Westin ShadTeez, special pentru salai

Westin ShadTeez, special pentru salai

Pasiunea pentru pescuitul salaului va ramane intotdeauna pe primul loc in topul preferintelor mele in materie de pescuit la spinning. In timpul scurt ramas intre etapele Campionatului National de Spinning de pe Mal, pe langa antrenamentele la pastrav mi-am dorit sa ajung si la o partida de salau.

La sfarsitul lunii mai si la inceputul lunii iunie am facut doua iesiri la salau, pe doua iazuri private diferite, in apropierea Bucurestiului. Echipamentul folosit la aceste partide a fost cel clasic: lanseta Pontoon21 GAD Chaser, lungime 2.18 metri (actiune Fast), plaja de aruncare cuprinsa intre 7-24 grame si mulineta Shimano Sustain 2500 FG, echipata cu fir textil Team Dragon HM8X Forte de 0.10 mm. Este echipament pe care il folosesc exclusiv in pescuitul cu naluci soft.


Ca orice pescar experimentat in pescuitul salaului folosesc naluci soft ale unor brand-uri devenite clasice precum Bass Assassin, Relax, Reins, Dragon, Keitech, Pontoon21 etc... Imi place insa sa testez cam tot ce apare nou si ce imi face cu ochiul. Ca noutate am ales pentru aceste partide naluci soft de la Westin. Mai exact, modelul ShadTeez. De ce m-a atras Westin ShadTeez?

In prima faza, cand le-am vazut, m-a impresionat modul realist cu care sunt concepute toate detaliile. Sunt shad-uri clasice ca forma, insa diferenta o face corpul plat, relativ subtire si forma inotatoarei codale, care este destul de mare si produce vibratii irezistibile pentru salai. Dimensiunile mai mari au in interiorul cozii o camera de aer pentru flotabilitate in pozitia verticala, atunci cand naluca atinge substratul. La prima atingere, am relizat ca materialul este de foarte buna calitate, moale si in acelasi timp, rezistent. Personal, la toate nalucile siliconice aplatizate, care nu sunt foarte groase in carne (de exemplu Bass Assassin -Turbo Shad), folosesc jiguri lestate doar cu bila, fara contraspin. Astfel naluca intra perfect pe carligul jigului si asa rezista mult mai mult fara sa se sparga in perimetrul capului. 


Ajuns pe malul apei am decis sa intru cu barca. Prima naluca folosita a fost un Bass Assassin - Turbo Shad, culoarea Glow/Fire Tail. Am tatonat locurile cu potential, cu substrat accidentat si praguri. Prima prezentare a venit relativ repede, punctand un stapazan de maxim 500 g. Am insistat si am mai avut doua prezentari. Tot micuti, pana in 700-800 g. Am schimbat naluca cu ShadTeez. Muream de curiozitate. Chiar la primul lanseu, pe cadere, m-a lovit puternic, insa am ratat. Am verificat naluca, era intacta. La al doilea lanseu, exact in acelasi perimetru, "ciocanul" ma scurtcircuiteaza pana in umar, intep si e al meu. In jur de 1.5 kg. Ne salutam ca de obicei aratandu-ne dintii unul celuilalt si apoi ne luam "la revedere". O furtuna se apropia cu pasi repezi si a trebuit sa inchei partida prematur. Spre casa ma gandeam: "Oare sa fi facut selectia ShadTeez-ul?" Era prematur sa trag concluzii.


Weekendul urmator plec de dimineata pe un alt iaz din apropierea Bucurestiului unde urma sa pescuiesc exclusiv de pe mal. Ajuns la locatie incep partida cu Bass Assassin. O coada rupta, apoi cateva rateuri. Insist si intep cativa strapazani. Pe malul apei intalnesc si alti spinning-ari de weekend. Prindeau tot strapazani mici. Schimb si trec pe ShadTeez. Revin pe locurile unde avusesem atacuri. Insist si exact cand nu ma mai asteptam simt "ciocanul" zilei. Intept, ii simt puterea de a se impotrivi si urmeaza un drill scurt. Scot un exemplar frumusel de aproximativ 60 cm. A fost si singurul salau prins in ziua aceea. O zi grea. Genul ala de zi pe care nu si-o doreste niciun pescar de salau.

In jurul pranzului, inceputul verii isi facea simtita prezenta prin cele 30 de grade Celsius, astfel am hotarat sa pun capat partidei. Concluzia zilei a fost una sincera si clara: ShadTeez-ul m-a salvat. Culoarea norocoasa a fost Fire Flake. Voi merge si pe Sarulesti in curand, unde voi pescui cu ambele modele, de 9 cm si de 12 cm. Pe pista de la Sarulesti chiar ai ocazia sa faci un grad de selectie in privinta marimii salailor. Pana data viitoare... "Fire intinse!"