-
Postat de: Liviu Voicu
-
Publicat in: Blog Pescuit
Bibanii de pe Valea Argovei
Cautand un lac pentru o partida de pescuit salau, m-am decis la Valea Argovei . Cu toate ca ne aflam spre sfarsitul sezonului, aceasta urma sa fie prima partida de pescuit din acest an pe Valea Argovei. Vara trecuse pe nesimtite datorita interesului deosebit pe care l-am acordat pescuitului la pastrav si clean pe ape de munte. Terminarea sezonului la pastrav coincidea cu etapa de salau din cadrul Campionatului National de Spinning din barca, etapa organizata de Liga Romana de Spinning pe Valea Argovei. Pe scurt, era o buna ocazie sa merg pe Vale si sa testez apetitul salailor.
Ajuns pe lac, ziua incepe cum nu se putea mai bine, cu o ploaie torentiala care in mai putin de 5 minute aproape mi-a umplut barca cu apa. Dupa circa o ora in care m-am adapostit in foisorul de la debarcader, ploaia s-a oprit si am reusit sa intru pe apa. De obicei, nu ma caracterizeaza pesimismul in debutul partidelor de pescuit, insa de data aceasta parca erau prea multi prieteni care pescuisera in ultima saptamana si se lovisera de lipsa de interes a salailor pentru naluci.
Dupa tatonarea a doua-trei locuri clasice , am constatat ca intr-adevar salaul nu era activ . Singurii salai pacaliti erau mici, ceva mai mari decat softuriile de 5-9 cm cu care pescuiam. Am tot schimbat locurile de pescuit, trecand pe la Zagaz, Plopi, Cocioc, Nuci, Ciuf, Baba sau pe la digul scufundat de la Frasinet..rezultatele erau aceleasi, salai mici sau deloc.
Am schimbat gramajele jigurilor, am schimbat gumele soft, am schimbat shaduri cu gruburi cu swimbait-uri, dar degeaba.Salaii punctabili, de peste 40cm, pe care ii cautam imi lasau impresia ca intrasera in pamant. Pescuind automatizat si usor deznadajduit ca nu reuseam sa-i dau de cap, am avut un “ciocan” ce m-a trezit la realitate. Instinctiv am intepat ferm si rapid, iar la capatul firului se simtea prezenta a ceva ce nu parea nici salau mic, dar nici trecut de prima tinerete. Dupa un dril destul de energic am adus la minciog un biban frumos.
Captura venise la un shad de la Pont0on21 Awaruna Shad de 7.6cm. Mi-am dat seama imediat ca aceasta guma imi poate salva partida de pescuit. In combinatie cu o prezentare agresiva, Awaruna Shad mi-a adus in urmatoarea ora peste douazeci de bibani, parca toti alesi pe spranceana. Am schimbat guma sa vad daca intr-adevar softul de la Ponton 21 avea un rol determinant in provocarea atacurilor si bibanii au incetat sa se mai lase pacaliti. Revenind la Awaruna, frenezia a inceput din nou si firul gasea din nou motiv sa tremure.Cum de Awaruna Shad reusea sa gadile simturile bibanilor dintre atatea alte modele de gume? Analizand momentul in care bibanii obisnuiau sa atace, am observat ca cei mai multi pesti ii prindeam cand naluca era lasata sa plonjeze dupa ce recuperam rapid 2-3 ture de manivela pe care le alternam cu ridicari din varful lansetei. Pentru cei care au vazut un shad Awaruna, explicatia sta in picioare, pentru ca acest model are o paleta codala supradimensionata, desenata intr-un unghi drept fata de linia principala a cozii. Pentru accentuarea vibratiilor, Awaruna are striatii pe mai bine de 2/3 din partea inferioara.
Soft-urile Awaruna Shad sunt fabricate din Gumexim, un material capabil sa isi pastreze proprietatile timp indelungat sub actiunea razelor UV lasand insa supletea nalucii neafectata. Un amestec special de pigmenti si coloranti -Rincoal- ofera o stralucire nalucii asemanatoare cu a obletilor prada. Acest stimul este esential in provocarea reactiei unui peste cum este salaul care se bazeaza mult pe simtul vizual in reperarea prazii.
Nu mai reprezinta demult o noutate impregnarea corpurilor nalucilor moi cu atractanti, insa aceasta caracteristica da clientului informatia ca are de-a face cu un produs de calitate superioara. Pontoon21 Awaruna Shad contine SFT, o solutie speciala formata dintr-un amestec de atractanti, arome si stimulatori de apetit. Trebuie mentionat ca atractantul nu mareste agresivitatea pestilor rapitori , ci ofera “gustul” natural al unui peste prada, iar posibilitatea de a intepa cu succes creste prin prelungirea perioadei de contact.
Cu toate ca plecasem la drum pregatit de o partida de salau, bibanii de Valea Argovei mi-au schimbat tinta si mi-au oferit o super partida de pescuit. Stiam de la Lucian Constantin ca noile shaduri de la Pontoon21 sunt pe placul salailor, dar iata ca am descoperit ca sunt si pe placul bibanilor capitali. Or fi si pe placul stiucilor? Urmeaza sa pescuim si sa ne convingem!