-
Postat de: Bogdan Curelea
-
Publicat in: Blog Pescuit
-
Galerie foto Bogdan Curelea
Frenezia bibanilor din delta
Pentru majoritatea dintre noi pescuitul bibanului se confunda cu primele amintiri privitoare la acesta frumoasa pasiune. Comportamentul predatorial pronuntat al acestuia, apetitul cu care ataca de cele mai multe ori nalucile, il transforma intr-un partener perfect pentru adeptii spinningului si il recomanda ca peste-scoala ideal pentru cei care doresc sa abordeze pentru prima data acest stil de pescuit. Pe de alta parte insa, pescuitul bibanului in competitiile de spinnig este foarte complex tocmai datorita varietatii de naluci la care raspunde, multitudinii de tehnici prin care poate fi capturat si diversitatii zonelor si adancimilor unde poate fi localizat (in proximitatea substratului, intre ape ori la suprafata acesteia).
Din pacate in ultimii ani am asistat neputinciosi la o ofensiva a popularilor intensive cu specii asiatice vegetariene, fapt ce a atras dupa sine un regres pronuntat al densitatii de biban din apele asupra carora s-a intervenit. Am ajuns astfel in punctul in care din ce in ce mai putine locatii detin potentialul de a oferi oportunitatea realizarii unor partide satisfacatoare de pescuit la biban. In schimb, dupa ce in trecut efectivele sale se diminuasera ingrijorator, ultima iesire in Delta Dunarii ne-a evidentiat o revenire in forta a bibanului.
Perioada cu care a coincis expeditia noastra din Delta a fost una foarte ploioasa atat in tara, cat si in restul Europei, fapt ce a condus la un debit si o turbiditate deosebit de mari ale apei pe cele trei canale magistrale. In schimb, nivelul general crescut a facut ca pe canalele secundare si pe lacuri apa sa fie limpede, potrivita pescuitului cu naluci. In acest context, asa cum am precizat in articolul precedent, o parte importanta din timpul destinat pescuitului a fost consumata in scopul cautarii bibanilor si stiucilor din zona salbatica a Deltei.
In cazul pescuitului la biban am utilizat un echipament potrivit, din clasa light si medium light, fire multifilament de 6 lbs, naluci soft de dimensiui mici si medii montate pe jiguri cu greutatea cuprinsa intre 2 si 7 grame - functie de adancimea si curentul apei, iar acolo unde conditiile ne-au permis, voblere fara barbeta de tip vibratil cu dimensiuni medii (5-6 centimetri) pentru selectarea exemplarelor reprezentative.
La capitolul naluci merita amintite reputatele soft-uri americane Bass Assassin din gama Curly Shad cu dimensiunea de 5 centimetri si voblerele din seria Realis Vibration sau mai noii serii Realis Vibration G-Fix fabricate de producatorul nipon DUO International.
Am obtinut rezultate neasteptat de bune in majoritatea locurilor cu potential, fie ca este vorba de ghioluri, de zonele mai adanci de accedere din canale catre acestea, acolo unde intotdeauna apa are un usor curent, ori de confluente intre canale cu apa limpede si tulbure, locuri propice ambuscadelor cu grad mare de atractivitate in randul pestilor rapitori.
Dintr-o confluenta tulbure - limpede provine prima captura notabila, reusita cu un Realis Vibration 62 G-Fix - Sparkling Crown, un rattling cu dimensiunea de 62 milimetri, greutatea de 14.5 grame, ce are corpul foarte compact, asemanator ca forma si aspect cu cel al unei cicade. Densitatea mare a materialului plastic din care este confectionat sidesignul aerodinamic coroborate cu pozitionarea inteligenta a sistemului interior de greutati din tungsten favorizeaza lungimea si precizia lanseului precum si plonjarea rapida in profunzimea masei apei a acestuia. Discutam de o naluca versatila, ce si-a dovedit eficienta si in pescuitul avatului in cu totul alte conditii, usor de utilizat, fiind deosbit de stabila in curent atat la viteze mici, cat si la viteze mari de recuperare.
Un element definitoriu de care se tine cont cu precadere in sistemul competitional atat in pescuitul bibanului cat si in cazul multor altor specii este localizarea. Localizarea bibanilor pune probleme in special din cauza faptului ca trebuie realizata atat in plan orizontal, cat si vertical. De cele mai multe ori, acestia sunt cantonati in proximitatea substratului, dar exista si situatii in care se hranesc in straturile superioare ale apei. Am pescuit intr-o astfel de imprejurare in zona de intersectie cu lacul Merhei a canalului de legatura dinspre lacul Matita, zona cu apa mai adanca (in jurul a 3.5-4 metri) si presarata cu structuri subacvatice dense, de genul tufelor de bradis.
Realis Vibration 62- Komochi Wakasagi, un vobler cu un model coloristic natural, identic ca dimensiune insa ceva mai usor (11 grame) decat cele din seria G-Fix, a dat un randament bun. Prezentat in lungul tufelor de bradis fie pe substrat ori mulinat liniar, intre ape, acolo unde in cele mai multe cazuri bibanii atacau, acesta a evoluat perfect, pastrandu-si stabilitatea atat pe cadere cat si pe tractiune.
O alta zona in care am intalnit cardurile flamande de bibani a fost labirintul de nuferi prin care se face trecerea din lacul Merhei in lacul Merheiu Mic. Apa limpede si suficient de adanca (2-2.5 metri) cu substrat nisipos, lipsit de vegetatie ne-a permis utilizarea unei game mai largi de naluci. In aceste conditii am folosit voblere rattling, cicade de mici dimensiuni, micro spinnerbait-uri si cu precadere naluci soft montate pe jiguri cu greutatea de 3.5 si 5 grame, turnate pe carlige numarul 2 si numarul 4. Bass Assassin - Curly Shad 2inchi, un soft cunoscut si utilizat frecvent in etapele dedicate bibanului din cadrul Campionatului National de Spinning, a fost cea mai productiva naluca pe intregul parcurs al partidei din acea zona. Am alternat prezentarile pe substrat cu cele in masa apei, schimband deseori culoarea nalucii ori gramajul, urmarind permanent migratia bancurilor de biban in cautarea pestilor-prada. Bass Assassin - Curly Shad - Pink Ghost, o culoare folosita din ce in ce mai des si in pescuitul competitional la pastrav, a fost cea mai potrivita gusturilor exemplarelor mai mari.
In aceasta serie de minipartide de pescuit la biban am avut placuta surpriza a capturarii unui numar impresionant de exemplare, printre care s-au regasit cateva “over 30 cm”. Am testat cu succes diverse naluci, am abordat o varietate mare de locuri adaptand modul de prezentare al acestora in functie de situatie, insa cheia succesului a constat ca mai de fiecare data in localizare. Se observa o imbunatatire considerabila a fondului piscicol din zona salbatica a Deltei, insa bucuria noastra este inca una rezervata atata timp cat mentalitatea in privinta “pescuitului sportiv” nu va suferi modificari.
Chiar daca majoritatea pasionatilor de spinning cauta în general pestii rapitori care ocupa spatii mai ample în fotografii, pescuitul bibanului cu echipamentul si tehnicile adecvate poate oferi satisfactii inimaginabile.
Fir intins !