Secretele bibanilor de Snagov

Secretele bibanilor de Snagov

In urma cu cativa ani am descoperit Lacul Snagov, o intindere de apa care reusea sa imi creeze impresia de salbaticie prin zonele cu nuferi, bordurile de stuf si cocioacele sale, o mica Delta a Dunarii aproape de Bucuresti. Impresia se destrama repede cand dadeam cu ochii de casele, deseori megalitice, ale caror pontoane ies cativa metri pe apa. Una peste alta, lacul Snagov mi-a devenit drag si continua sa reprezinte o atractie pentru mine. 

Prima mea competitie de pescuit pe Snagov a fost dedicata exclusiv bibanului. A contat numarul de centimetri prinsi la final, adica a fost pe cantitate. Cat mai multi bibani prinsi, cu atat mai bine. Era anul 2011 si am reusit sa castig un onorabil loc III, competitia avand inscrisi la start pescari cu experienta din Romania.

Am continuat sa merg la pescuit pe acest lac ori de cate ori am avut ocazia, insa programul de lucru nu se potrivea cu cel competitional si am fost nevoit sa ratez participarea la concursuri pentru o perioada de timp.

Abia in sezonul 2014 zeii pescuitului mi-au zambit si au aranjat lucrurile astfel incat sa pot participa la cel de-al doilea concurs de spinning pe lacul Snagov. Am facut echipa cu prietenul meu Mihaita "Iaconelli" si se pare ca a fost cu noroc.

Fata de prima participare, acum regulile se schimbasera: media celor mai mari cinci bibani era cea care te declara castigator. Trebuia sa prinzi bibani cat mai mari, numarul lor nu mai conta prea mult daca erau cel putin cinci. Poate pare simplu sa prinzi cinci bibani intr-o zi, dar va spun ca atunci cand trebuie sa gasesti echilibrul dintre marimea nalucii, tehnica, zonele abordate, frecventa si marimea capturilor, rezolvarea ecuatiei devine complicata. In fine, am reusit sa castigam acest concurs, dominand ambele zile alocate competitiei.

Scopul introducerii a fost de a justifica scrierea acestui articol prin care incerc sa va starnesc interesul pentru tehnica si strategia mea pe acest lac.

Prima regula pentru a obtine rezultate (oricum, cred ca e o regula aproape general valabila in pescuit) este sa pescuiesti acolo unde exista si peste. Altfel spus, localizarea pestilor este fundamentala pentru o strategie castigatoare. Snagovul ofera numeroase zone cu potential: marginea insulelor de nuferi sau lotusi, coloana de apa care se ridica deasupra unui prag, zonele cu structuri submerse si pe sub pontoane suspendate deasupra apei. Pontoanele sunt elementul cheie pe Snagov si de multe ori fac diferenta in clasamentul final.

In linii mari, bibanul nu e un rapitor greu de prins. Stim cu totii ca atunci cand gasim bancul de bibani, acestia ataca cu frenezie aproape orice misca. Si cu cat prinzi mai multi, cu atat ceilalti membri ai bancului devin mai agitati. Acest efect de turma poate fi observat usor cand avem un biban la capatul firului si alti cativa inoata pe langa nefericitul pacalit.

Un pescar priceput trebuie sa speculeze acest comportament printr-un pescuit rapid si precis. Pentru ca bibanii pot fi gasiti oriunde in masa apei, din apropierea suprafetei si pana pe substrat, pescarul trebuie sa isi dea repede seama de adancimea la care se afla bancul de bibani. Daca naluca nu este plimbata pe culoarul pe care se afla pestii, rezultatul poate fi egal cu zero. 

Deasemenea, bibanii se misca rapid dintr-un loc in altul. Poti prinde cativa bibani dintr-o zona, dar daca continui sa insisti acolo cand bancul s-a deplasat, poti trece repede de la extaz la agonie. In competitii, timpul lupta impotriva ta si este un dusman redutabil si de neoprit. 

In functie de zona si adancimea unde am localizat bibanii putem adopta diferite tehnici. 

* Praguri, structuri submerse aflate aproape de substrat - cea mai comuna metoda este jigging-ul. Prefer gumele mici de 3-5cm pe micro jiguri, cu carlige nr 2,4 sau 6 cu tija subtire pentru penetrare rapida. Modelele mele de gume preferate includ grub-urile si shad-urile mici. As mentiona Bass Assassin Curly Shad si Reins Aji Adder sau Aji Ringer Shad Toate cele trei modele de gume au dat rezultate excelente in multe competitii in care bibanul a fost specia tinta.

