Vara recordurilor la Sarulesti (I)

Vara recordurilor la Sarulesti (I)

Lacul Sarulesti a ramas, fara indoiala, unica pista viabila pentru desfasurarea etapelor din cadrul campionatului national de spinning din barca sau al competitiilor desfasurate in sistem "best five" organizate in regim privat ce au ca specie tinta salaul, si, cu atat mai mult, pentru practicarea pescuitului de placere. Datorita densitatii si calitatii deosebite a fondului piscicol, dar si a complexitatii si diversitatii topografiei substratului (probabil cel mai bogat in materie de structuri submerse), Sarulestiul constituie totodata locul ideal ce-ti poate oferi posibilitatea depasirii propriilor recorduri in materie de capturi, fie ca ne referim la numar, ori la dimensiunea acestora.

   Contrar experientelor anterioare si informatiilor suplimentare pe care le primiseram din partea administratorului lacului - conform carora salaii se hraneau dupamiaza, am preferat sa incepem partida inca de la primele ore ale diminetii, ignorand chiar si atentionarea meteo privind canicula ce urma sa se instaleze in acea zi memorabila de iulie. Pana la orele pranzului, cand temperatura devenise practic insuportabila, abordaseram fara nici un rezultat notabil o mare parte din locurile cu potential, acoperind aproape in intregime suprafata lacului. Indiferent de dimensiune, culoare ori tipul de naluca utilizata, indiferent de greutatea lestului, sau a modului de prezentare al ansamblului naluca-lest, pestii refuzau ferm hranirea. Cert era faptul ca pranzul ne gasea cu doar doua capturi de dimensiuni nesemnificative, la umbra, pe terasa hotelului, intr-o pauza prelungita de hidratare si regandire a strategiei de pescuit pentru a doua parte a zilei.

   In primul rand, in atare conditii, am considerat oportuna utilizarea unor naluci soft de dimensiuni mari, ce produc vibratii agresive in timpul deplasarii, potrivite pentru a trezi interesul si implicit atacul rapitorilor vizati. Am folosit cu precadere gama de naluci suple Awaruna, cu dimensiunea de 10.2 centimetri (4 inchi), produse de compania japoneza Pontoon 21, si, de asemenea, modelul Swimming Jerk Minnow cu dimensiunea de 10 centimetri (4 inchi), produs al companiei americane de profil Big Bite Baits, nalucile soft cu care capturasem in prima parte a zilei cele doua exemplare de salau. Totodata, am decis sa abordam platourile cu substrat tare, ce dispun de structuri submerse proeminente (bucati de beton, pietre de dimensiuni mari ori crengi de copaci - locuri ideale de panda si atac), situate la o adancime nu mai mare de 2.5 - 3 metri si marginite de praguri pronuntate.

   A doua parte a partidei de pescuit a debutat mult mai bine, primul atac survenind la scurt timp dupa ce am pozitionat barca deasupra unei astfel de zone si s-a concretizat cu un salau ce avea greutatea de 8 lbs (3.6 kilograme), conform BOGA-Grip-ului din dotare. Big Bite Baits - Swimming Jerk Minnow - Sparkle Shad - 4 inchi (10centimetri), montat pe un jighead cu greutatea de 5 grame a fost naluca supla ce a stat la baza acestei prime capturi importante a zilei. Au urmat alte numeroase exemplare eliberate, fara insa a fi fotgrafiate, din cauza dimensiunii relativ mici a acestora. Atacurile erau foarte violente si se produceau exclusiv in proximitatea structurilor, fie la baza acestora, fie in timpul urcarii ori coborarii de pe acestea, insa nimic din ce se intamplase pe parcursul acestei zile nu anunta deznodamantul memorabil ce urma.

   Consecinta a unei noi pozitionari corecte a barcii intr-o zona cu crengi scufundate de dimensiuni mari, situate la o adancime de 2 - 2.5 metri pe un platou cu substrat tare, am reusit sa intep si sa aduc la barca un exemplar cu adevarat mare de salau. Acesta a cantarit 12.5 lbs (5.7 kilograme) si a avut o lungime de 79 centimetri. Asa cum se vede si din imagini, inotatoarea caudala era ranita evident, iar pestele nu se gasea in cea mai buna stare dupa efortul depus in timpul drill-ului, fapt ce a condus la o perioada indelungata de resuscitare, insa acesta a fost eliberat (dupa cel putin 20 de minute) in conditii de siguranta. La originea acestei capturi a fost Pontoon21 - Awaruna - Tomato Chartreuse Pepper Minnow - 4 inchi (10.2 centimetri), un swimbait suplu ce-si dovedise atractivitatea in alte numeroase randuri pe aceasta apa.

   Dupa o asemenea captura, am decis sa insistam in acesta zona pana la apusul soarelui, schimband unghiuri de abordare, naluci si moduri de prezentare, reducand progresiv greutatea lesturilor pentru a obtine viteze mici plonjare in profunzime ale nalucilor si o evolutie cat mai lenta a acestora. Lestarea redusa conduce la o viteza scazuta de plonjare a nalucii catre substratul apei si se traduce intr-un timp mai indelungat acordat rapitorului pentru atac. Acest detaliu se dovedise esential in majoritatea partidelor de pescuit, atunci cand salaii erau apatici.

   Gasisem un traseu de explorare relativ sigur (fara risc da agatare) a acestei structuri, care sa permita nalucilor o evolutie cat mai naturala. Nu stiu de ce, dar intuitia imi spunea ca acela nu era singurul exemplar capital prezent in jurul manunchiului de crengi scufundate, ce statea la panda fiind dispus sa se hraneasca. Pana la urma intuitia si insistenta pe acest loc au dat roade, incheind practic partida cu un exemplar fabulos de salau, ce a avut greutatea de 15 lbs (6.8 kilograme) si lungimea de 88 centimetri. Dupa o lupta intensa, acesta a fost capturat cu o naluca Big Bite Baits - Swimming Jerk Minnow - Grey Ghost - 4 inchi (10centimetri), armata cu un jighead de 3.5 grame. A urmat o sedinta foto prelungita si, bineinteles, eliberarea in conditii de siguranta a pestelui, pentru a putea oferi si altor pescari posibilitatea de a se intalni cu astfel de exemplare.

   Inca inainte de a strange echipamentul si a scoate ancora, pentru noi era evident faptul ca in cel mai scurt timp urma sa revenim la Sarulesti pentru o noua partida, la un alt nivel de incredere, deoarece conditiile meteorologice se anuntau stabile in zilele urmatoare, iar aceasta zi nu putea fi singulara ori intamplatoare. La trei zile departare a urmat o noua intalnire memorabila cu salaii Sarulestiului, pe care o voi relata intr-un articol viitor.
   Fir intins !