Pastravul de Lac - Decodat

Pastravul de Lac - Decodat

 

Pescuitul pastravului pe lacuri este o afacere grea, pe langa persistenta, incapatanare si rezistenta la esecuri ai nevoie de un echipament pe masura, unul de calitate, care sa iti ofere acel 1-2% sanse in plus, 1% de la fir, 2% de la naluci, 1% de la lanseta...procentele se aduna, iar sansele tale cresc...si oricare 1% te ajuta, ai nevoie de el.

De la cotor pana la mal...

Lanseta: Pescuind din barca ai nevoie in primul rand de o lanseta cu lungime medie intre 200 si 230 de cm si un cotor scurt, care sa iti permita mobilitate maxima in barca, un cotor lung te incurca de cele mai multe ori in lanseuri. Puterea lansetei trebuie sa fie medie-mare si actiune fast/ Xfast. Folosesc lansete care se preteaza pescuitului la salau cu plecare de la 7-10g si pana la 24-35g. Chiar daca par supradimensionate pentru pescuitul la pastrav, pastravul de lac este un un altfel de animal, unul care impinge echipamentul la extrem, iar lanseta este actorul principal al drilului, trebuie sa te poti baza pe ea. Fast sau Extra fast pentru ca pescuitul cu voblere va necesita o lanseta buna de jerk.

Lansete care se preteaza:

- Crazy Fish Levin 73MHT 2.20m 7-28g Extra Fast
- Pontoon 21 Gad Chaser 792MMHXF 2.36 10,5-35g Extra fast
- Pontoon 21 GAD Chaser CHS762MXF 2,28 7-24G Extra Fast

 

Mulineta: In primul rand, mulineta trebuie sa fie corect dimensionata si cu o frana de calitate. Frana o sa fie cea care ajuta lanseta in timpul drilului, aceasta va fi slabita destul incat sa poata da libertate pestelui la o plecare de 20-30 de metri fara a avea variatii in rotirea tamburului. Acesta trebuie sa se roteasca uniform, fara accelerari si fara blocari, care ar schimba presiunea carligului din gura pestelui. Mulinetele mai mici de 2500 sunt dupa parerea mea subdimensionate pentru acest gen de pescuit si isi arata limitele in timpul drilului. O mulineta de 2500-3000 este alegerea cea mai potrivita
Mulinete care se preteaza - Shimano Stradic 2500-3000

Fire: Monofilament de la 0.23mm pana la 0.30mm, care sa compenseze rigiditatea lansetei si care sa imi permita lanseuri la distanta cu voblere de 9-14g.

Naluci: Prima alegere in cazul nalucilor este voblerul, in fiecare partida. Voblerele cele mai eficiente sunt cele sinking cu o lungime de 7-10 cm. Aici japonezii au prioritate, Smith si DUO fac niste jucarii extraordinare, voblere de jerk, gandite special pentru pescuitul pastravului. De la colorit la finisaje fiecare vobler e o opera de arta. Prefer culorile naturale, cat mai apropiate de pestii prada. cateva modele pe care le folosesc cu succes:

- DUO Ryuki 95S 9.5cm - culori naturale
- Smith D Contact 72mm 9.5g
- Smith D Contact 85mm 14.5g

 

 

Tehnica si Localizare

Dincolo de echipamentul potrivit o componenta importanta este localizarea, alegerea locurilor potrivite in care pastravul vaneaza. Caut locuri greu accesibile de pe mal, zone cu maluri stancoase si apa adanca, 4-10 metri sau chiar mai mult, zone cu structuri in apa, fie stanci sau copaci cazuti si scufundati. Pastravul de lac mare este un peste solitar si sperios, stie unde sa se refugieze si stie sa dispara atunci cand cand simte cel mai mic pericol. In unele cazuri il poti vedea la suprafata cand ataca atunci e cazul sa insisti pe zona respectiva pentru ca ai primit doua informatii esentiale 1. este acolo. 2 se hraneste!

Pescuieste dinspre larg spre mal, alege o distanta decenta care sa nu iti permita sa arunci voblerul pe mal, dar sa te lase sa lansezi la 2-3 m de buza apei. 

 

 

Tehnica de recuperare este in 90% din cazuri jerking, las voblerul sa se scufunde cat mai mult si il recuperez cu jerkuri largi si stopuri scurte, Jerk-jerk-stop-jerk-jerk-stop.

O alta tehinca de recuperare este cea a acceleratiilor cu pauze scurte, care sa imprime nalucii o miscare haotica, 3-4 ture de manivela - JERK-STOP - 3-4 ture de manivela - STOP-JERK...o combinatie de miscari haotice facute la o viteza medie. Miscarea lansetei trebuie sa fie cat mai in lateral, nu vertical ca la jigging, deoarece vrei sa tii voblerul cat mai mult la adancime mare.

Ponturi:

- Pescuieste din barca si pe cat se poate foloseste exclusiv vaslele, pastravul este sperios.
- Pescuieste dimineata, la prima ora, inainte ca malurile sa devina galagioase si inainte sa se porneasca barcile cu motor
- INSISTA.