Asalt la cuiburile de salau
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Asalt la cuiburile de salau

   Primavara este cel mai asteptat, cel mai proaspat si cel mai iubit anotimp, este intervalul care intrerupe dominatia intunericului si a frigului, marcand momentul unui nou inceput al naturii. Odata cu topirea ghetii si incalzirea progresiva a apelor, malurile lacurilor sau cursurile principalelor rauri sunt populate treptat de pescarii la stationar si rapitori deopotriva, toti manati de nevoia intensa de adrenalina. Acesata perioada a anului este una critica pentru pescuit datorita alternantei intre partide foarte slabe si partide memorabile. In multe cazuri, ne confruntam cu instabilitatea atmosferica specifica anotimpului care conduce la apatia partenerilor de “joaca”, insa exista si zile care pot face uitate dificultatiile proprii startului de sezon.

foto_01-1

foto_01-2

   De obicei, incep sezonul cu partide test atat de la mal, cat si din barca, pe balti de mici dimensiuni cu adancimi reduse, in care temperatura apei se incalzeste, firesc, mai devreme. Un avantaj evident al abordarii unor locatii de acest tip, pe langa incalzirea timpurie a apei, este posibilitatea acoperirii intregii suprafete a acestora intr-un interval de timp relativ redus, putand astfel sa revin asupra unui loc cu potential de mai multe ori pe parcursul unei zile fara a depune prea mare efort. Atat in cazul pescuitului din barca, dar mai ales al celui de la mal, urmaresc ca locatiile alese ca destinatie sa dispuna de structuri submerse, portiuni de substrat cu cocioace, platouri ori denivelari pronuntate, zone in jurul carora pestii se grupeaza. Primavara, anotimpul boistei, este perioada din an in care salaul isi modifica pronuntat comportamentul, iar in cazul masculilor chiar si coloritul, atingand apogeul agresivitatii. Acesta se manifesta impotiva oricarui intrus prezent in arealul cuibului, dar mai ales in cazul celor care au potential major de amenintare (crustacee ori pesti ce se hranesc cu icre).

foto_02-1

foto_02-2

foto_02-3

   Nalucile soft pe care le prefer in aceasta perioada pentru pescuitul salaului sunt de dimensiuni medii si in cele mai multe cazuri mari, cu palete ori cozi vibratile pronuntate ce dizloca un volum considerabil de apa, avand evolutie cat mai agresiva. Alternez coloritul intens (lime, chartreusse, oranj sau rosu fluo) cu cel discret (natural ori motoroil cu diferite dimensiuni si culori de glitter), adaptand greutatea lestului si modul de prezentare al nalucilor in functie de adancimea apei, tipul de structura abordata si raspunsul pe care-l primesc din partea pestilor. Este oportuna de asemenea folosirea softurilor mai complexe de tip ”creatura” ori a racilor, acestea provocand in multe situatii atacuri foarte violente ale salailor. De-a lungul celor cateva partide-test din aceasta primavara am utilizat pe langa deja consacratele naluci soft japoneze Keitech Swing Impact Fat si Pontoon21 Awaruna, mai vechi cunostinte americane de succes: Bass Assassin Turbo Shad si Lake Fork Magic Shad, produse cu care suntem familiarizati majoritatea dintre noi, comercializate nu de mult timp de magazin de articole de pescuit Big Fish.

foto_03-1

foto_03-2

   Datorita configuratiei substratului precum si a structurilor dense in care am insistat cu precadere, am fost obligat sa folosesc in mare masura carlige lestate de tip offset ori ”monturi complexe” home made, despre care am scris intr-o serie de articole precedente. Motivele pentru care prefer in multe cazuri aceste monturi, pe langa cel pragmatic de a evita ”taieturile” provocate de stiuci, sunt date de portanta mai mare a acestora in comparatie cu un simplu multifilament dar si de discretia oferita in cazul folosirii inaintasului din fluorocarbon. Primul peste menit sa exemplifice expunerea mea, este un barbatus de salau in ”straie nuptiale”, ce a fost provocat de Keitech - Swing Impact Fat - 3.8 inchi (9.6 centimetri) - lime/chartreuse.

