Cleni de vara la topwater

Cleni de vara la topwater

 

Cum deja toti pescarii stiu, clenii trecuti de prima tinerete sunt extrem de greu de pacalit, fiind bine-cunoscuta denumirea de "pestele cu 1000 de ochi", fapt ce denota un comportament foarte precaut al exemplarelor mari de a se hrani cu nalucile noastre din ce in ce mai specializate.

De ceva ani am tot cautat voblere care sa ma ajute sa pacalesc cat mai frecvent exemplarele trecute de 40-45cm, in situatiile in care sunt de obicei nepasatori fata de majoritatea nalucilor care le trec prin fata si anume pe canicula, vara, cand apa este cristalina si in locurile cu cat mai multa structura, cum sunt majoritatea raurilor din sudul tarii pe perioada verii. Incercand diverse voblere si rotative, am ajuns la un vobler de la Jackall, si anume Chubby SSR. Am ales o culoare cat mai apropiata de nuanta unui gandac cazut pe apa, un negru usor metalizat, UL Bug. Anii de spinning la clean mi-au confirmat ca negrul, vara, este imbatabil in combinatie cu o codita galbena sau portocalie, sau chiar simplu.

 


Prima partida cu acesta, a venit pe la jumatatea lunii iulie, in plin "sezon", cu 40 de grade la umbra, raul scazut vreo 30 de cm sub nivelul normal, si apa de o claritate absoluta, conditiile mele preferate de a cauta clenii. La primele lanseuri, am remarcat cum sistemul magnetic de long-cast implemenat in el, cuplat cu un fir potrivit imi permitea sa-l lansez mult mai departe decat celelalte din trusa, lucru care mi-a adus din start mai multi cleni, acestia neavand nici cea mai mica idee ca eu sunt 30 de metri mai in aval si le lansez un vobler deasupra capului. Acest tip de prezentare, cat mai de la distanta, lasa clenilor mai mult timp sa inspecteze naluca, pana ajung in zona din apropierea pescarului, avand deci si mai mult timp sa atace.

 


Un mic pont: in situatiile in care observati cleni in spatele voblerului, nu opriti recuperarea! In 90% din cazuri acesta e instinctul care intervine, mai ales cand se intampla in apropierea malului. Insa, din experienta mea, va zic ca puteti face clenii sa atace, continuand recuperarea si chiar lansand in fata lor dupa ce ati scos voblerul pe mal, folosind o recuperare mai agresiva, fie mai rapida din mulineta, fie cu jerkuri usoare din varf, voblerul evoluand ca un mic "walk the dog".


Imediat am observat ca datorita evolutiei exact in pelicula puteam trage voblerul printre copacii cazuti in apa, in locurile in care am observat ca stau clenii trecuti de 45 cm, indiferent de perioada anului, sau de adancimea apei, fara riscul de a-l agata. Crank-urile normale sunt prada usoara pentru crengile din apa in astfel de locuri. Cele mai multe atacuri ale clenilor mari au venit cand lansam voblerul la limita structurilor din apa, recuperat 10-15 cm, stopat, urmat de un atac in majoritatea cazurilor in prima tura de manivela dupa reinceperea recuperarii voblerului. Alt mod de a pescuit voblerul si a avea capturi este un stil clasic folosit la clean, pe care il putem practica doar cu voblere floating, lansand la umbra crengilor din malurile opuse si lasand voblerul sa pluteasca, atacul survenind de obicei la 2-3 secunde dupa contactul cu apa. In situatiile in care clenii ataca am observat ca este extrem de importanta culoarea de pe burta voblerului.

 

 

De multe ori, voblerele care aveau burta galbena sau portocalie faceau clenii sa fie mai circumspecti si sa nu aspire naluca de pe suprafata, doar sa o "mute" cu botul mai intr-o parte. Astfel, mare parte din voblerele floating pe care le folosesc au burta neagra, verzuie sau in culori inchise, mate.
Majoritatea pescarilor ar crede ca pescuitul cleanului la topwater se va rezuma doar la lunile calde, cand acesta muscareste. Din contra, nalucile de suprafata fac clenii mari sa se ridice chiar si in perioada de toamna, pana spre sfarsitul lui octombrie, cand deja majoritatea pescarilor ii cauta mai la adancime. Dar incercati si va garantez ca veti ramane surprinsi cum, intr-o zona unde pe voblere ce coboara sub pelicula aveti doar capturi sub medie, schimbarea pe un vobler de suprafata va aduce capturi mai mari si driluri mai intense, clenii luptand mai puternic in apa mai rece, mai oxigenata.

 

 


Un alt lucru pe care il recomand, evitat de multi in cazul pescuitului la clean din cauza bagajului cat mai minimalist, este folosirea unui minciog, fara de care putem avea placeri neplacute. Acelea de a nu reusi sa scoatem pestii mari, in cazul zonelor cu maluri abrubte, care sunt de multe ori preferate de exemplarele trecute de prima tinerete. In ciuda faptului ca pescuiesc 99% din apa pe timpul verii, ma intalnesc si eu cu aceasta neplacere si imi ramane doar posibilitatea de a-i face o poza si a astepta sa se elibereze singur. Un lucru esential la Chubby SSR este ca poate fi activat si pescuit cu succes si in zone de genul unde majoritatea voblerelor nu ar putea evolua corect, pescuite de la cativa metri inaltime fata de apa.

Sezonul acesta am ceva arme top-water noi pregatite pentru cleni, printre care se numara si Smith Bisen, si Jackall Chubby Popper, care vor da cu siguranta randamentul asteptat, dar va trebui sa vedem daca vor detrona Jackall Chubby SSR ca numar de capturi si daca talia lor va fi similara.