-
Postat de: Lucian Constantin
-
Publicat in: Pescuit la rapitori
-
Tags: Lucian Constantin Gyorg , pastrav , Trout Union Cup , Smith International ,
Despre concursuri si pastravi cu Lucian “Gyorg” Constantin
Concursurile noastre de pescuit la pastrav de pe mal au inceput sa fie ceva mai animate in ultimii ani cu toate ca inca suntem cam departe de ce se intampla in Europa. Usor, usor am inceput sa ne facem cunoscuti si pe plan extern si un ultim exemplu este Raul Groza, cel mai bine clasat pescar roman la Trout Union Cup 2017 si care recent ne-a oferit o imagine de ansamblu asupra acestei ultime ediții desfasurate in Cehia. Insa, este interesant de aflat si opiniile celui care in anii trecuti a fost capitanul echipei nationale, Lucian "Gyorg" Constantin, atat despre Trout Union Cup 2017, cat si despre cum merg lucrurile la noi in domeniul pescuitului la pastrav de pe mal in regim de competitie.
A fost destul de trist anul acesta in Cehia! In sensul ca am participat in 2015 la Trout Union Cup, pe același rau Becva si am fost extrem de incantati. Asteptam cu mare interes desfasurarea acestei editii, mai ales ca era vorba de aceleasi portiuni de rau ca si in 2015. Mutarea pe lac a fost o solutie de compromis, datorita conjucturii nefavorabile din punct de vedere meteorologic. Pe rau era imposibil de concurat din cauza volumului de apa foarte mare. Pescuitul pe lac la pastrav este diametral opus fata de cel de pe rau, naluciile, tehnica sau echipamentele difera complet. In final, adaptarea la pescuitul pastravului pe lac a facut diferenta intre unii dintre cei mai buni concurenti prezenti.
Daca in prima zi norocul a avut un procent fantastic de mare in determinarea rezultatelor finale, in a doua zi a fost evident ca au castigat cei care s-au adaptat cel mai repede si cel mai bine la acest stil de pescuit. Faptul ca a castigat Ungaria la echipe nu este intamplator, am pescuit alaturi de cel care a castigat si la individual si am vazut diferenta fata de mine.
Pare un pic ciudat, pentru ca Ungaria n-are nici 10% in comparatie cu apele noastre de munte...
Destul de simplu de raspuns. Pentru ca acum nu a fost un pescuit pe o apa de munte, ci un fel de trout area (pescuit in pastravarie).
Despre echipele romanesti care au concurat anul acesta in Cehia ce parere ai?
Pentru Romania nu a fost rau, un loc 6 la echipe ocupate de echipa Romania 1 si un loc 2 la individual obținut de Raul Groza confirma valoarea sportivilor nostri. Chiar am auzit din partea slovaciilor aprecieri legate de nivelul crescut al sportivilor nostri, iar ceea ce m-a bucurat cel mai mult a fost ca deja ne coteaza ca adversari redutabili.
Stiind ca aceasta editie va fi pe rau si in cele din urma a fost pe lac, echipamentul folosit a jucat un rol decisiv in clasamentul final?
Nu cred ca echipamentul a jucat un rol decisiv. Poate doar echilibrarea lui. De exemplu, am scapat destui de multi pesti in momente critice. Nu am fost singurul. In ziua 1 (mansa a doua), cand am iesit locul 1,5 cu doi pesti, multiplul campion mondial, slovacul Peter Hornak, a prins tot doi, dar a scapat alti patru. Am vazut ca multi au avut aceiasi problema.
Ce trebuie imbunatatit la campionatul national sa fim competitivi cu alte tari precum Slovenia, Rusia etc.
