Naluca sfinteste locul

Naluca sfinteste locul

 

Dupa o prima etapa reusita in Delta Dunarii, ocupand un onorabil loc 3, porneam catre Bicaz cu sperante mari si cu gandul unei clasari cat mai bune. Cu toata sinceritatea, nici eu si nici Bogdan, colegul cu care am inchegat o buna echipa in doar doua iesiri pe apa, nu credeam ca vom urca chiar pe prima treapta a podiumului, dat fiind numarul mare de participanti, locatia dificila si experienta uriasa pe care ceilalti concurenti o aveau.
Dar cu putina inspiratie, mult antrenament si ceva noroc, am izbutit!

Totul a inceput de sambata, cu 6 zile inainte de concurs. Bogdan a inceput antrenamentul cu o zi plina de activitate, reusind sa aduca pe rigla de masurare un numar impresionant de pesti, printre care multi punctabili. Bibanii, clenii si chiar marlitele au intarit deja strategia pe care o planuisem si de acasa: pescuitul cu voblere pe langa maluri.

A urmat apoi duminica, cu o vreme mult schimbata fata de sambata, ploaie si un numar mult mai mic de pesti, o zi din care nu intelesesem mare lucru.
De luni m-am alaturat si eu echipei si am urmat aceiasi strategie cu care Bogdan avusese rezultate bune sambata: voblere, pe langa mal. Echipamentul mi-l pregatisem de acasa: lanseta RTB Light GamerXF 2.07m 1-7g, o mulineta Abu Garcia Revo Mgx 2000s echipata cu fir textil Seaguar Grandmax PE x8 #0.4. Dupa cateva ore de insistenta, pestii nu mai pareau atat de incantati de nalucile prezentate si, cu exceptia catorva bibani punctabili si un clean, lucrurile nu mai pareau chiar atat de roz ca in prima zi. Stiam ca pestii sunt acolo, vedeam miscare pe sonar, dar cumva au devenit inactivi si greu de convins sa atace voblerele pe care i le prezentam.

A venit momentul sa schimbam tactica si sa incercam si o alta abordare: gumele moi. Am inceput cum imi place mie, cu jiguri usoare si naluci nu foarte mari. Pontoon21 Awaruna 1.5" a fost prima naluca pe care am reusit timid sa starnim cativa bibani punctabili, dar, totusi, simteam ca nici asa nu suntem foarte convingatori in fata lor. 

De marti, am aprofundat si mai mult tema inactivitatii pestilor si am inteles ca pentru a prinde mai des, este nevoie de mai mult de atat: naluci care sa evolueze natural, fara a fi agresive, pe culori inchise. Ne-am oprit la FishUp Tanta, o naluca care ne-a adus de-a lungul timpului, atat noua, cat si altora, la alte competitii, cum ar fi cele de streetfishing, trofee importante. Am inceput sa o folosim atasata de monturi cheburashka, cu greutati adaptate adancimilor pe care pescuiam. Si deja pestii raspundeau mult mai bine.

De miercuri, am facut o schimbare si mai importanta. Pentru a-i imprima nalucii o evolutie si mai naturala, am trecut pe dropshot. In felul asta, beneficiam nu doar de avantajul evolutiei, ci si de faptul ca acopeream mult mai multa apa intr-un timp mai scurt. Cu doua zile inainte de concurs, aveam o strategie care functiona asa cum ne doream si tot ce ne ramasese a fost sa gasim cateva locuri „fierbinti", in care sa punctam cu pesti peste limita.

Astfel, atat miercuri, cat si joi, am bifat pe harta cateva puncte, unele cunoscute de toata lumea, altele mai putin stiute, dintre care aveam sa le alegem pe cele mai bune in timpul concursului. Vineri, ora 06:00 suntem echipati de concurs, urcam in barca si incepem pregatirile pentru a porni pe apa. Lansetele si mulinetele erau la locul lor, nalucile asteptau sa fie atasate pe carlige, iar noi trasam ultimele directii.

Desi nu urma sa plecam chiar printre primii, tinteam un loc destul de departe de locul de start si cunoscut de toti pescarii: „la Tunel". S-a dat startul si am pornit cu sperante si vise marete, intarit si de faptul ca am ajuns primii pe locul dorit. Eram aproape singuri in zona respectiva, aveam un loc intins de apa pe care-l puteam bate.

Ne-am atasat rapid monturile pe linia principala, am scos o naluca din plic si ne-am pus pe treaba. Ce a urmat a fost un adevarat spectacol: peste 30 de pesti punctabili prinsi in prima zi de concurs, si tot la fel de multi in a doua zi.

Am incheiat concursul fericiti, pe prima treapta a podiumului, dupa mai mult de o saptamana intensa, schimband strategii si cautand nalucii, care sa fie pe placul pestilor mofturosi din acel minunat lac Izvorul Muntelui. Materialul din care este realizata, evolutia naturala chiar si la cele mai lente miscari, plus vibratii marunte emise de nervurile nalucii, fac din FishUp Tanta, fara indoiala, principalul castigator al acestei etape. Fir intins tuturor!