De ce baitcasting?
  • Postat de: Liviu Voicu

  • Publicat in: Pescuit la rapitori

De ce baitcasting?

 

De ce baitcasting? Este una din intrebarile care, cu siguranta, are nevoie de multe raspunsuri. Mai ales pentru pescarii incepatori! Pentru mine baitcastingul a inceput ca o provocare. In urma cu ceva ani mi-am achizitionat un combo de baitcasting lowcost, nu pentru ca nu mi-as fi permis altul mai scump, ci pentru ca am considerat ca daca nu imi va placea tehnica, pierderea materiala sa nu fie prea mare. Asta a fost o mare greseala, pentru ca nu m-am informat si mi-am cumparat un echipament ieftin de o calitate indoielnica. Astfel, inca de la inceput, din 10 lanseuri reuseam sa fac 9 peruci, rezultat ce m-a facut sa renunt rapid. In timp, odata cu acumularea de experienta, am acceptat o noua provocare, iar de aceasta data mi-am cumparat un echipament premium, cu care am inceput sa descopar noi oportunitati de a pescui. 

 

 

In ultima vreme, in pescuitul sportiv, echipamentele de baitcasting au inceput sa se foloseasca aproape la fel de mult ca si echipamentele de spinning. Daca nu demult echipamentele de baitcasting erau vazute la pescarii profesionisti sau la cei mai experimentati, in ziua de azi, cam peste tot unde am ajuns la pescuit, exista cel putin o persoana care foloseste echipament de baitcasting.


Am primit multe mesaje de la prieteni care ma intrebau daca merita investitia intr-un astfel de echipament, pentru ca este pe un trend ascendent! Daca ne uitam peste ocean, in SUA, la concursurile de Bassmaster, vedem ca 80% din echipamentul folosit de pescarii de competitie este de baitcasting. Nu cred ca acesti pescari folosesc echipament de baitcasting doar pentru ca este mai profi, cu siguranta acesta ofera posibilitati inca nestiute de cei care nu il folosesc.
Tot mai multi pescari au acceptat provocarea folosirii unui astfel de echipament, o parte au renuntat chiar de la inceput din cauza unor greseli de utilizare, iar o alta parte nu numai ca l-au inclus in arsenalul lor, dar unii au renuntat in totalitate la echipamentul de spinning.

 

 

Cu siguranta tehnica utilizarii unui echipament de baitcasting este mai grea in comparatia cu tehnica folosirii echipamentului de spinning, dar in timp, cu putin antrenament si cu putin studiu individual al tutorialelor de pe youtube sau cu ajutorul sfaturilor celor deja experimentati, veti dobandi abilitati in utilizarea echipamentului de baitcasting si cu siguranta veti descoperi si beneficiile batcastingului.
In ultimul an am folosit in pescuitul de placere, cu preponderenta echipament de baitcasting, fie ca vorbim de pescuit ultralight sau heavy. Asadar, in urma experientei de pana acum la baitcasting, am reusit sa inteleg destul de rapid care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii echipamentului de baitcasting. In cele ce urmeaza am sa incerc sa fac o sinteza scurta a avantajelor si dezavantajelor baitcastingului din perspectiva unui incepator, care le-a descoperit prin utilizarea mai multor echipamente de cast in ultimul timp.

 

Avantaje:


- Mulineta de casting functioneaza mai bine cu naluci grele, cu un echipament relativ usor putem lansa si naluci cu greutati mari 100-200 grame, fara efort mare si fara a risca sa ne accidentam la degetul aratator asa cum se poate intampla in cazul utilizari echipamentului de spinning cu naluci grele.


- Acelasi model de mulineta de casting este fabricat cu mai multe viteze de recuperare, asadar alegerea mulietei preferate este mai facila in functie de raportul de transmisie potrivit nalucilor utilizate.


- Mulinetele de baitcasting au angrenaje mai puternice si o putere mai mare in comparatie cu mulinetele de spinning. In general se folosesc la naluci reactive cu o portanta mare, naluci care pun presiune mare pe angrenajele unei mulinete de spinning, in comparatie cu presiunea pusa pe angrenajele mulinetei de cast, care este aproape insesizabila chiar si la o viteza mai mare de recuperare.


- Pe mulinetele de baitcasting putem utiliza fire mai groase, deoarece acestea nu influenteaza distanta de aruncare a unei naluci si putem salva nalucile din agatatura, naluci care la capatul unui fir mai subtire sunt ca si pierdute. Utilizarea unui fir mai gros ne creste sansa aducerii la fotografie a unui exemplar de peste capital, poate captura vietii!


