Eu si iarna pescuiesc!

Eu si iarna pescuiesc!

Daca afara este frig si apele au inghetat, a sosit vremea sa punem lansetele in debara si sa privim cu nostalgie fotografiile cu 'monstri' prinsi in timpul sezonului, savurand un ceai fierbinte la gura sobei.

Ei bine am sa va spun ca NU aceasta este atitudinea corecta! Cel putin pentru mine, spinningul merge mai departe pana apele ingheata! E ceva mai greu sa ma aventurez dupa pestii rapitori pe lacuri sau prin Delta Dunarii, dar pot sa pescuiesc la spinning in mediul urban, pe raul Dambovita, chiar in centrul Bucurestiului.

Este vorba despre 'streetfishing', una sau doua ore de pescuit, si doi sau trei bibani este tot ceea ce trebuie pentru tratarea dependentei de spinning. Daca pe parcursul anului vizez si alte locatii de pescuit la salau, stiuca, biban sau pastrav, in aceasta perioada a anului ma dedic exclusiv streetfishingului. Atunci cand apele pe care pescuiesc sunt inghetate, raul Dambovita in Bucuresti inca imi ofera posibilitatea sa pescuiesc si chiar sa prind si ceva pesti. In ultimul timp streetfishingul pe raul Dambovita a luat amploare, de fiecare data ma intalnesc cu numerosi pescari care pescuiesc 2-3 ore de relaxare, unii in drum spre serviciu, altii dupa programul de lucru, atat ziua cat si noaptea. Ce imi place cel mai mult este ca vad din ce in ce mai multi practicanti de streetfishing si mai putini braconieri.

Vorbim despre streetfishing, 2-3 ore de pescuit, asa ca un echipament de pescuit minimalist, o lanseta potrivita, o mulineta usoara si cateva naluci este tot ceea ce ne trebuie pentru a avea satisfactie.

Lanseta folosita trebuie sa fie una din categoria Light sau Ultra Light. O lanseta usoara, de maxim 2.10m, o lungime suficienta pentru a lansa greutati mici pana pe malul opus si pentru a ne putea strecura cu usurinta printre obstacolele urbane. La categoria lansete, am sa va recomand lansetele Ultra Light de la Favorite sau Crazy Fish, doi producatori ucrainieni care ofera o serie de modele specializate pe acest tip de pescuit, construite pe blancuri si componente japoneze de cea mai mare calitate.

Personal folosesc lanseta Favorite Synapse SYS662UL 1.98m, 1-5gr, o lanseta proiectata special pentru pescuitul despre care va vorbesc. In spatele design-ului simplist se intrevede experienta pescarilor de competitie ucrainieni. Favorite Synapse este o lanseta usoara, de numai 80gr, de care eu m-am indragostit la prima atingere. Lanseta are o mandrina Fuji cu fore-grip din carbon ce asigura contactul direct cu blancul, inele Fuji SiC Titanium cu greutate redusa si maner split grip, in linia moderna a lansetelor JDM. Pentru mine este lanseta perfecta de Ultra Light si am reusit sa prind cu ea exemplare frumoase de biban, pastrav, lipan si chiar de stiuca si salau.


Eu folosesc o mulineta Shimano Stella marimea 2000, un model ce nu mai are nevoie de foarte multe prezentari. Ca linie generala, mulineta trebuie sa fie mica, maxim marimea 2000, eventual cu tambur putin adanc (shallow). Daca pescuiti pe Dambovita, nu aveti nevoie de o supermulineta pentru ca nu o veti forta cu exemplare capitale, pestii rapitori intalniti aici fiind bibanii si uneori cate un 'strap' sau o 'marla'.

O mulineta accesibila ca pret este Favorite Hurricane 2000S, ideala pentru aplicatii streetfishing. Hurricane 2000S are tambur putin adanc (shallow) care va permite sa incarcati o cantitate redusa de fir. Se pot cumpara separat si alti tamburi de rezerva necesari pentru a putea pescui rapid cu diferite grosimi sau tipuri de fire.


In partidele mele pe Dambovita folosesc un fir textil subtire, Sunline Super PE 8 Braid de 6lb. La categoria fire puteti folosi fire textile sau fire monofilament, din ambele categorii gasiti o multime de variante, insa eu va recomand firele textile (multifilament) de la YGK, Sunline sau Team Dragon in diametru de cel mult 10lb


In aceasta perioada rece a anului, rapitorul este inactiv si il vom gasi in zonele de apa adanca pe fundul apei, astfel pescuiesc exclusiv la jigging. Folosesc microjiguri de la Mustad sau Fudo nr. 4-6 de la 2gr pana la 4gr. In unele situatii mai folosesc si jigurile articulate armate cu carlige cu ochet dedicate de la Decoy sau Crazy Fish nr. 4 sau nr. 6.

Toate aceste jiguri si monturi le armez cu naluci siliconice de 1.5"-2" . Putem folosi orice naluca siliconica in orice culoare, in care avem incredere ca vom prinde sau am mai prins biban. Din acest motiv si tinand cont si de claritatea apei, eu pescuiesc in 90% dintre cazuri cu naluci siliconice in culori inchise precum MotorOil, Watermelon sau combinatii ale acestora.

In perioada rece a anului, nalucile soft de la Keitech, Reins, Noike, Crazy Fish, mi-au adus in multe partide rezultate foarte bune si aici as enumera modelele: Keitech Swing Impact 2", Reins Aji Adder Shad 2", Noike Ninja 2", Crazy Fish Vibro Worm 2". Toate aceste softuri enumerate sunt din punct de vedere al designului destul de asemanatoare, dar fiecare model are ceva deosebit. Am avut partide de pescuit pe acelasi loc in zile consecutive si am prins mai bine in fiecare zi pe o alta naluca. De fiecare data cand ajung la o partida de streetfishing, pescuiesc cu toate modelele pana gasesc naluca potrivita pentru acea zona in conditiile zilei.

Toate aceste naluci si accesorii le-am organizat intr-un bagaj mic, ideal pentru un pescuit eficient, usor si extrem de mobil.

Borseta folosita de mine este Meiho Versus VS-B6066, speciala pentru pescuitul activ de pe mal. Beneficiaza de o compartimentare inteligenta, avand inclusa si o cutie modulara din plastic.

Daca doriti totusi o geanta de streetfishing ceva mai incapatoare, va puteti orienta catre modelul Meiho Versus VS-B6069, cu un volum mai mare si cu trei cutii de marimi diferite incluse. Oricare model il veti alege, veti fi cu siguranta incantati de calitatea produselor japoneze Meiho.

In aceasta perioada, tehnica folosita de mine este una destul de simpla si consta in lansari in diagonala catre malul opus cu recuperari lente in dinti de ferastrau sau chiar tarata naluca pe substrat. Apa fiind foarte rece, aproape de limita inghetului, si rapitorul va fi foarte apatic, din acest motiv va trebui sa avem rabdare si sa recuperam naluca foarte incet, mai mult jucata pe loc. Atacurile vor veni de cele mai multe ori pe caderea nalucii sau chiar pe loc, dupa 3-4 secunde de pauza!

Pentru un pescuit incununat de succes, nu faceti rabat la calitatea echipamentului folosit si sunt sigur ca veti gasi rapid satisfactia capturilor.