Naluci soft - tehnici de primavara
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Naluci soft - tehnici de primavara

   Dupa o perioada mai lunga de inactivitate comparativ cu anii precedenti, undeva in a doua jumatate a lunii martie, in contextul unor prognoze meteo pozitive, am reusit sa ne sincronizam timpul liber pentru o prima partida de pescuit. Asa cum am precizat si in alte articole, la inceputul sezonului prefer de regula baltile cu dimensiuni si adancimi reduse, usor de explorat intr-un interval scurt de timp. Un alt avantaj al baltilor cu aceste caracteristici este, evident, posibilitatea modificarii accelerate a temperaturii apei pe durata unei singure zile in conditii meteorologice favorabile.

foto_01-1

foto_01-2

   Nici in cazul acesta nu am facut exceptie de la regula, alegand ca mai de fiecare data in prima parte a sezonului Chiroiu4 Green Lake, o locatie de mici dimensiuni, dificil de abordat datorita multitudinii si diversitatii obstacolelor sale submerse. Am pescuit cu naluci soft montate de cele mai multe ori pe carlige offset pentru o mai mare siguranta in explorarea substratului, iar acolo unde geometria acestuia a permis-o, montate pe jiguri normale ori articulate. Evidentiatele zilei au fost Bass Assassin - Turbo Shad si Keitech - Swing Impact Fat, naluci foarte productive aici si in partide anterioare. Prezenta pe aceasta locatie deopotriva a stiucii si a salaului in apropierea acelorasi structuri conduce la necesitatea utilizarii unui inaintas discret, confectionat din fluorocarbon, material invizibil in apa si extrem de rezistent la abraziune.

foto_02-1

foto_02-2

   La inceputul primaverii atat temperatura aerului, cat si cea a apei din proximitatea malurilor este aproape de valorile negative ale termometrului, mai ales la primele ore ale diminetilor, aducand dupa sine o activitate redusa a pestilor-prada si implicit a rapitorilor. Acesta este motivul pentru care partidele mele de pescuit la salau primavara incep la orele mai tarzii ale zilei, abordand initial zonele cu apa mai adanca in care transferul termic sa face mai lent. Astfel de zone sunt propice in general iarna fiind totusi preferate de pesti in momentul racirii bruste din timpul noptilor. In aceste imprejurari folosesc naluci cu evolutie discreta, lestate la limita inferioara pentru a obtine pe de o parte o coborare cat mai naturala a acestora pe substrat, iar pe de alta pentru a putea da timp de reactie rapitorului.

foto_03-1

foto_03-2

   Primul peste al zilei a venit destul de rapid, intr-un astfel de scenariu, la capatul firului situandu-se Bass Assassin - Turbo Shad - 4 inchi (10 centimetri) - Space Guppy, un soft foarte apreciat, utilizat cu rezultate bune atat in pescuitul salaului pe balti ori la Dunare, dar mai ales in pescuitul stiucii. Se intrezareau premizele unei zile perfecte, insa dupa acest prim peste lucrurile nu au stat de loc asa cum ne-am imaginat. A urmat o perioada destul de indelungata de cautare in care am abordat mai toate locurile cu potential, productive in trecut, parcurgand in intreagime balta fara urma de rezultat. Nu ne intalneam pentru prima data cu o astfel de situatie in care, intr-o mare parte din zi, pestii erau inactivi.

foto_04-1

foto_04-2

   Abia spre sfarsitul zilei, dupa amiaza, asa cum era totusi firesc, au aparut primele semne de viata in zonele cu apa mica din proximitatea malurilor. Soarele, prezent pe intreaga durata a zilei, modificase simtitor temperatura apei si pe platourile cu adancimi reduse, fapt semnalat de prezenta activa la suprafata a pestilor prada. Keitech - Swing Impact Fat - 3.8 inchi (9.6 centimetri) - Lime/Chartreuse, una dintre cele mai versatile naluci produse de compania nipona, a dat startul sesiunii capturilor de dupamiaza cu un exemplar minunat de salau, manevrat, fotogrfiat si eliberat cu mare atentie. Aveam bucuria de intalni o femela cu icre estimata de noi la aproximativ 70 de centimetri. Din acel punct, conjunctura se schimbase radical fata de prima parte a zilei, urmand ca in intervalul de cel mult doua ore ce ne mai ramasese la dispozitie pana la asfintit sa beneficiem de o serie de atacuri puternice, majoritatea dintre ele finalizate cu capturi.

foto_05-1

foto_05-2

   In ultima ora am insistat pe unul din putinele locuri “curate”, un platou cu substrat tare, marginit de un prag abrupt ce avea la partea sa superioara cateva portiuni cu stepi, zona din care reusisem in partide precedente sa capturam exemplare capitale de stiuca. Aici nu se mai impunea folosirea carligelor offset, preferand sa pescuim cu nalucile suple montate pe jiguri, insa folosind in continuare inaintas din flourocarbon pentru a evita posibile taieturi provocate de stiuci. De aici a venit si ultima captura a zilei, un salau atras de acelasi Bass Assassin - Turbo Shad - 4 inchi (10 centimetri) - Space Guppy.

foto_06-1

foto_06-2

   Cele intamplate in acesta partida vin sa confirme faptul ca la inceputul primaverii, atunci cand apele incep sa se incalzeasca, este important sa ramanem la pescuit pana la lasarea serii, pentru ca in cele mai multe cazuri orele de dinaintea asfintitului pot influenta pozitiv rezultatul final al zilei. Ca de obicei, fara exceptie, pestii au fost fotografiati si eliberati in conditii de siguranta cu speranta ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat ne vom reintalni.

foto_07

   Fir intins !