- Putem utiliza fire rotunde, dar si panglica, care sunt in general mai ieftine, pentru ca acestea se vor desfasura de pe tamburul rotativ in linie dreapta, nu in spirala precum la mulinetele de spinning, ceea ce duce rapid la rasucirea firului, la o uzura mai rapida si mai mare a acestuia.


- Pozitia in mana a mulinetei de cast este mai comoda, lucru sesizabil dupa cateva ore de pescuit.


- Echipamentul de baitcasting este mult mai usor, un combo lanseta + mulineta cantareste in total cat o mulineta de spinning mai solida. Acest avantaj poate sa fie insesizabil la o prima vedere, dar dupa cateva ore de pescuit si cateva sute de lanseuri, diferenta va fi sesizabila, cu mai putina durere de spate, de umar si de mana!


- Controlul nalucii in timpul lanseului este mai bun. Datorita contactului facil pe care il avem cu tamburul rotativ al mulinetei, prin aplicarea unei presiuni usoare asupra tamburului cu ajutorul degetului, putem corecta mult mai rapid, distanta si traiectoria nalucii, obtinand astfel o precizie mult mai mare decat in cazul spinningului.


- Mulineta de baitcasting ofera un control mult mai bun in dril cu pestele. Frana tamburului poate fi utilizata la nevoie in tipul drilului chiar si cu un singur deget, aceasta fiind situata chiar langa manivela rotorului. 

 

 

Dezavantaje:


- Mulinetele de baitcasting sunt mai dificil de utilizat, mai ales de incepatori, motiv pentru care este nevoie de rabdare si mai mult antrenament. Fata de spinning, tehnica de lansare a nalucilor este putin diferita. Daca la spinning putem lansa naluca printr-o accelerare rapida a lansetei, la casting aceasta accelerare trebuie facuta mai cu blandete, ceva mai moderat, pentru a incarca lanseta corect cu greutatea nalucii lansate. In timpul lanseului, este necesar sa controlam cu degetul, tamburul mulinetei pana la infranare in locul dorit, pentru a reduce sau elimina posibilitatea sa facem peruci. Este necesar putin antrenament pentru a dobandi corect tehnica de lansare.


- La mulinetele de baitcasting este necesar sa facem o intretinere periodica mult mai des decat in cazul mulinetelor de spinning. Este recomandat ca la 2-3 partide de pescuit rulmentii tamburului sa fie unsi.


- Lungimea lanseului este ceva mai mica decat in cazul lanseurilor cu echipamente de spinning, dar nu din cauza limitarii echipamentului, ci din cauza utilizarii acestuia cu grija, cu frica de a nu face peruci, etc. Lungimea lanseului este ceva mai mica cand ne raportam la distante mari, dar cum de obicei eu pescuiesc in apropiere pe distante mici si precise, utilizarea echipamentului de cast poate sa fie un avantaj datorita preciziei.


- Din cauza unor greseli in timpul lanseului, a neinfranarii tamburului pe cap de lanseu, folosirea unor naluci usoare ce nu permit incarcarea lansetei in mod corespunzator sau chiar a unei rafale de vant care infraneaza in zbor naluca, pot aparea asa zisele peruci, care nu sunt altceva decat incurcarea firului pe tambur prin incalecarea unor spire. In cazul utilizarii firelor mai groase, descalcirea lor este destul de facila, nu acelasi lucru este valabil cand folosim fire foarte subtiri unde utilizarea unei forfecute si pierderea unor metri de fir este inevitabila.


- Mulinetele de baitcasting au un sistem de reglare a rotatiei tamburului ce trebuie setat de fiecare data cand schimbam naluca cu alta de alta greutate. Pentru incepatori acest lucru este destul de greoi si se soldeaza cu incurcarea firului pe tambur in timpul lanseului.


- Baitcastingul nu este cea mai buna alegere in cazul utilizarii de naluci ultrausoare, dar si la acest capitol in ultimul timp tehnica a evoluat si au aparut echipamente BFS - Bait Finesse System, capabile sa lanseze naluci incepand de la doua grame in sus!


- La capitolul dezavantaje mai pot sa trec si pretul, care pentru un echipament premium poate depasi cu usurinta bugetul unui pescar ocazional. 

 

 

Tragand linie pot spune ca, in opinia mea (care poate sa fie diferita sau incompleta fata de cea a altor utilizatori mai experimentati), nicio mulineta de casting sau spinning nu este mai buna decat cealalta, fiecare are un alt scop si obiectiv de utilizare! Un lucru este cert ca baitcastingul creeaza dependenta si chiar daca nu am sa renunt la spinning cu siguranta am sa aprofundez din ce in ce mai mult tainele baitcastingului.