Din arena, direct pe malul raurilor

Din arena, direct pe malul raurilor

 

Stilistic vorbind, lanseta produsa de Favorite sub numele de Arena, atinge rangul de arta, imbinand pluta de inalta calitate cu elementele metalice ale mandrinei, rezultatul fiind, putin spus, superb. Daca modelul Arena a reusit sa cucereasca piata de Trout Area de pretutindeni, aducand performantele lansetelor de top japoneze, care trec lejer de 3-400 de euro, la un pret accesibil oricui, mai ramanea un gol de umplut, o lanseta moderat-fast, ideala pentru pescuitul pe rauri mici si medii, cu naluci reactive la pastrav, intr-un buget apropiat, fara sa luam in calcul modelele Pro Series precum Synapse, care este deja un clasic in viata.

 

 

Astfel, ia nastere Arena Stream, vizual aducand cu Arena, dar blank-urile pe care au fost propuse lansetele fiind complet noi.
Pescuind foarte mult la clean pe raurile de campie, si din ce in ce mai mult cautand regele apelor de munte, am schimbat de-a lungul timpului multe lansete "dedicate" acestui tip de pescuit, cu voblere, rotative si oscilante de mici dimensiuni, dar momentul cand Arena Stream a fost lansata, si a ajuns in mana mea, m-a facut sa zic "asta-i ce trebuie, punct."

Mi s-a lipit efectiv de mana, varianta 662UL, cu o lungime de 2.00m, ideala pentru strecurat printre copaci, dar suficient de lunga pentru abordarea corecta a malului de vis-à-vis, cu greutatea de lansare de 3-10g, perfecta pentru voblerele de max. 5-6 grame pe care le folosesc. Actiunea lansetei este mai mult decat perfecta, prima parte a lansetei lucrand ireprosabil pentru lanseurile precise, la limita structurilor cazute prin apa, unde gasim exemplarele mai rasarite de pastravi sau cleni. Aici vine partea care surprinde, conicitatea blank-ului ne permite ca, in momentul in care avem un peste trecut de prima tinerete la capatul firului, sa-l putem controla cu succes pana la mal, indiferent de puterea curentilor in care pescuim sau de numarul de crengi din apa.

 


Inca de la prima iesire cu lanseta la clean, pescuind cu ea, toate banuielile mi-au fost confirmate. Gasisem lanseta ideala pentru mine, o lanseta placuta in dril, usoara, dar capabila sa scoata din barlog clenii mari. Pescuind cu voblere de tip crankbait, nu se indoaie prea mult in curent, cum este de multe ori cazul cu majoritatea lansetelor de pe piata, lucru care reduce considerabil rateurile "pe stop", cand purtam voblerul de pe o parte pe cealalta a bulboanelor.
Dar, testul adevarat pentru Arena Stream, era infruntarea cu pestele caruia sora ei mai moale este facuta sa-i anihileze orice salt sau scuturat din cap, anume pastravul, unde un bat prea tare, duce de multe ori la gherle, desi intepam multi pesti.  

 

 

Dupa mai multe partide de-a lungul timpului, lanseta mi-a confirmat ca actiunea ei se descurca atat cu pastravi indigeni de mici dimensiuni, care adesea sar din apa mai ceva ca niste delfini, incercand cu orice pret sa scape de nalucile care i-au pacalit, cat si cu pastravii curcubei de dimensiuni mai considerabile, ale caror plecari pe curenti, printre pietre si ne solicita atat mulinetele, cat si lansetele la maximum.

Una dintre nalucile mele preferate cand vine vorba de pastrav, este lingurita rotativa, in general le prefer pe cele cu palete in-line cum sunt Panther Martin sau Smith AR-S. Ce stiu multi pescari de pastrav este importanta actiunii unei lansete, astfel incat aceasta sa fie "purtata" prin curent la o adancime potrivita, pe langa fiecare pietricica. Aici, sectiunea de varf a Arenei este din alta lume, incarcandu-se cu rotativele de marimi intre 1 si 3, fix cat trebuie, sa permita pestelui in momentul atacului fulgerator, sa inhaleze, intrand imediat talonul in actiune pentru o auto-intepare in 99% din cazuri.

 


Dar, pescuitul cu voblere, minnow, ce trebuiesc twitch-uite constant prin curent, este stilul unde actiunea batului conteaza cel mai mult. Daca nu ai o lanseta care sa fie o prelungire perfecta a mainii tale, pentru a imprima miscarile eratice, dar controlate ale voblerelor cum ar fi Duo Ryuki, in curenti, nu vom putea sa le "simtim" perfect cum lucreaza printre bolovanii unde isi au casa pistruiatii. Unde permit zonele, pescuiesc cat de mult pot cu voblere, capturile fiind in general peste media celor ce pot fi aduse la mal cu nalucile conventionale.

 

 

Si, sa nu credeti ca numele "Arena" nu aduce un mic reminder ca vine de la o lanseta specializata pentru Trout Area, Arena Stream isi gaseste locul in suportii pescarilor de Area ca un bat perfect pentru pescuitul cu crank-uri menite sa patruleze fundul apei in cautarea pastravilor speriati, ce nu mai vor sa auda de oscilante! 

Asta este retrospective mea dupa mai bine de un an si cateva zeci de partide in care am folosit aceasta lanseta, aducand la mal multe exemplare de cleni si pastravi trecute de 40 de cm. Pot spune ca, pentru pescuitul cu naluci reactive este, probabil, una dintre cele mai reusite de pe piata europeana, cu siguranta, imbatabila la pretul ei!