Pescuit la adancime - naluci grele
  • Postat de: Adelin Avram

  • Publicat in: Blog Pescuit

Pescuit la adancime - naluci grele

Cred ca adancimile apelor au starnit curiozitatea si fascinatia oamenilor dintotdeauna. Acesta cred ca este si motivul pentru care multi pescari cauta capturile vietii lor in zonele cu apa adanca si, deseori, foarte adanca. Asta nu inseamna ca pestii stau intotdeauna pe groapa cea mai adanca, dar pescuitul in abis trezeste in fiecare pescar speranta de a prinde un peste mare. De aceea, am ales sa vorbesc despre o categorie de naluci care ne ajuta sa coboram pana in cele mai nebanuite cotloane de pe fundul apelor: nalucile metalice grele.

Adelin naluci

PILKERUL

Reprezentativ pentru aceasta categorie este pilkerul, o naluca putin agreate de pescarii din tara noastra, insa poate cea mai folosita naluca in tarile unde se pescuieste pe ape adanci (in special, in cele nordice cu fiorduri in relieful geografic). Pentru lacurile din tara noastra, recomand pilkerele nu foarte grele, care cantaresc pana in 50g. Sunt suficiente pentru adancimele de 30-40m pe care le intalnim pe lacuri de baraj de la noi. Au meritul de a cobora mai repede la adancime decat lingurile obisnuite datorita greutatii concentrate pe suprafete mici, dar si profilului ingust si foarte putin curbat. Coborarea rapida la adancimea dorita este necesara pentru eliminarea timpilor morti.

Adelin biban

Trebuie spus insa ca putem pescui la pilker chiar si pe adancimi de pana la 3m, conditia fiind insa adaptarea greutatii nalucii la adancime.

Una dintre principalele conditii necesare pentru a inregistra suces cu orice naluca este sa avem incredere in ea si sa nu o abandonam prea devreme. Pescuiti pilkerele corect prin metoda jigging vertical, lasand-o sa cada pe fundul apei si ridicand-o prin miscari sacadate din incheietura. Trebuie sa va imaginati un pestisor muribund cazut pe fundul apei si care are tresariri de viata. Instinctul natural de pradator va provoca atacul pestilor tinta pe care ni-l dorim. Incercati sa tineti firul intins tot timpul pentru un contact permanent cu naluca si pentru a putea intepa eficient.

Animarea acestor naluci poate fi facuta si intre ape. Atunci cand simtim atingeri pe cadere, putem juca pilkerul pe acel palier cu pauze scurte, asa cum procedam si in cazul oscilantelor. In fond, pilkerul nu este altceva decat o lingura ceva mai grea.

In functie de adancimea apei cautam sa adaptam greutatile si forma pilkerelor astfel incat sa avem un control cat mai bun la recuperare. Trebuie sa controlam foarte bine caderea nalucii pentru ca, de cele mai multe ori, atacul pestilor vine pe cadere.Adelin naluci-2

Cu putina imaginatie putem spune ca evolutia acestei naluci este un hybrid intre oscilanta si jig.  Daca bancurile de pesti stau suspendate intre ape, pilkerul poate fi un mod de a ajunge la ei. Tot la fel de bine, pilkerele ne permit abordarea gropilor adanci, unde avem nevoie sa tatonam fundul lor cu speranta ca vom tenta un batran solitar. Fiind naluci grele, de contact, putem vizualiza structurile ca in cazul pescuitului la jig.

Un alt avantaj in pescuitul cu pilkere este distanta de lansare foarte mare la care se poate pescui. Este genul de naluca cu care se poate acoperi un volum mare de apa. Spun volum pentru ca este un pescuit la adancime, dar greutatea nalucilor permite si atingerea unor distante considerabile daca ne dorim.

Secretul consta in identificarea cat mai rapida a palierului de adancime in care pestii sunt activi. Poate ma repet, insa este esential de stiut: trebuie acordata o atentie deosebita miscarilor firului pentru ca semnalele primite de la naluca influenteaza radical rezultatul partidei. Doar asa ne putem da seama de adancimea la care trebuie insistat.

