de exemplare. Merg la pescuit pe Dunare sau la varsarea acesteia in Marea Neagra, acolo unde avatul obisnuieste sa se hraneasca cu pesti de dimensiuni mici urcati din apa marii. Este binecunoscut faptul ca avatul este un peste vigilent, de cele mai multe ori temator, fiind mult mai selectiv in hranire decat ceilalti rapitori. Adept al vanatorii bazate pe viteza loviturii, pe confuzia si panica semanate in jurul victimelor sale, avatul isi adapteaza modul de hranire in functie de conditiile mediului acvatic si in stransa legatura cu prezenta bancurilor de pesti-prada. Acesta are un comportament previzibil in timpul vanatorilor sale si, daca devine suspicios, atunci isi va anula atacul, multumindu-se in a observa de la distanta naluca. Exista insa si momente oportune in care se hraneste frenetic, cu o deosebita agresivitate.
Ultimele doua zile ale expeditiei noastre la Sulina de la inceputul lunii septembrie s-au desfasurat in conditii meteorologice perfecte : stabilitate atmosferica si vant molcom de vest. De obicei in astfel de conditii bancurile de pestii-prada marini sunt prezente in zona de varsare a canalului Sulina, fiind cantonate in straturile superficiale ale apei. Acestea sunt intotdeauna insotite de grupuri de avati, stoluri de pescarusi si chire de mare ce conlucreaza pentru un scop comun : potolirea foamei. Localizarea unui astfel de "teatru de lupta", adaptarea dimensiunii si aspectului nalucilor precum si a modului de prezentare al acestora atrag dupa sine capturarea unor avati cu dimensiuni notabile.
...O dupamiaza calduroasa de septembrie in care vantul abia daca adie plictisit... La insistentele mele ajunseseram mai devreme ca deobicei la Gura Dunarii. Pe apa erau prezente inca trei barci, toate ancorate la capatul malului sudic. Nici urma de activitate la suprafata, nici o pasare prin preajma. Sonarul indica doar adancimea si temperatura apei. Pestii erau disparuti fara urma... Sa fie oare ora? Mai incercam... Urcam pana in dreptul farului nou si lasam barca in deriva, pescuind pe langa stancile ce delimiteaza canalul Sulina de Marea Neagra. Nimic... Capatul malului nordic era in continuare liber. Decidem sa ne indreptam intr-acolo si sa pescuim o perioada ancorati. Rand pe rand nalucile faceau cunstinta cu apa si se intorceau inapoi in trusa fara nici un rezultat. Sa fie oare una din acele zile? Speram ca nu... La un moment dat linistea apasatoare este tulburata de o "cearta" intre pescarusi. In sfarsit pasari!!! Intoarcam privirea in acea directie si, fara nici un cuvant, in cateva secunde am pornit la drum. Asistam la un adevart carnagiu. Pesti-prada marini vanati din toate directiile de avati, iar pasarile oportuniste adunau cu usurinta supravietuitorii nauciti de furia atacurilor.
Primul lanseu a echivalat cu primul atac din acea dupamiaza si a avut ca rezultat cel mai mare avat capturat in aceasta expeditie... DUO - Tide Vib Score 78 – Small Fish, o naluca aparent nepotrivita pentru situatiile in care avatii se hranesc la suprafata s-a aflat la capatul firului. Inspiratie? Mai degraba comoditate si nerabdare. Mulinata rapid, avand grija inainte ca aceasta sa atinga apa ca firul mulinetei sa fie deja intins pentru a nu-i da timp sa plonjeze in profunzime, Tide Vib Score 78 poate fi purtata fara nici o problema in pelicula apei, pastrandu-si stabilitatea si in conditiile unui curent foarte puternic.
Dupa alte cateva lanseuri in care am aplicat cu succes acesta metoda, partenerul meu avea deja rezultate mai bune cu un minnow ce evolua in "zona fierbinte" a apei. Decid sa schimb naluca si modul de prezentare. DUO – Terrif DC-9 Bullet – S93 Clear Mullet, un vobler de tip minnow, conceput pentru "shallow water", avand o barbeta cu un design special ce ii permite sa se scufunde la o adancime de maxim 40 de centimetri indiferent de viteza cu care este recuperat si-a dovedit atractivitatea in randul exemplarelor mari. Acesta a fost foarte productiv purtat in deriva, in mod natural in curent, mentinandu-si echilibrul chiar si atunci cand l-am mulinat rapid impotriva curentului.
In situatia in care avatii se hraneau frenetic, daca nu mai aveam atac la maximum zece lanseuri cu aceeasi naluca, alternand modurile de prezentare ale acesteia, o inlocuiam. Era esential sa elimnam timpii morti. DUO – Realis Vibration 62 – S61 Komochi Wakasagi, un rattling cu colorit apropiat de cel a pestilor marini ce daduse randament foarte bun si in alte conditii de luminozitate, presiune atmosferica si vant a fost de asemenea "pe gustul" avatilor.
Pe nesimtite, soarele coborase catre apus suficient incat sa schimbe astfel atat culoarea cat si intensitatea luminii. DUO - Tide Vib Score 78 – Metal Gold, o alta cunostinta recenta a avatilor din aceste locuri, incepe din nou sa isi faca treaba. Inca o data finsajul partial nichelat / partial auriu s-a dovedit o solutie inspirata pentru lumina scazuta si calda. In tot acest scurt interval (estimat de noi la aproximativ 2 ore, poate 2 ore si jumatate) am capturat, fotografiat si eliberat exclusiv exemplare mari de avat.
Un ultim exemplu in acest sens este avatul capturat cu acelasi DUO – Terrif DC-9 Bullet – Clear Mullet, minnow-ul pe care nu voi ezita sa-l utilizez ori de cate ori mi se va ivi ocazia. Diferenta intre agonie si extaz a fost facuta de un singur indiciu : pasarile. In opinia mea, in pescuitul avatului este necesar sa acordam atentie sporita oricarei intamplari din jurul nostru, oricarui mic detaliu, localizarea acestuia fiind definitorie in ecuatia reusitei.
Zona de varsare a canalului Sulina in Marea Neagra dovedeste inca o data abundenta populatiei de avat, dar si vulnerabilitatea speciei. In conditiile perfectionarii tehnicilor de pescuit, dar si a evolutiei continue a nalucilor dedicate acestui peste, sacrificarea avatului nu ar face altceva decat sa ii limiteze populatia, dezechilibrand un intreg ecosistem.
Daca doriti sa avem o populatie numeroasa de avati, atunci este important sa eliberam capturile.
Fir intins !