Lanseta Favorite New Spirit - contra curentului la salau

Lanseta Favorite New Spirit - contra curentului la salau


Rezultatele unei partide de pescuit vor fi, de cele mai multe ori, direct proportionale cu pregatirile efectuate inainte de a intra pe apa. Bineinteles, exista si exceptii. Insa, de cate ori nu s-a intamplat ca un peste mare sa scape langa barca pentru ca minciogul era prea mic, ori statea confortabil in balcon? Sau agrafa sa cedeze, pentru ca nici tu nu mai stiai ce marca e sau de cand o ai in trusa? Au fost premii de mii de lei scapate printre degete pentru o agrafa de nici doi lei. Si exemplele pot continua cu gume "norocoase" in exemplar unic, cu jiguri de greutate optima intepenite prin copaci, iar in trusa nu mai erau decat fie prea mici, fie prea mari, etc... 

 


Asa se face ca inaintea concursului Mr. Kopyro Trophy, de pe lacul Sarulesti, am demarat pregatirile cu cateva saptamani in avans. Aveam pe lista de cumparaturi improspatarea trusei de naluci cu gume de la Westin si Fox Rage (dar despre acestea intr-un articol viitor), schimbarea firelor de pe mulinete si o lanseta care imi lipsea din portofoliu. Nu marca ma interesa, ci caracteristicile care sa acopere o lista "scurta" de nevoi in conditii de concurs:
- minim 2,1 metri lungime, pentru ca imi plac betele lungi. Iti ofera posibilitatea unui control mult mai bun al pestelui in drill si, mai ales, al firului in timpul recuperarii pe vant. Cum se anuntau vanturi destul de puternice.... 

 


- nu mai aveam nevoie de rangi, de bete tari. Doream o lanseta moderat rapida, nu extra fast, pentru a fi suficient de elastica pe varf in cazul unor "ciocane" date de salai aproape de barca, in scurt. Aici mi se pare ca literatura de specialitate si blogurile de profil au intoxicat putin perceptia asupra pescuitului la salau: lanseta de salau trebuie sa fie tare ca piatra si iute ca sageata, sa nu clinteasca nici un centimetru din varf cand o balangani, ca dupa atac sa poti infinge jigul prin structura osoasa a gurii pestelui. Insa, zic eu, in conditii de concurs nu iti permiti sa ratezi pesti, chiar daca ei sunt mofturosi. Prefer, asadar, un bat mai moale, care sa permita jigului sa fie inhalat mai bine si sa dau o teapa mai puternica pentru a compensa taria blancului. In plus, experienta acumulata in concursurile de pescuit la pastrav mi-a aratat ca betele moi nu scapa pestele, daca a fost intepat.


- o plaja de greutate intre 5 si 20 de grame, deoarece pentru 2-12 grame si 7-28 grame am deja doua lansete de care sunt extrem de multumit. Cu trei bete puteam astfel sa acopar toata gama de greutati necesare pe un lac cu adancimi extrem de variate (intre 0,5 si 7 metri) si cu pesti capriciosi, care isi schimba preferintele de la o zi la alta.


- sa fie din doua bucati, deoarece nu am unde sa depozitez bete dintr-un singur tronson


- sa nu coste o avere, pentru ca in jurul Bucurestiului folosesc in principal batul de 2-12 grame, datorita adancimii scazute a apei. Lanseta pe care o cautam avea sa fie dedicata pescuitului pe cele trei lacuri clasice de salau: Sarulesti, Valea Argovei si Gostilele, unde gasesti praguri si structuri care necesita greutati de peste 5 grame, dar pana in 10. Cu tot cu guma, ar insemna 9-15 grame.

 


Cu profilul facut, am plecat la testat bete prin magazine. Si am gasit cateva modele care se pliau pe specificatiile mele, dar in final au ramas in "competitie" doua bete de Favorite. Recunosc, producatorul ucrainian are un avantaj imens in privinta pretului, fata de competitorii clasici, pe gama medie.
Asa am ales Favorite New Spirit, cu lungime de 2,16m, Moderat Fast, actiune 5-21 grame. O lanseta cu pret pana intr-o suta de euro (mai exact, putin peste 300 de lei!). Cealalta mi s-a parut putin cam prea ieftina si mai potrivita pentru cineva care abia acum ar incepe pescuitul la salau (era tot o lanseta Favorite, extrem de corecta pentru pretul de sub 200 de lei! Dar prea slaba pentru conditiile de concurs si neadecvata cerintelor mele).

New Spirit este un model mai nou al unei idei mai vechi, batul fiind retusat in ultimul an de producatorii de la Favorite. Blank Torray, inele SIC, mandrina corecta, nimic de fite sau megausor si superavansat (adica nu scrie Fuji pe inele si mandrina). Dar e un bat cinstit. Nu are Torzite, nu are cea mai scumpa mandrina. Gumele intre 7 si 9 centimetri lestate cu 7-10 grame, pe apa relativ mica (2-3 metri) au fost propulsate excelent si daca nu exista acea flexibilitate specifica mai degraba unei lansete de stiuca, probabil ca multi pesti ar fi fost scapati cand s-ar fi apropiat de barca, iar zmuciturile bruste nu ar fi fost preluate de blankul elastic.

 


In plus, dupa cum spuneam si in articolul trecut, firele folosite erau de 25 si de 15 de livre! Nu va grabiti sa spuneti ca erau funii. Smart PE 4X de la Favorite seamana uimitor de mult cu firele de la Sunline. Trasaturi fine, de ucrainience cosmopolite, cu tenul neted si fardat in culori imbietoare, fac din acesta o alegere desteapta atunci cand cauti un fir bun la un pret mediu. Cum aveam nevoie sa imi improspatez si firele de stiuca, dar urma si concursul de pe Sarulesti mi s-a parut o alegere inspirata. Si va mai spun un secret. Cand luati pentru prima oara un produs, uitati-va la ce s-a epuizat mai rapid de pe raft. Poate ca altii stiu ceva mai mult decat stiti voi. Cele doua culori alese pentru fire, respectiv orange fluo si verde mi s-au parut foarte inspirate, fiind vizibile atat pe soare puternic, dar si in momentele de luminozitate mai slaba. Ca sa compensez totusi grosimea firelor, actiunea moderat rapida a lansetei, dar si gramajele mari ale jigurilor (10-14 grame) au reprezentat solutia castigatoare.

 


Mai am doua lansete de la Favorite, insa de pastrav. Blue Bird si Arena. Le iubesc. O declar fara retinere. Dupa cum, mai cred ca in cativa ani, aceasta va fi o firma care va ajunge din urma multi "grei" din domeniu, precum Shimano sau Daiwa. E adevarat, inca nu am testat nicio mulineta de la Favorite, dar in ceea ce priveste calitatea lansetelor si a firelor textile, raportate la pretul lor, jos palaria!
Socoteala de acasa influenteaza decisiv rezultatul din targ, in cazul pescuitului. Asa cred. Indiferent ce lanseta alegi, ce fir, ce naluci, conteaza logica din spatele acestei alegeri. Personal, am cautat ceva bun, in care sa nu investesc mult, deoarece nu as fi folosit acel combo foarte des. Dar cand il folosesc, vreau rezultate!