Momentan am demonstrat ca putem fi competitivi fata de ei. Castigarea TUC anul trecut a confimat acest lucru, dar mai avem multe de imbunatatit. Un mare avantaj a fost obtinut anul trecut cand selectia a fost facuta pe pesti indigeni, aceiasi specie cu care ne confruntam la fiecare mondial. Multi concurenti au fost dezamagiti (indigenul se prinde mult mai greu decat curcubeul), dar eu sunt convins ca echipa nationala de anul acesta va fi cea care se va clasa cel mai sus decat a facut-o vreodata Romania. Asta nu insemna ca este de ajuns! Avem multe aspecte de imbunatatit pana sa ajungem sa fim buni la asa ceva cum ar fi:
- Masa de selectie: Inca suntem mult prea puțini cei pasionați de asa ceva. De exemplu, in Italia, selectia se face la nivel local, regional, national, iar la final au trei zile de concurs similar cu conditiile de la mondiale. Noi daca ne adunam cei care participam la toate etapele facem cam cat delegatia Poloniei la un CM.
- Disponibilitatea si calitatea finalistilor din Romania. Multi dintre cei care se vad intr-un lot national isi inchipuie ca acum trebuie numai sa participe la un mondial si atat. Nu mai au disponibilitatea sau determinarea de a se mai perfectiona pana la concursul final. Se vad ca niște zei, care deja au demonstrat ca sunt buni, iar orice alt efort este inutil. Mai mult decat atat, dupa ce dezvoltă strategii de pescuit la mondiale, nu mai respectă nimic din aceste strategii in concursuri.
- Lipsa pistelor si a perioadei de pescuit. Stim toti ca avem doar cateva piste bune, numarate pe degete, rauri care se pot preta la a sustine un campionat national. Piste care sa aiba pesti naturali suficienti, sa nu se tulbure, sa fie accesibile de pe mal. Dar cel mai grav este ca sezonul nostru de pescuit incepe in luna mai, iar campionatul mondial la pastrav nu se poate tine mai tarziu de sfarsitul lunii mai. In aceste conditii antrenamentele necesare nu se pot tine decat intr-o perioada foarte limitata. Lipsa pastravului indigen si restrictiile popularii cu curcubeu. Pana acum cativa ani, RNP-ul avea proprile pastravarii, unde iși cresteau indigenii pentru populare. In acest moment nu mai exista decat anumite pastravarii, iar cele care au vand pastravul foarte scump, dublu fata de curcubeu. Intr-un fel sunt de inteles, indigenul creste mai greu decat curcubeul și este mai predispus la boli, fiind riscant de crescut. Așa ca majoritatea pastravariilor cresc curcubei si fantanel si deloc indigen. In toate tariile exista un mix in apele de munte de curcubeu si indigen, dar la noi legislatia nu permite popularea cu curcubeu. Ca in multe domenii noi suntem mai catolici decat papa, dar braconajul si lipsa de protectie a apelor nu sunt deloc prioritati pentru autoritati.
Cred ca multi sunt interesati sa afle cu ce echipament pescuiesti la pastrav in ultimul timp
In ultima perioada, pentru pescuitul la pastrav, folosesc lanseta Shimano Poison Adrena 3-10 grame sau Shimano Zodias 1-5 grame, depinde de naluca. Tot în ultima perioada am descoperit voblerele din gama Scatter Rap de la Rapala. Am observat de multe ori ca fac diferenta in conditiile in care evolutia unui vobler clasic nu tenteaza, iar evoluția neregulata devine irezistibila. De asemenea, folosesc gama Rapala Countdown sau UltraLigt cu succes pentru ambele specii - pastrav sau clean. Voblerele Contdown au un mare avantaj: acestea se scufunda 30cm pe secundă, putand astfel sa determin la ce nivel de adancime sa-l pescuiesc.
Altfel, clasicele rotative Mepps sau Blue Fox nr. 1 și 2 sau lingurile oscilante de la Blue Fox sunt alternative in evolutie, care ma ajuta de multe ori sa pacalesc cate un pastrav sau un clean frumos.
In concursuri folosesc mult lingurile rotative AR-S de la Smith si tot de la Smith voblerele D-Contact si D Incite.