Rock Fishing la Marea Neagra

Rock Fishing la Marea Neagra

 

Inca din copilarie, sejururile la Marea Neagra erau binevenite pentru mine, pe langa balaceala si plaja, pescuitul pe diguri m-a atras de fiecare data. Care pescar a ajuns pe malul Marii Negre si nu a pescuit macar o data la guvid, sa simta acel "ciocan" inconfundabil, acea ferocitate cu care guvidul ataca momeala?
Timpul a trecut si noi am evoluat, inlocuind practic clasica undita cu o lanseta de spinning UL si carnea de scoica din carligul unditei cu cele mai sofisticate naluci soft.

 


Astazi folosim echipamente specializate, de mare finete plus "momeli" care s-au transformat subit in naluci soft. In cateva cuvinte vreau sa va impartasesc cate putin din mica mea experienta in pescuitul de spinning la guvid. Un Rock Fishing ultralight. Acest fenomen isi are originile din Australia si Noua Zeelanda, fiind practicat la scala larga in toate tarile care au iesire la mare sau la ocean. Echipamentul folosit de mine a fost compus dintr-o lanseta de la firma Favorite, modelul Blue Bird 2016, cu o actiune extra fast si o plaja de aruncare intre 1,5 - 8 grame, o mulineta de 1000 de la Shimano si pe cei doi tamburi am pus doua fire diferite. Unul textil, foarte subtire de 6.5 lb si unul mono fluo de 0.13 mm. Am ales o lanseta putin mai puternica pentru simplul motiv ca nu doresc sa lovesc guvizii de stanci atunci cand trebuie sa pescuim de la inaltimi relativ mari, locul reaspectiv nepermitandu-ne sa coboram pe stanci pana la apa. Eu am ales fir textil de la firma Favorite, modelul Smart 4X si monofilament de la firma Stroft.

 

 

Nalucile soft, montate pe jiguri articulate le-am ales de la firma Crazy Fish, in special nimfele mici Allure, de 2,7 cm, dar si gruburi Angry Spin de 2,5 cm. Jigurile articulate, de 2-3 grame, le-am armat cu micro carlige Crazy Fish nr. 8 si nr.10, in functie de dimensiunea nalucii. Am ales fire subtiri, pentru ca pescuim pe ape relative adanci, care variaza intre 2 si 6 metri, uneori chiar si mai mult. Lestul usor ne ajuta la recuperarea lenta pe substratul accidentat si posibilitatea mult mai mica de agatare. Pentru amatorii de senzatii tari, firul textil obligatoriu va fi folosit cu inaintas de fluorocarbon. Recomand un inaintas lung de aproximativ 1,5 - 2 metri. Astfel, cand treceti naluca la adancime peste o stanca, nu riscati taierea firului in scoicile depuse. Eu am folosit predominant fir mono fluo. Avantajul unui monofilament fluo este ca sesizati orice atac, cat de fin ar fi. Recomand un fir mono putin mai rigid, cum este Stroft. Rezista destul de bine la apa sarata.

 

 

Ca si tehnica va recomand pescuitul in dinti de fierastrau, cu recuperari foarte scurte astfel incat sa abordati toata zona cat mai bine. Guvidul nu alearga dupa naluca. Este un peste care nu paraseste foarte mult zona de prada, zona care se afla de regula langa pietre. Daca bate vantul incercati sa pescuiti cu jiguri de 3, maxim 4 grame, iar ideal este sa pescuiti cu 2 grame. O data ce l-ai localizat, nu-ti mai vine sa pleci. M-am intrebat de multe ori in discutiile cu prieteni pescari: "Daca guvidul ar fi fost un rapitor de talie mare, ca salaul de exemplu, cum ar fi fost "ciocanul"?

 


Se pot prinde multe specii de pesti rapitori insa la noi baza este guvidul. Accidental se pot prinde si Hanusi, o specie de guvid de talie mai mare, Lufar, Palamida sau Dragon de mare. Hanusul prefera apele mai adanci si este des intalnit in zona coastei Bulgariei, unde apa este mai adanca in mal. Dragon de mare am prins si eu, iar el ataca la fel de feroce precum guvidul si detine un venin cu care sigur nu vrei sa socializezi. Trebuie tinut cu o manusa cand ii scoti naluca sau cu un minigrip. Lufarul si Palamida sunt mereu in cautarea pestilor de dimensiuni mici cum ar fi stavrizii, hamsiile, aterinele etc.
Orice pescar de spinning, pasionat de Ultra Light, ar trebui sa incerce o partida la guvid, pe malul Marii Negre. Este o experienta unica in felul ei si sigur o sa aveti o satifactie deplina. In bagajul adecvat unui sejur pe litoral poate incapea si o lanseta UL alaturi de o cutiuta cu accesorii si cateva plicuri de soft baits. Fir intins!