Ultima partida de pastrav a sezonului

Ultima partida de pastrav a sezonului

 

Urma ultima saptamana de pastrav pana la inceperea perioadei de prohibitie, la sfarsitul careia aveam si ultima etapa din campionat, o ultima saptamana in care puteam sa ma mai joc cu regele apelor de munte, pentru mine cel mai frumos peste posibil.O ultima escapada la munte pentru un antrenament era perfecta. Zis si facut, dimineata la ora sapte plecam spre Belis in muntii Apuseni, la Doda Pilii. Un rau foarte frumos, in mijlocul parcului National Apuseni, la 1000 metri altitudine, unde ponderea pastravilor este mult mai mare decat pe multe alte rauri.

 

 

Ajunsi acolo, imi pregatesc geanta si combo-ul format dintr-o lanseta Pontoon 21 Unitra 2.28 m, 1.5-7 g, Fast si o mulineta Shimano Vanquish 2019 de 2500S, echipata cu fir mono Yamatoyo 3.5 lb. Apa fiind destul de mica si curata, pietrele iesind afara, mi-am dat seama ca era foarte greu de pescuit, agatandu-ma sau luand iarba pe jig si pe ancore la fiecare 2-3 metri de recuperare. Deci, imi trebuiau jiguri foarte mici, de 0.4-0.6 g, la fel si voblere in locurile unde se putea pescui. Am inceput cu gumele de la Giannazzo, gume italiene foarte bune, care anul acesta mi-au adus nenumarate capturi mai ales in competitii.

 

 

Dupa lanseuri lungi pana pe malul opus si urmariri aproape la fiecare recuperare, mi-am dat seama ca pastravii nu inghiteau toata guma, tocmal de aceea rateurile erau in lant, ceea ce m-a determinat sa rup din ele, lasand 1.5-2 cm de guma. Astfel, pestele putea sa o inghita, iar drill-urile sa se inmulteasca. Mi s-a parut interesant ca pastravul, dupa ce naluca pica in apa, nu o ataca decisiv...o urmarea si doar atunci cand o opream pe o piatra o inghitea, majoritatea intepaturilor facandu-le vizual. Bineinteles, am mai schimbat gumele si culorile, cu Prime, Berkley, CrazyFish sau alte gume care stiam ca imi vor aduce pastravii la minciog, dar tot asa, rupte pe jumatate sau chiar mai bine, avand astfel sanse mai mari la inteparea pestelui. Unde apa era un pic mai adanca am incercat din nou cu voblerele de la DUO Ryuki de 3.8 cm 2.8 g, jercuite din varful lansetei, cu stopuri bruste sau jercuite constant foarte fin, cu o recuperare lenta, reusind sa scot la minciog mai multi pistruiati.