-
Postat de: Robert Boanta
-
Publicat in: Blog Pescuit
Fox Rage Warrior Mini Fry - O naluca de bronz la CM de pescuit la spinning din barca, editia Irlanda 2013
Dupa cum probabil stiti, echipa Romaniei a participat la sfarsitul lunii octombrie la Campionatul Mondial de Spinning din Barca organizat de sub egida FIPSed in Irlanda. La aceasta competitie de pescuit la spinning, echipa noastra s-a comportat onorabil, obtinand la finalul concursului o medalie de bronz. Dar nu despre acest lucru vreau sa va relatez in randurile ce urmeaza, ci despre strategiile, tehnicile si echipamentele pe care le-am folosit pentru obtinerea acestui rezultat.
In concurs punctau doua specii: bibanul de la 22 cm si stiuca de la 50 cm, diferenta dintre cele doua specii fiind modul de punctare: stiuca 1 cm = 1 punct, bibanul 1 cm = 0,3 puncte. In sesiunile de antrenament am observant ca bibanul nu era de neglijat, existand bancurii intregi de pesti ce depaseau dimensiunea punctabila, dar si foarte multi pesti sub masura. Trebuia sa gasim o solutie sa selectam bibanii, dar sa atragem si stiuca. Dupa lungi incercari am reusit sa gasim naluca ideala pentru acesta strategie adica capturarea de bibani mari si stiuci de peste 50 cm. Profilul nalucii ideale era cam asa: 7 cm, corp compact, o coada vibratila extreme de flexibila, cu o forma anatomica foarte asemanatoare cu speciile de pesti prada din raul Erne. Iar naluca cea mai apropiata de acest profil era Fox Rage Warrior Mini Fry, o naluca cu dimensiuni reduse, dar cu o putere mare de atractie datorita cozii care provoaca vibratii irezistibile si ajuta tot ansamblul sa se miste cat mai natural.
Primele semne pozitive le-am primit cand am prezentat naluca intr-un banc de bibani din care nu reuseam sa capturam nimic peste 22 cm. Odata introdusa aceasta naluca de culoare Lemon Tiger, bibanii mai mari si mai pretentiosi au inceput sa isi faca aparitia prin atacuri brutale, firul semnaland un atac puternic , semn ca pestele era sigur ca si-a prins masa pe ziua respectiva. Aveam astfel confirmarea faptului ca detaliile anatomice sunt capabile sa deruteze si cei mai sceptici pesti. Era clar aveam naluca ce putea face diferenta de talie in randul bibanilor. Aveam sa ne lamurim in scurt timp si in privnta stiuci cand, in cautarea bibanilor mari pe o intinsura cu apa ceva mai mica, apare primul atac de stiuca. Dupa cateva momente, stiuca este adusa in barca, masurata si, Da! , este ce ne trebuie stiuca de 55 cm. Insistam in aceeasi zona si reusim sa capturam inca 3 stiuci in nici 30 de minute. De data aceasta pescuiam pe o culoare mai naturala (blue ice) ce se aseamana foarte bine cu albitura din rau, hrana favorite a stiucilor de acolo.
Mergem la mal si dupa cateva discutii cu ceilalti colegi despre pista de pescuit vine in discutie si naluca prinzatoare in cele 2 zile de antrenament. Merg repede la barca, scot naluca de pe lanseta si ma indrept catre grupul unde se tinea sedinta. In urma cercetarii mai amanuntite a nalucii, desi prinsesem cu ea patru stiuci, inca nu aveam pe ea semne de uzura provocata de dintii acestora. Avem exact ce ne trebuie pentru un concurs de genul acesta: o naluca care selecteaza talia bibanilor, prinde stiuca si rezista mai mult la contactul cu dintii rapitorilor, fapt ce ne confera timp pretios in cadrul concursului.
Si vine si ziua concursului. Intram increzatori in sansele noastre. Inca de la mal am hotarat sa mergem pe o zona unde am prins mult biban la antrenament dar mai prindeam si stiuca din cand in cand. Eu m-am pregatit pentru biban iar Sabin pentru stiuca. Dupa nici 30 de minute de la startul concursului prinsesem primii trei bibani pe care ii promisesem pentru ziua de nastre a lui Liviu VOICU.
Urma ca de acum sa ma concentrez pentru echipa. Sabin, vazand rata mare de atacuri, schimba si el naluca cu un Mini Fry. Aveam nevoie de puncte in clasament. Primul lanseu, firul tremura ferm si brusc se incovoaie nefiresc de mult. Stiuca! Era stiuca! Una prea mare pentru ansamblul cu care pescuia Sabin la biban. Era prima stiuca din concurs si era foarte important sa nu o pierdem. Dupa undrill de 15 munite reusim sa urcam stiuca in barca. Norocul nostu a fost ca barca pe care o aveam a fost dotata cu un minciog sanatos care ne-a ajutat sa finalizam drilull intr-un mod fericit.
Eram foarte fericiti, aveam si bibani si stiuca, puncte suficiente sa pescuim relaxati toata ziua. Terminam prima mansa cu 3 stiuci si 17 bibani, fapt ce ne confera sperante la un loc bun dupa prima mansa. Suntem pe locul 5 la natiuni dupa prima mansa. Nu este un rezultant fantastic dar ne mentine sansele pentru un loc pe podium. Speram doar sa nu ocupam un nou loc 4.
Ziua a doua de concurs incepe intr-un mod asemanator, doar ca primii pesti prinsi au fost stiuci (6 la numar) urmate de inca 11 bibanii mai mari ca in prima zi. Barca a doua puncteaza si ea foarte bine, reusim sa castigam mansa a doua din cadrul concursului.
Finalul concursului este destul de palpitand intrucat calculele sunt complicate si sunt greu de facut. Desi eram siguri de locul 4 (acelasi loc 4, poate cea mai frustranta clasare intr-un concurs), speram la un loc pe podium. Un telefon din Romania ne anunta insa rezultatul final: Romania ocupa locul 3 pe natiuni la Campionatul Mondial de Spinning din Barca – editia 2013. Un nou rezultat excelent pentru noi care reconfirma calitatea si puterea de selectia a competitiilor din Romania.
Deplasarea lotului national la Campionatul Mondial de Spinning din Barca – Irlanda 2013 s-a facut cu sprijinul magazinului de articole de pescuit Big Fish.