Adelin salau

Un altfel de pescuit decat cel din apropierea substratului sau intre ape este pescuitul in curent puternic. Datorita greutatii si formei lor, pilkerele pot fi evoluate in cei mai puternici curenti, capat de cascade sau la confluente de suvoaie, acolo unde alte naluci nu fac fata.

Recuperate la viteze mari pot evolua bine fiind foarte atractive pentru pestii rapitori care vaneaza in valtoare. In functie de intensitatea curentului, greutatea pilkerelor poate varia de la doar cateva grame la chiar cateva sute de grame, astfel incat sa ne mentinem in traiectoria unde vaneaza rapitorii.

Pescuitul in ape curgatoare pe curent este un pescuit care solicita echipamentul, de aceea pentru a beneficia de o cat mai buna acuratete a informatiei oferite de naluca aflata in apa trebuie sa ne adaptam corespunzator si sa folosim un fir cat mai subtire, care sa opuna o rezistenta minima apei si sa nu influenteze naluca in dinamica ei. Cu cat frecarea cu apa este mai mica si burta facuta de fir scade, avem un control mai bun, implicit o eficienta crescuta. Personal prefer firele cat mai subtiri chiar daca asta ma face vulnerabil in fata celor mai mici agataturi.

Adelin sonar

Pilkerele sunt naluci variate ca forma, marime si culoare. Diversitatea lor ne permite sa incercam pana gasim modelul potrivit situatie noastre de pescuit.

Nu e o naluca scumpa, de aceea e bine sa avem cat mai multe in trusa. Un aspect neplacut al pescuitului la pilker este ca evolutia nalucii preponderent in zona substratului ne forteaza sa o sacrificam frecvent in agataturi. Pentru a micsora acest risc, recomand armarea lor cu carlige simple. Pentru cei care tin la detalii acest carlig poate fi imbracat cu pene, cu cateva fire din material siliconic sau cu insertii metalice, toate menite sa creasca nivelul de atractie al nalucii.

Speciile de la noi din tara care se lasa prinse cu pilkere sunt bibanul, cleanul, pastravul, rosioara, salaul, avatul, somnul si stiuca , iar daca ar fi sa generalizam putem spune ca practic putem prinde aproape orice peste rapitor de apa dulce.

CICADA

O alta naluca care permite abordarea cu usurinta a celor mai adanci ape este cicada. Privind retrospectiv, consider ca aceasta naluca a evoluat foarte mult estetic in ultimii ani, ajungand la un nivel incredibil al detaliilor, mai ales in cazul celor venite de la producatori de notorietate.

Mult mai populara decat pilkerul, aceasta naluca poate fi de asemenea evoluata atat in apropierea substratului, cat si in pelicula. Ca si evolutie, cicada seamana foarte mult cu voblerul, cu precizarea ca plonjeaza mult mai repede decat acesta, raportul marime/greutate fiind net in favoarea cicadei.

Exista cicade grele cu corp ingust, ideale pentru ape adanci. DUO Inc Japan produce pentru pescuitul marin doua modele de cicada, DUO Bay Ruf si DUO Tid Vibe Score, care au un raport greutate / lungime foarte bun pentru acest gen de pescuit: 75mm la aproximativ 28g.DUO Bay Ruf Tide Vibe

Un alt avantaj care ne face sa alegem cicadele atunci cand pescuim la distante mari este castabilitatea acestei naluci. Pescuind cu aceasta naluca, suprafetele mari de apa nu trebuie sa ne sperie. Multi pescari folosesc cicada ca naluca de cautare a pestilor atunci cand acestia se afla intre ape.

Cicada poate fi controlata foarte bine pe orice palier de adancime adaptand viteza de recuperare si pauzele de mulinare. De regula, fiecare cicada poate vibra mai marunt sau mai amplu in functie de punctul de prindere: mai aproape de cap sau mai spre mijlocul nalucii. Alegerea pozitiei de fixare a agrafei se face in functie de curent, de agresivitatea pestilor, a vitezei de recuperare, adancimea apei, a speciei de rapitor tinta sau orice alti factori de care trebuie tinut cont atunci cand pescuim.

Adelin avat

Pentru mine, pescuitul in ape adanci este si va ramane intotdeauna o mare provocare si, cu speranta ca v-am convins de eficienta nalucilor grele, va doresc ca pe viitor sa le incercati cu rezultate.

Fir intins!