-
Postat de: Liviu Voicu
-
Publicat in: Blog Pescuit
Firul, carligul si stiuca din Delta
In aceasta primavara, datorita celor doua etape din cadrul Diviziei Master a LRS in Delta Dunarii, am avut ocazia sa experimentez echipamente si totodata sa ma lupt la propriu cu stiuci de calibru. Nu am reusit sa prind capturile concursurilor, dar am reusit sa prind stiuci de 90, 91, 92 si 93 cm (aceasta reprezinta si noul meu record personal). Stiuci sanatoase, viguroase si foarte bataioase. Lupta cu o asemenea stiuca incepea din apa, continua in barca si sfarsea doar dupa masurare si eliberarea acesteia.
Unul dintre principalele atuuri in lupta cu stiucile Deltei Dunarii este echipamentul folosit, incepand de la lanseta, mulineta si, foarte important, dar trecut deseori cu vederea, carligul - indiferent ca este vorba de carligul de jig, offset sau ancorele duble si triple. Bineinteles, intre carlig si lanseta este firul, deci alegerea acestuia merita toata atentia voastra.
Pana in aceasta primavara, foloseam carlige Gamakatsu. Am fost fidel acestui producator multa vreme si inca le consider printre cele mai bune carlige din lume. Calitatea insa poate fi mai buna cand este insotita si de un pret foarte avantajos pentru pescar. Aici Gamakatsu nu sunt tocmai populare pentru ca au un pret destul de mare. Pescuiesc mai mult decat majoritatea pescarilor, pretul fiind un aspect important pentru mine in managementul consumului de accesorii. Cum spuneam, am gasit calitatea Gamakatsu in carligele altui producator nipon specializat in prelucrarea otelului: Fudo. Am apucat sa le testez mai ales carligele de jig si ancorele, iar pana acum nu gasesc nimic care sa poata fi trecut pe coloana cu minusuri.
Datorita apei nu foarte mari din incinte si a invaziei de iarba am folosit jiguri cu greutati mici si softuri mari, cu portanta ridicata pentru o plonjare lenta in substrat. In pescuitul stiucii, apreciez pozitiv calitatea unui carlig in momentul in care contactul se pastreaza in timpul unei lumanari. Pe cat de spectaculoase, pe atat de critice in dril sunt aceste 'fente' ale stiucilor. Gasesc ca am nevoie de un carlig foarte ascutit, capabil sa penetreze adanc si sigur in gura osoasa, plina de dinti, a stiucii.
O parere buna mi-am facut si despre ancorele duble FUDO Double 202 BN, foarte utile in zonele cu vegetatie abundenta. Aici nu am avut termen de comparatie pentru ca, in ciuda faptului ca imi doream de mult sa achizitionez astfel de ancore, mi-a fost foarte dificil sa le gasesc in oferta magazinelor din Romania. Am obtinut o imbunatatire evidenta a rezultatelor cand voblere mele topwater sau floating au fost dotate cu ancore duble in locul celor triple, standard. Incercati si imi veti da dreptate!
Firul, un alt element important in echipamentul oricarui pescar de stiuca din Delta, este un subiect dezbatut frecvent. Mono sau multifilament? In cazul meu, este multifilament. De ce? Pentru ca este mai rezistent si are un nivel al vizibilitatii superior, usor de tradus printr-un control mai bun al nalucii.
Folosesc intotdeauna doar culori vii, fluo, portocaliu sau galben. Am avut partide in care stiuca era cantonata pe canale si se hranea foarte slab, nu inghitea naluca. In asemenea situatii, firul fluo m-a ajutat, semnalele atacului erau vizibile doar prin mici tresariri ale firului. Daca asteptai sa simti atacul in lanseta, pierdeai cea mai mare parte a actiunii.
Imi aleg firele in special din categoria celor PE. Nu va recomand un model anume, insa v-as sfatui sa mergeti pe recomandarea notorietatii producatorului. Un fir bun tine destul de mult, iar daca iesiti frecvent pe apa, costul investitiei se va amortiza repede. Verificati supletea, rezistenta si intrebati cat mai multi pescari care l-au folosit despre capacitatea de suporta suprafete abrazive. Nu uitati ca simpla eticheta cu PE sau Super PE nu inseamna foarte mult. Exista multifilamente PE cu calitati diferite si caracteristici constructive foarte diferite. Un PE cu 4 fire impletite este mult mai slab decat unul cu 8. Pretul, bineinteles, poate fi chiar triplu de la un model la altul.