Un altfel de biban

Un altfel de biban

 

Da, biban soare/regina baltii se poate prinde la spinning. Pentru cei mai multi este o specie fara interes, la fel a fost si pentru mine pana in momentul in care am descoperit cat de frumos este pescuitul ei la spinning. Totul a inceput intr-una din lungile si nesfarsitele zile de prohibitie generala. Era inceput de iunie. Cautam bibanii pe niste balastiere parasite in apropiere de Oradea. 


Bibanii extrem de mici si de maraiti, dar in maluri aveam o gramada de atacuri. Privind cu atentie specia care imi ataca imi dau seama ca nu erau bibanii adevarati, ci regina baltii. Reginele erau pe cuiburi si erau extrem de agresive fata de orice ajungea in raza lor de protectie.
Dar, avand gura mica nu puteau sa inhaleze gumitele pentru biban europeann care erau de 5cm, iar jigul avea o deschidere mult mai mare decat diametrul gurii lor asa ca nu puteam sa le intep, pentru ca se prindeau doar de coada shadului. 

 

 

Asa ca ma pun sa caut in trusa cele mai mici gume si jiguri pe care le aveam. Gasesc cateva plicuri cu Pontoon21 Awaruna 1.5 inci, Reins Rockvibe Shad 3.3cm, Reins Aji Ringer Smoke Mustard 2 inci pe care le-am lestat pe Jig Dragon V-Point X-Point nr.6 - 0,8g.
Ponton 21Awaruna are o bataie foarte energica pe flancuri lucrand excelent si pe recuperare intre ape, dar si pe cadere sau ridicare asta activand reginutele. Pentru momentele in care trebuie un stimul mult mai agresiv intra in actiune Reins Rockvibe Shad, care are o vibratie foarte puternica, iar pentru momentele de maraiala, Reins Aji Ringer, o gumita fara bataie, dar foarte productiva. 

 

 

Frumusetea acestui pescuit consta in faptul ca atunci cand gasesti coloniile de reginute distractia este garantata. In general, se cantoneaza in maluri pe apa mica, substrat de piatra si sa fie inconjurate de vegetatie, deoarece prefera apa lina.
Sunt alternativa perfecta atunci cand iesi dupa alte specii si pe apa se lasa linistea si iti spui - azi nu vrea sa manance.
Am observat ca sunt cele mai active cand este soarele sus si apele calde, depinde de la an la an perioada de maxima activitate, dar de prin iunie pana in septembrie sunt super partenere de distractie.

Abordarea malului se face in maxima liniste, adica, fara sa tropaiti malul, ele stau imediat langa mal sau pe marginea peretelui de stuf in apa mica, lanseurile se fac scurt la doi maxim trei metri de mal pentru a avea timp sa activezi naluca, dar in acelasi timp nici sa nu pierzi timp inutil pentru ca ele cum spuneam sunt in apropierea malului. 

 

 

In general, am observat ca prefera culorile naturale pe gramaje cat mai mici animate continu intre ape, dar sunt si momente in care dau doar pe pauza, lasat jigul pe substrat cateva secunde apoi miscat foarte putin.

 

 

Echipamentul necesar este UL. Eu pescuiesc in general cu cele doua lansete de la Favorite pe care le detin - Favorite Synapse SYS662UL 1.98m 1-5g M-Fast sau Favorite Blue Bird NEW BB632ULS 1.92m 1-7g Ex-Fast, depinde care este la mine in acel moment, iar mulineta este Shimano Stradic 2500 Fb. Eu prefer un multifilament subtire de maxim 0.12, care sa imi transmita cat mai bine informatia in lanseta si inaintas de fluorocarbon de 0.15.

In incheiere eu va recomand sa pescuiti in regim prinde si elibereaza chear daca specia nu era autohtona in urma cu vreo 100 de ani. Eu cred si consider ca noi pescarii trebuie sa avem grija de pestii nostri pe care ii avem in apa pana cand vor veni vremuri mai bune. Va doresc fire intinse si cat mai multe ore frumoase pe apa!