foto_04-1

foto_04-2

foto_04-3

   Au existat si situatii in care am putut renunta la utilizarea carligelor de tip offset, acestea fiind inlocuite cu jiguri ce aveau greutatea cuprinsa intre 3.5 si 5 grame, adaptata in functie de adancimea apei si portanta inaintasului din fluorocarbon pentru a obtine o evolutie perfecta a nalucii. Zonele care s-au pretat acestor abordari au fost fie platouri cu substrat tare situate la adancimi cuprinse intre 1 metru si maximum 2, fie malurile nordice ale baltilor, incalzite de soare pe intreaga durata a unei zile, acolo unde existau praguri pronuntate sau agataturi minore (crengi mai subtiri sau radacini de plante). Pontoon21 Awaruna - 3 inchi (7.6 centimetri) - Tomato Pepper / Pearl Gold (422), a fost swimbaitul suplu ce s-a evindentiat pe portiunile cu apa mica.

foto_05-1

foto_05-2

foto_05-3

foto_05-4

   In cazul pescuitului de la mal si in lipsa evidenta a sonarului, informatiile vizuale sunt extrem de importante pentru stabilirea zonelor asupra carora sa insistam. O vale situata pe mal se poate prelungi si sub apa; un mal abrupt poate adaposti o zona cu apa mai adanca si substrat tare; in proximitatea malurilor impadurite sunt prezente cu certitudine pe substrat crengi uscate, ce pot constitui cuiburi ori adapost pentru salai iar exemplele pot continua. Pe langa informatiile vizuale, mai exista posibilitatea tatonarii substratului cu jiguri mai grele, pentru a detectecta cu usurinta eventuale structuri submerse. Odata identificate, acestea vor fi apoi explorate cu naluci si greutati potrivite pentru a evita pe cat posibil agatarea si pierderea lor. Bass Assassin Turbo Shad - 4 inchi (10 centimetri) - Space Guppy, un soft foarte apreciat, utilizat cu succes atat in pescuitul salaului pe balti ori la Dunare, dar mai ales in pescuitul stiucii, a performat in una dintre partidele de la mal.

foto_06-1

foto_06-2

   O intamplare care demonstreaza agresivitatea extrema manifestata de salai in perioada de dupa depunere si fecundare a avut loc chiar in timpul uneia dintre partidele efectuate in aceasta primavara. Pescuiam din barca, pe un loc situat la o adancime de circa 1.8 metri, cu subtrat tare si mici bucati de cocioc, suficiente cat sa-mi permita utilizarea nalucii montate pe jig. Foloseam un soft Bass Assassin - Space Guppy montat pe jig marimea 3/0 cu greutatea de 5 grame si inaintas din fluorocarbon de 20 lbs legat cu nod direct in prelungirea multifilamentului. Un atac violent, urmat de o intepare poate prea violenta avand frana mulinetei stransa, a avut ca rezultat cedarea ansamblului la nod si pierderea pestelui fara nici o urma de lupta. Refac ansamblul multifilament-inaintas-jig, reducand greutatea jigului pentru a putea schimba naluca. Lake Fork Magic Shad - 4.5 inchi (11.5 centimetri) - Charteuse Pearl, un swimbait soft mai dens folosit cu precadere in pescuitul stiucii, dar care pe acea balta prinsese multi salai, montat de aceasta data pe un jig marimea 4/0 si cu greutatea de 3.5 grame, era pregatit sa ia contact cu apa. La al doilea sau poate al treilea lanseu apare si atacul, care de acesta data s-a finalizat cu aducerea la barca a unui exemplar de salau. In timpul drill-ului am constat ca, in coltul gurii avea Bass Assassin-ul pe care tocmai i-l ”administrasem” in urma cu doar cateva minute. Asadar aveam de-a face cu o premiera: un salau prins cu doua naluci, ambele in gura, in decursul unui interval de timp redus.

foto_06-3

foto_06-4

   Ca de obicei, fara exceptie, pestii au fost fotografiati si eliberati in conditii de siguranta cu speranta ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat ne vom reantalni.

Fir intins !