Pescuit pe rau toamna

Pescuit pe rau toamna

 

Perioada toamnei este una foarte buna pentru pescuitul rapitorilor, noptile si diminetile reci concentreaza albitura in malurile cu bolovani si radacini sau in jurul unor structuri, copaci pe malul apei care sa creeze o forma de protectie, structuri in apa care sa creeze anafoare. Unde este mancare sunt si rapitorii nostri, impinsi de venirea sezonului rece au inceput cursa de inarmare cu calorii. Bibanii, stiucile, salaii si clenii capitali se hranesc activ, iar eu pe ei ii astept, visez cu ochii deschisi la zilele de toamna cu ploaie marunta si maxim 15 grade....tot anul. 

 

 

Identificarea unui loc cu structura si pesti prada nu garanteaza succesul unei partide de pescuit. Fiecare iesire la pescuit pe rau are o rutina elementara, pe care o urmez. Incep de obicei tatonarea cu "gumite" Reins Rockvibe Shad 5cm, Shad Keitech Easy Shiner 5cm, iar cand vreau o naluca mai agresiva, cu vibratie mai puternica folosesc Vibro Worm 5cm. Daca rezultatele se lasa asteptate incerc o abordare mai de finete, cu gume si mai mici - Crazy Fish Polaris 4.5cm, Prime JT 4.5cm, Prime Micro Shad 3.8cm. Gumele de dimensiunea 5-6 cm le montez pe jiguri marimea 4 si 6, cu gramaje intre 0.9-12 g. Pentru gumele de dimensiuni mai mici folosesc carlige marimea 8 si gramaje intre 0.4 si 1.5g.

 

 

Uneori pestii nu se hranesc cu alevini sau rame si atunci este momentul sa-i surprinzi cu un vobler sau o rotativa. In cazul voblerelor pe rau, unul dintre preferatele mele este Rapala Shallow Shad Rap 5cm (un vobler cu vibratie marunta), iar daca nu este ce trebuie in acel moment schimb pe ceva agresiv cum sunt crankurile Jackall Chubby 38mm compact si foarte galagios, in zonele cu apa adanca sau unde am nevoie de lanseuri lungi DUO Realis Vibration 55 Nitro Silent 5.5cm este alegerea mea. Il trag liniar intre ape sau adus in dinti de fierastrau ceea ce poate salveza partida de pescuit. Rotativele pe care le folosesc sunt celebrele lingurite rotative Smith AR-S Spinner Trout si Palms Spin Walk Clevis asta cand pestii se hranesc in straturile superioare ale apei sau pe apa mica. 

 

 

 

Pe raurile mici si medii imi place sa pescuiesc ultralight sau light si folosesc lansete scurte de pana in 220 de cm. Folosesc mai multe lansete pentru a avea putere si actiune diferita insa, marea asemanare a acestor lansete, este faptul ca sunt super sensitive, un lucru obligatoriu in pescuitul de finete pe rau. Lansetele pe care le folosesc sunt Tict Ice Cube, Favorite Synapse, Pontoon21 UNITRA, Favorite Blue Bird, pe care le imperechez cu Shimano Stradic Ci4+ C2500S FB , Shimano Stella 2500S FJ si mai nou, Daiwa 19 Certate-G LT 2500-XH. 

 

 

Cand zilele se scurteaza si maxima zilei scade sub 10-12 grade, sub apa, lumea rapitorilor se re-ordoneaza dupa regulile iernii. Bibanii adulti incep sa se intoarca din pribegia verii si incet incet formeaza bancuri mari, care se muta coordonat, incet si sigur, cautand hrana. Daca ai gasit zona cu bibani si dupa 10-12 lanseuri consecutive cu pesti nu mai prinzi nimic, inseamna ca bancul s-a mutat, cauta sa schimbi si tu pozitia in care pescuiesti, mergi in sus sau in jos de rau si vezi incotro se deplaseaza bancul.

Clenii mari incep pregătirile pentru iernat, alevinul este amortit si se misca mai incet, iar cleanul vaneaza selectiv, astfel incat fiecare atac sa conteze, sa ii permita sa acumuleze calorii, merge la sigur. Este perioada gumelor, pescuite incet. Stiuca si salaul au pierdut acea vegetatia care le oferea avantajul ambuscadei in timpul verii si se aseaza pe structurile tari fara sa-si schimbe naravul...asteapta dupa orice obstacol din apa oportuniteatea sa ia prin surprindere un pestisor naiv care se avanta in cartierul lor. Stiuca si salaul sunt, in general, activi dimineata devreme si seara tarziu.

Iti urez fire intinse si nu uita sa eliberezi pestii, pentru ca din experienta mea pot sa spun ca este magic cand stii ca pe o structura sau intru-un loc ai prins un peste pe care l-ai eliberat si cu alta ocazie iti ofera un atac si un nou dril.