Pescuit viteza la salau!

Pescuit viteza la salau!

 

In ultima zi a concursului Mr Kopyto Trophy, lucrurile nu stateau tocmai roz pentru mine si partenerul meu de echipaj, Sorin Lazea. Aveam o plecare slaba, sufla un vant amarnic si veneam dupa o zi de sambata in care, desi prinsesem cei cinci pesti punctabili, nu punctasem niciun varf, niciun salau mai impanat. Fusese unul, dar i s-a rupt mandibula pe agrafa, iar cand am ridicat sirul ... spleosc la loc in apa. Insa amandoi ne doream sa castigam. Ceva, oricare din premiile puse in joc: cea mai rapida captura, podiumul zilei sau cea mai mare captura. Pentru varful clasamentului general recunosteam ca ziua de sambata ne cam scosese din carti.


Plecam asadar pe un loc pe care il testasem doua zile la rand si de unde scosesem 1-2 salai peste 50 de centimetri de fiecare data. Mai pescuiau si altii acolo, insa observasem ca abordarea noastra era oarecum diferita. Aproape de cativa copaci scufundati, gasisem o pozitie in care guma avea o traiectorie printre acestia, fara sa se agate extrem de grav. Dezavantajul era insa la intepat. "Ciocanul" venea destul de aproape de barca, din scurt. Buuuum. Iar orice mic amanunt neglijat, de la bat la reglatul franei si la dimensiunea jigului putea face diferenta intre o captura punctabila si un rateu memorabil. In zilele precendente apelasem la locul cu pricina doar ca sa facem un update pestilor deja prinsi sau ca sa prindem ultimul peste din cei cinci. In ultima zi insa, solutia era pentru a castiga premiul zilnic.

 

 


Ne-am pozitionat pe loc undeva in jurul orei 7.30 dimineata, iar surpriza a fost de proportii. O singura ora mai devreme decat in zilele precedente a insemnat enorm. Primul lanseu, primul peste pentru Sorin. Punctabil. Lansez in partea opusa a barcii, printre copaci si zboooong...Dupa trei ture de manivela, vine atacul. La urmatorul lanseu, copie la indigo. In primele 10 minute facusem deja trei pesti. Atunci ne-am dat seama ca avem o sansa de a fi primii care prindem cinci salai in ziua respectiva. Brusc, salaul a devenit pastrav si parca ma aflam in prima mansa dintr-un concurs de spinning de pe mal. Momentul acela cand pestele ataca frenetic a pompat suficienta adrenalina pentru ca nivelul de concentrare sa atinga maximul. Niciun peste scapat. Niciun atac nefinalizat cu inteparea salaului. Dupa vreo cinci minute a venit si pestele numarul patru, iar la 8 fix, Sorin a punctat cel de-al cincilea exemplar. Am trimis repede mesaj organizatorului si in jumatate de ora am inchis concursul pentru cea mai rapida partida. Abia dupa aceea am realizat cate ar fi putut sa mearga prost in dimineata aceea si care a fost "secretul". 

 

 


In primul rand, lanseta Favorite New Spirit 5-21 grame, medium light, si-a facut treaba, sfidand clasicele indemnuri despre "rangile" de salau. Moale pe varf, actiune moderat rapida, fara a fi cine stie ce varf de gama, a prins peste cand trebuia sa prinda: sub presiune, cand mofturile influenteaza apetitul. Cu betele mai rigide, probabil ca as fi scapat unii din pestii prinsi. De altfel, pana la finalul zilei, cu acest bat am si prins toti salaii, fara a scapa niciunul in drill. Chiar daca unul dintre ei era agatat de exteriorul gurii.

Apoi au fost firele. Mult prea grose pentru dogmele specifice revistelor. Favorite Smart PE, impletit in patru, de 25 de livre. Da, 25! Ca la stiuca! Pentru ca in agatatura, in concurs, ai nevoie sa aduci pestele repede in barca, nu sa il faci vedeta la "Dansez pentru tine". Smart-ul este un fir rotund in sectiune si extrem de rezistent. Chiar daca am pescuit in copaci, fara inaintas de fluorocarbon, nu am avut rupturi din cauza frecarii si abraziunii. Insa, inca o data, vorbim de diametre mari. Probabil ca un fir mai subtire ar fi cedat ca orice alt textil. Cu modelul de 15 livre echipasem o alta lanseta, de 2-12 grame. Daca nu ar fi fost concurs si as fi iesit la pescuit de placere, probabil ca in loc de 25 de livre as fi folosit un fir de maxim 10-15 livre, insa impletit in 8, pentru mai multa finete, iar in locul celui de 15 livre unul de 5-7 livre, ca un fir de par.

 


Jigul articulat a fost alcatuit dintr-un combo de carlige Owner Cutting Point 4/0 Straight Shank, cu bile de la Dragon. Ce au special aceste bile este sistemul de atasare al carligului, care ii ofera o mai mare naturalete in prezentare, dar si posibilitatea de a schimba mai usor guma, pastrand bila atasata pe fir.
Despre motivele pentru care am ales acet bat, in combinatie cu firul, naluca si gramajul, intr-un articol viitor!