* Cand bancul de bibani este prezent in apa libera, la diferite adancimi, ii putem provoca sa atace cu naluci reactive, voblere mici, cicade sau rotative. Avantajul acestor naluci este ca permit prin simpla schimbare a vitezei de recuperare combinata cu pozitia lansetei sa coboare sau sa urce in coloana de apa. Merita aici mentionate modelele de voblere crankbait si lipless din seria Jackall Chubby, Smith Camion, Pontoon21 Cheerful sau Pontoon21 AlterIdem

Rotativele sunt usor de pescuit si deseori foarte eficiente. recuperate la diferite adancimi si viteze, o rotativa buna nu trebuie sa lipseasca din trusa uui pescar serios de spinning usor. Modelele mele preferate sunt Pontoon21 Synchrony si Pontoon21 Ball Concept, marimile 0 si 1. Pentru ca bibanul este un peste rapitor care isi bazeaza atacurile pe simtul vizual, orice stimul al acestui simt va creste sansa unui atac. Rotativele Pontoon21 enumerate anterior au pe ancora un skirt (smoc de par) colorat care joaca rol de semnal vizual suplimentar. 

Cicadele mici sau voblerele lipless/rattling isi gasesc rostul cand dorim sa exploram o zona pe verticala. Se pescuiesc printr-un joc in dinti de ferastrau alternat cu recuperari liniare. Sunt multe naluci bune in aceasta categorie, dar sugestia mea ar fi sa aruncati o privire la Jackall Chubby Vibration, varianta micro a legendarului Jackall TN, la bladebait-urile Smith Sea Bullet sau la DUO Tetra Works Bivi

Am apucat mai devreme sa va spun ca pe Snagov unele dintre cele mai productive locuri sunt zonele de sub pontoane sau alte constructii lacustre. Nu doar ca zona umbrita camufleaza bibanii si ii pune in avantaj in fata pestilor prada, dar multe praguri si ruperi de adancime se afla aproape de mal, adica exact sub aceste pontoane. Asa ca bibanii au toate motivele sa vaneze aici unde gasesc teren propice pentru ambuscade printre picioarele constructiilor suspendate si sunt feriti la randul lor de alti pradatori

Am inteles de ce prefera bibanii aceste zone, dar asta ridica in mod logic intrebarea 'cum lansam naluca acolo unde suprafata apei este acoperita?'. Cum vantul progresului bate mai totdeauna de la Vest, pescarii americani de bass ne ofera solutia.

Tehnica se numeste skipping si, pe scurt, inseamna lansarea nalucii astfel incat sa zboare aproape paralel cu suprafata apei, iar atunci cand atinge apa sa sara prin ricoseu alti cativa metri. Cu aceasta metoda, deloc usor de insusit fara exercitiu si echipament potrivit, puteti trimite o guma adanc sub un ponton sau garaj de barca. 

Invatand sa folosesc aceste tehnici mi-am imbunatatit cu mult rezultatele, remarcand cat de tehnic si de frumos poate fi pescuitul bibanului folosind acest stil.

Echipamentul trebuie sa fie echilibrat, format dintr-o lanseta supersenzitiva Light sau Ultra Light si o mulineta usoara de clasa mica sau medie. Lanseta este bine sa aiba actiune Fast sau Medium Fast, cu suficient de multa rezerva de putere pentru a scoate rapid bibanii agatati de sub pontoane. Nu uitati ca stalpii constructiei sau chiar elicele barcilor stationate va pot sanctiona in fiecare secunda in care pestele ramane in zona in care a fost intepat

Dupa ce am folosit si testat un numar destul de mare de lansete, m-am oprit la Favorite Synapse de 1-5g. Consider Synapse ca fiind daca nu cea mai buna, cu siguranta una dintre cele mai bune serii de lansete Ultra Light de pe piata noastra. Pretul de vanzare este cel putin decent pentru nivelul de echipare care include componente de top.Veti regasi Favorite Synapse la multi pescari de pastrav alaturi de lansete mult mai scumpe, dar asta e alta discutie.

A doua mea lanseta este Palms Molla, tot de 1-5g putere de aruncare si actiune rapida. Palms este un producator japonez, iar aceasta lanseta nu a scapat de obsesia binecunoscuta a niponilor pentru detalii.  

Cand pescuiesc prin tehnica skipping, prefer sa folosesc naluci moi care au corpul voluminos. Pot astfel obtine mai usor efectul 'saltaret' pe suprafata apei. Dintre toate tipurile de gume folosite, cel mai bine ma inteleg cu Bass Assassin Curly Shad. Este asul meu din maneca si nu plec niciodata la o partida de biban fara un stoc important de diferite culori din acest model.

Sper ca informatiile impartasite in acest articol sa va fie de folos si sa ne vedem pe apa cu bine. Fir intins!