Campionatului Mondial de pescuit de pe mal la rapitor cu naluci - 2014- scurta analiza
  • Postat de: Lucian Constantin

  • Publicat in: Blog Pescuit

Campionatului Mondial de pescuit de pe mal la rapitor cu naluci - 2014- scurta analiza

Anul acesta in luna mai, Campionatul Mondial de pescuit de pe mal la rapitor a fost organizat de vecinii nostri bulgari pe raul Chaya, in localitatea Asenovgrad, langa Plovdiv.

De ce se numeste Campionat Mondial de pescuit de pe mal la rapitor si nu la pastrav!? Aproximativ 99% dintre pestii prinsi intr-un astfel de concurs  sunt pastravi, dar regulamentul organizatorului FIPSED ( Federatia Internationala de Pescuit Sportiv in Ape Dulci ) permite si punctarea altor specii de pesti rapitori existenti in rau precum cleanul sau bibanul.

La startul acestei editii s-au aliniat 17 echipe nationale reprezentand tari cu traditie in spinningul de pe mal:  Bulgaria, Italia,  Portugalia,  Cehia,  Polonia, Ucraina,  Croatia,  Letonia,  Bosnia,  Franta, Bielorusia, Rusia,  Romania,  Slovacia si Moldova, dar si aparitii noi, Mongolia si Irlanda.

Romania a ajuns la acest Campionat Mondial cu sperante, sportivii romani au inceput sa acumuleze experienta si incet, dar sigur, incep sa emita pretentii la locurile fruntase ale clasamentului. Dupa ce la ultimele trei editii ne luptam sa evitam ultimul loc, a venit momentul sa speram la mai mult. Un aport important in valoarea membrilor lotului national il are desfasurarea campionatului intern dupa regulamentul oficial international. Sportivii se obisnuiesc cu cadrul competitional, iar echipamentul se adapteaza cerintelor de nivel inalt. Antrenamentele se fac prin popularea zonelor de pescuit cu pastrav astfel ca pista de concurs sa semene cat mai mult cu cea a marei finale.

Trout Union Cup

 

O faza importanta in pregatirea lotului la avut concursul organizat de producatorul japonez de naluci Pontoon 21, in luna aprilie, pe acelasi rau pe care urma sa aiba loc si Campionatul Mondial. La acest concurs Romania a participat cu 10 sportivi impartiti in echipa Romania1, Romania2 si alti 2 sportivi la individual. In urma acestui concurs numit "Trout Union Cup 2014" au aparut si primele rezultate internationale pentru sportivii romani: Locul 3 la individual - Cristian Rizea si Locul 4 pe echipe - echipa Romania1. Aceasta clasare mai mult decat decenta a insuflat celor care au participat la Campionatului Mondial o binemeritata doza de optimism.

Cristian Rizea

Iata care sunt concluziile care au putut fi trase de mine dupa incheierea participarii tarii noastre la aceasta manifestare internationala a pescuitului la pastrav de pe mal:

Sinteza si analiza

Romania a terminat pe locul 8 din 17 echipe mondiale. Unii spun ca este bine, altii sunt nemultumiti. Privind realist este prima urcare a lotului Romaniei pe jumatatea clasamentului mondial. Pana acum, ne zbateam sa nu fim pe ultimele locuri, concurand strans cu Moldova. Acum, cel putin pe anumite sectoare, baietii nostri au iesit foarte bine si chiar am fost felicitati de anumite echipe pentru locul obtinut. Consider in schimb ca este un progres cu un moment trecut ireversibil, iar de acum incolo Romania nu poate decat sa ameninte locurile fruntase, atata timp cat selectia nationala va ramane ca si pana acum. Am ajuns la o maturitate in acesta privinta, iar cu fiecare etapa, cu fiecare concurent care se alatura selectiei nationale, cu atat valoarea noastra va creste si nu cred ca exagerez cu nimic in sperantele pe care mi le pun rezultatele viitoare. Singura noastra problema ramane masa de selectie. Cu cat vom avea mai multi concurenti in competitiile nationale, cu atat vom avea de unde alege. Ca un exemplu, Italia face selectia nationala din peste 4000 de pescari, organizand etape locale, regionale, nationale si finale, iar finala mare se desfasoara pe 3 zile de concurs cu cate 4 manse a cate 45 minute in fiecare zi.

Unde am progresat

Datorita arbitrajului reciproc, in acest moment toti concurentii au de castigat: fiecare vede si invata cum prinde alt concurent, dar si unde greseste. Imbunatatirea propriului stil de pescuit este un efect natural prin imitarea celor care au succes.

Croatian trout angler

Premergator campionatului mondial, organizatorul bulgar a fost sustinut de compania Pontoon21 (Japonia) sa organizeze doua concursuri de acomodare pe noua pista. A fost o buna ocazie ca echipa nationala sa invete si sa experimenteze direct pe zona in care urma sa se tina campionatul mondial. Nu doar raul era acelasi, dar si concurentii cu care urma sa ne intrecem au fost aproape aceeasi. Dupa aceste concursuri de antrenament fiecare concurent si-a scris concluziile. Astfel, capitanul echipei a putut avea o imagine de ansamblu prin ceea ce a vazut cu proprii sai ochi, dar si una de detaliu prin ceea ce a trait fiecare concurent. Informatiile oferite de concurenti au punctat cateva aspecte esentiale: unde au prins, cati pesti au prins, cum s-au situat in mansa, ce-au invatat, ce considera ca au gresit si unde si cum cred ca trebuie imbunatatita abordarea. Capitanul a centralizat aceste informatii, a discutat cu toti membrii lotului, a tras niste concluzii care trebuiau sa functioneze ca linie directoare in timpul concursului si le-a inmanat runnerilor, adica celor care asista concurentii prin informatii utile. Aceasta organizare si strategie ne-au adus o clasare buna pe un sector.

Unde am gresit

Cel mai nemultumit a ramas capitanul. Cu o strategie care trebuia sa dea rezultate, greselile s-au tinut lant. Au fost concurenti care, cu toate ca au avut notat si concluzionat din experientele anterioare, nu s-au pregatit de acasa in privinta echipamentului. Echipamentul si trusa de concurs ce trebuiau imbunatatite au ramas in aceeasi stare, cu toate ca au realizat minusurile inca de la sedintele de pregatire. Deasemenea, greselile evidentiate din concursurile anterioare s-au repetat, o parte din concurenti nereusind sa-si perfectioneze stilul, cu toate ca runnerii le-au atras atentia la fiecare greseala.

Lotul national CM Pastrav Bulgaria-2

Concluzia

Acum, ne intoarcem la aceeasi concluzie: cand vom avea o patura de selectie mare, cand vom reusi sa avem concurenti care se vor adapta foarte repede, atunci vom avea o echipa nationala pe podium la campionatul mondial de pescuit la pastrav de pe mal, iar ziua aceasta nu este foarte departe. Cred ca incepand cu acest an, Romania merge intr-o directie foarte buna si ne asteptam ca in Irlanda, in 2015, nu numai sa amenintam podiumul, ci si sa-l cucerim..